Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po pareiškimų apie prezidento postą – išpuolis prieš J.Navalnają

Pirmadienį socialiniame tinkle „VKontakte“ Kremliaus interesais veikiančios paskyros pradėjo kampaniją prieš Juliją Navalnają, pranešė projektas „Botnadzor“. Kremliaus „botai“ reagavo į J.Navalnajos interviu BBC, kuriame Aleksejaus Navalno našlė pareiškė, kad grįžusi į Rusiją „eitų į rinkimus kaip kandidatė į prezidentus“. „Botai“ taip aktyviai nepuolė J.Navalnajos nuo liepos viduryje Rusijoje jai išduoto arešto orderio.
Julija Navalnaja
Julija Navalnaja / Stopkadras

Per pirmadienį „botai“ parašė 237 komentarus po pranešimais apie J.Navalnajos pareiškimą propagandinių ar cenzūruojamų žiniasklaidos priemonių (Ura.ru, Cargrad, Abzac, PostNews, RTVi ir kt.) bloguose ir grupėse, pranešė „Botnadzor“. Prieš tai prokremliškos paskyros savaitę savo komentaruose nė karto nepaminėjo J.Navalnajos pavardės.

Daugumoje komentarų Kremliaus "botai" kaltina J.Navalają „alkoholizmu“. Konkrečiai jų pastabose teigiama, kad „žalinga maišyti degtinę ir kokainą“, kad J.Navalnaja „jau serga baltąja karštine“ ir kad „moterų alkoholizmo neįmanoma išgydyti“.

Kremliaus „botai“ taip pat apkaltino J.Navalnają, kad ji „dirba Vakarams“. „Matyt, Vakarai už rėmimą verčia juos kalbėti nesąmones“, – sakoma viename komentare. „Pasirengusi sakyti ir daryti bet ką, jei tik Vakarai duoda stogą ir pinigų. Jai nerūpi Rusija, kaip ir jos dukrai“, – rašė kitas autorius.

„Botai“ aktyviai mini, kad Daria Navalnaja dirba Kamalos Harris rinkimų štabe. „O kodėl gi ne rinkimams Jungtinėse Valstijose? Štai jos dukra K.Harris remia, tegul ji vėliau remia savo mamą“, – rašoma viename komentare. Kitas Kremliaus „botas“ rašo, kad J.Navalnaja „tarnauja Baltiesiems rūmams“ ir „pardavė savo dukrą... į vergiją, nes“ dabar ji yra „K.Harris pastumdėlė“.

Dalyje komentarų „botai“ rašo, kad J.Navalnaja nebus išrinkta prezidente. Pasak prokremliškų paskyromis, už J.Navalnajaą balsuos „du su puse navalnenkos“. Kitame komentare rašoma, kad jei „Aleksejus negalėjo sulaukti tokios rusų paramos“, tai „kurgi ji lenda“. „Botai“ taip pat grasina J.Navalnajai, kad jei ji grįš į Rusiją, bus „daugiausia nuteistoji, kuriai gresia kalėjimas už paramą Ukrainos terorizmui“.

Paskutinį kartą Kremliaus paskyros taip aktyviai puolė J.Navalnają „VKontakte“ liepos 11 d., kai buvo pranešta apie jai išduotą arešto orderį, pranešė „Botnadzor“, kurį cituoja nepriklausomas portalas "Agentstvo". Kitą kampaniją prieš J.Navalnają, projekto duomenimis, sukėlė jos kvietimas dalyvauti kovo 6 d. vykusiame mitinge „Vidurdienis prieš Putiną“. Kremliaus „botai“ aktyviau atakavo J.Navalnają „VKontakte“ po jos vyro mirties ir pareiškimo apie ketinimą tęsti jo darbą, kurį A.Navalno našlė padarė vasario 19 d. Tuo metu, projekto skaičiavimais, „botai“ per dvi dienas parašė 1023 komentarus.

Sekmadienį ir pirmadienį kelios Vakarų žiniasklaidos priemonės paskelbė interviu ištraukas su J.Navalnaja. Interviu BBC Rusijos opozicijos lyderio našlė kalbėjo apie savo planus grįžus į tėvynę kandidatuoti į Rusijos prezidento postą.

„Mano politinis oponentas yra Vladimiras Putinas“

„Noriu gyventi Rusijoje. Aš gimiau Maskvoje, mūsų vaikai gimė Maskvoje (...) Žinoma, tai neįmanoma, kol Putinas yra valdžioje, bet tikiuosi, kad vieną dieną visas šis režimas žlugs ir aš grįšiu“, – teigė J.Navalnaja.

„Jei grįšiu į Rusiją, dalyvausiu rinkimuose kaip kandidatė“, – pažadėjo ji.

„Mano politinis oponentas yra Vladimiras Putinas ir aš stengiuosi daryti ir darysiu viską, kad jo režimas kuo greičiau žlugtų“, – pabrėžė ji.

48-erių J.Navalnaja tarptautinės bendruomenės reakciją į jos vyro žūtį pavadino „pokštu“ ir paragino ją „šiek tiek mažiau bijoti“ V.Putino.

Liepą Rusija į „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą įtraukė J.Navalnają, kuri dabar gyvena Vokietijoje.

Antradienį išleidžiami jos vyro memuarai „Patriotas“, kuriuose aprašomas jo apnuodijimas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Omske 2020 metų rugpjūtį ir gyvenimas Rusijos kalėjime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento