Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 26 /18:46

Po nutraukto maišto prabilo dvi dienas tylėjęs J.Prigožinas: atskleidė, kaip viskas vyko

Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ boso Jevgenijaus Prigožino spaudos tarnyba pirmadienio popietę paskelbė pirmą jo garso pranešimą po nutraukto maišto.
„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas / „Zuma press“/„Scanpix“

12 min. trukmės įraše J.Prigožinas komentuoja, kaip pats sako, praėjusius įvykius.

VIDEO: Nufilmuota karinė technika Rostove prie Dono, Rusijoje

Jis teigė, kad žygio į Maskvą priežastis buvo jo noras užkirsti kelią „Wagner“ išformavimui. Rusijos gynybos ministerija buvo nurodžiusi privačių kompanijų kariams iki liepos 1 d. pasirašyti sutartis su Gynybos ministerija. J.Prigožinas toliau negailėjo kritikos Gynybos ministerijai sakydamas, kad jai vadovaujant net geriausi kovotojai negali kovoti.

J.Prigožinas tikino, kad iš pradžių ketino birželio 30 d. su visomis pajėgomis atvykti į Rostovą prie Dono ir viešai perduoti karinę techniką kariuomenei. Tačiau esą „Wagner“ stovyklas atakavo kariuomenės raketos ir sraigtasparniai. Pasak jo, žuvo apie 30 karių, dar nemažai buvo sužeista. Tuomet nuspręsta surengti „teisingumo žygį“.

Šis maištas buvo ilgą laiką besitęsiančių J.Prigožino nesutarimų su Rusijos kariuomenės vadovybe dėl Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą kulminacija.

VIDEO: Rusijos generolas Sergejus Surovikinas paragino „Wagner“ karius grįžti į bazes

„Wagner“ lyderis taip pat pažymėjo, jog nesiekė nuversti valdžios Rusijoje, o tik pademonstruoti protestą prieš Rusijos gynybos ministerijos siekį išformuoti jo pajėgas. Jis esą nusprendė nutraukti žygį į Maskvą, nes nenorėjo kraujo praliejimo.

J.Prigožinas pripažįsta, kad jo kariai numušė kelis Rusijos kariuomenės lėktuvus ir sraigtasparnius. Savo akcijos tikslą ir jos pabaigą jis apibūdina taip: „Sustojome tuo momentu, kai šturmo pajėgos priartėjo prie Maskvos, atlikome apylinkių žvalgybą ir tapo aišku, kad tuo momentu bus pralietas kraujas. Taigi manėme, kad pakaks pademonstruoti, ką ketiname daryti. O sprendimą apsisukti lėmė du svarbūs veiksniai: pirma – nenorėjome pralieti rusų kraujo, antra – ketinome pademonstruoti savo protestą, o ne nuversti šalies valdžią“.

Tačiau jis pabrėžė, kad Rusijos gyventojai „Wagner“ karius sutiko mojuodami vėliavomis, būdami laimingi ir sveikino juos.

„Wagner“ samdiniai persikels į Baltarusiją?

Be kita ko, J.Prigožinas tvirtina, kad maišto metu Baltarusijos prezidentas „Aliaksandras Lukašenka ištiesė ranką ir pasiūlė sprendimus dėl tolesnės „Wagner“ veiklos teisėtoje jurisdikcijoje“.

Tačiau tuo pat metu J.Prigožinas nieko nesakė apie tai, kur jis yra. Anksčiau buvo pasirodę nepatvirtintų pranešimų, kad jis yra Minske. Skelbia, jog per derybas sutarta, jog J.Prigožinas išvyks į Baltarusiją.

Tuo tarpu Rusijos leidinys „Viorstka“ praneša, kad Baltarusijoje skubiai pradėtos statyti stovyklos, skirtos "„Wagner“ kovotojams apgyvendinti. Pirmoji iš jų esą skirta 8 tūkst. žmonių. Pasak leidinio, pirmoji stovykla statoma Osipovičių miestelyje Mogiliovo srityje už 200 km nuo sienos su Ukraina.

Informaciją apie tai, kad samdiniai bus siunčiami į Baltarusiją, patvirtino ir „Wagner“ narių giminės.

Vienas iš jų pranešė, kad į Baltarusiją siunčiami Rostove prie Dono likę „Wagner“ daliniai. Kita laikraščio pašnekovė teigė, kad šeštadienį Rostove buvęs jos vyras informavo ją apie išvykimą į Baltarusiją „greičiausiai“, tačiau daugiau nesusisiekė.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad „Wagner“ tęs operacijas Malyje ir Centrinės Afrikos Respublikoje.

VIDEO: „Wagner“ kariai užfiksuoti Rostove prie Dono, Rusijoje

Para maišto

J.Prigožinas šeštadienį paskelbė, kad su savo pajėgomis kirtęs sieną įžengė į Rusiją nuversti šalies karinės vadovybės. Neramumai prasidėjo po to, kai J.Prigožinas penktadienį apkaltino Maskvą raketų smūgiais jo pajėgoms, pareikalavusiais, jo teigimu, daugybės kovotojų gyvybių.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę. Reaguodama į tai Rusijos valdžia paskelbė sustiprinusi saugumą keliuose regionuose, o Maskvos meras pranešė, kad sostinėje imamasi antiteroristinių priemonių.

Visgi, šeštadienio vakarą J.Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, po susitarimo su Baltarusijos autoritariniu prezidentu A.Lukašenka jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Kremlius šeštadienį paskelbė, kad „Wagner“ vadas, atšaukęs savo karių žygį į Maskvą, išvyks į Baltarusiją ir nebebus kaltinamas, taip stengiantis sušvelninti rimčiausią saugumo krizę šalyje per pastaruosius dešimtmečius.

„Wagner“ vadovo J.Prigožino niekas nematė nuo šeštadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas