Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po Pavelo Durovo sulaikymo – gąsdinimai: „Apple“ esą pašalins „Telegram“ programėlę

Po „Telegram“ įkūrėjo Pavelo Durovo sulaikymo internete pasklido žinia, kad JAV bendrovė „Apple“ iš savo telefono programėlių parduotuvės „App Store“ ketina pašalinti šią susirašinėjimų programėlę. Tai nėra tiesa ir net nesusiję su pastarųjų dienų įvykiais – ši melagiena internete pasirodė dar 2021 m.
„Telegram“
„Telegram“ / „Zuma press“/„Scanpix“

Platina gandus

Viena internautė savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo naujiena, neva „Apple“ iš savo parduotuvės ketina pašalinti susirašinėjimų programėlę „Telegram“.

„Sklando gandai, kad „Apple“ ketina pašalinti „Telegram“ iš „App Store“ ir automatiškai ištrinti ją iš jūsų „iPhone“.

„Telegram“ paskelbė, kad norėdami to išvengti, taikykite šiuos nustatymus, kad jūsų „Telegram“ programa nebūtų ištrinta.

REKOMENDUOJU SUSITVARKYTI (kalba netaisyta – red. past.)“, – patarė ji.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Nuotraukoje pateikiamos „iPhone“ telefonų nustatymų ekrano nuotraukos, kuriose tariamai nurodoma, kaip užtikrinti, jog „Telegram“ programėlė nebūtų ištrinta.

Ilgas sąrašas kaltinimų

„Telegram“ įkūrėjas P.Durovas dėl įtariamų nusikaltimų, susijusių su šia programėle, rugpjūčio 24 d. buvo sulaikytas netoli Paryžiaus esančiame oro uoste.

„Reuters“/„Scanpix“/Susirašinėjimo platformos „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas
„Reuters“/„Scanpix“/Susirašinėjimo platformos „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas

Trečiadienį jam buvo pateikti preliminarūs kaltinimai dėl daugybės pažeidimų, susijusių su „Telegram“. Jis apkaltintas dėl ekstremistinio ir neteisėto turinio neužkardymo.

P.Durovas pareigūnų akiratyje atsidūrė dėl kelių veikų, susijusių su nusikalstama veikla platformoje, įskaitant bendrininkavimą neteisėtuose organizuotos grupės sandoriuose, atsisakymą perduoti informaciją valdžios institucijoms, nepilnamečių vaikų pornografijos vaizdų platinimą organizuotoje grupėje, prekybą narkotikais, sukčiavimą ir pinigų plovimą.

Trečiadienį jis buvo paleistas lygtinai už 5 mln. eurų užstatą su sąlyga, kad du kartus per savaitę atvyks į policijos nuovadą ir neišvyks iš Prancūzijos.

Nėra jokių pranešimų

Apgaulė, kad „Apple“ ketina pašalinti „Telegram“, nėra nauja. Ji internete pasirodė dar 2021 m., tačiau internautai ją atgaivino po programėlės įkūrėjo P.Durovo sulaikymo.

Jis buvo sulaikytas rugpjūčio 24 d. Po to jo „Telegram“ kanale nebuvo paskelbta jokia žinutė, taip pat ir teigianti, kad programėlę ketinama pašalinti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Telegram“ programėlė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Telegram“ programėlė

Rugpjūčio 25 d. oficialus „Telegram“ kanalas paskelbė įrašą, kuriame teigiama, jog programėlė laikosi ES įstatymų, įskaitant Skaitmeninių paslaugų įstatymą, o jos moderavimas atitinka industrijos standartus ir nuolat tobulėja.

Kanale apie tai, jog „Apple“ ketina iš savo parduotuvės pašalinti programėlę, neužsimenama. Pranešimų apie tai nėra ir jokioje patikimoje žiniasklaidoje.

Bendrovės atstovai „Australian Associated Press“ patvirtino, kad ši naujiena yra melas: „Telegram“ nepaskelbė nieko panašaus.“

Šiuo metu programėlę vis dar galima atsisiųsti iš „Apple“ parduotuvės.

Melagienos kilmė

Gandas apie programėlės pašalinimą 2021-aisiais greičiausiai kilo dėl ieškinio, kurį tų metų pradžioje pateikė ne pelno siekiančios organizacijos „Coalition for a Safer Web“, siekiančios pašalinti ekstremistinę kalbą iš socialinių tinklų, prezidentas.

Shutterstock nuotr./„Apple“
Shutterstock nuotr./„Apple“

Organizacija padavė „Apple“ į teismą, reikalaudama pašalinti „Telegram“ iš programėlių parduotuvės už tai, kad po sausio 6 d. išpuolio prieš JAV Kapitolijų ji nesugebėjo sustabdyti smurtą skatinančių pokalbių.

Bet „Apple“ to nepadarė, tai patvirtino ir abiejų kompanijų atstovai spaudai.

„Apple“ parduotuvėje esančios programėlės turi atitikti tam tikras saugumo gaires. Nustačiusi, kad programėlė pažeidžia taisykles, bendrovė apie tai praneša kūrėjui ir problema būna sprendžiama kartu. Kai kuriais atvejais „Apple“ gali pašalinti programėlę iš savo parduotuvės.

Visgi, net pašalinus programėlę, ją jau atsisiuntę klientai galės ir toliau naudotis ja, kol patys neištrins.

Nuotraukose matomos instrukcijos „Apple“ buvo sukurtos tam, kad vaikai negalėtų ištrinti programėlių iš „iPhone“.

Buvo pašalinta iš „Apple“ parduotuvės

Nors nėra patvirtinimų, kad „Apple“ ketina pašalinti susirašinėjimų programėlę dabar, ji trumpam buvo pašalinta 2018 m.

P.Durovas patvirtino, kad tai buvo padaryta, mat vartotojams buvo prieinamas netinkamas turinys.

Tai nutiko, kuomet „Telegram“ pristatė nebaigtą eksperimentinę programėlės versiją „Telegram X“. Buvo spėjama, jog naujoji programėlė galėjo neatitikti „Apple“ gairių, pagal kurias visose programėlėse turi būti įdiegtos filtravimo ir blokavimo sistemos, taip pat būdai greitai pašalinti žeidžiantį turinį.

15min verdiktas: melas. „Apple“ neplanuoja pašalinti „Telegram“ programėlės. Tarp internautų platinama nuotrauką internete pasirodė dar 2021 m.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas