Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 08 /12:08

Tragedija Lenkijoje: po pedofilo auka tapusio politikės sūnaus savižudybės – kirčiai valdančiajai partijai

Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ sulaukė aršios kritikos dėl opozicijos atstovės parlamente 15 metų sūnaus mirties, kuris nusižudė po to, kai valstybinė radijo stotis paskelbė reportažą, kuriame jis buvo įvardytas kaip pedofilo auka.
Mikolajaus Filikso mirtis Lenkijoje sukėlė audringus debatus
Mikolajaus Filikso mirtis Lenkijoje sukėlė audringus debatus / Nuotr. iš M.Filiks „Twitter“ paskyros

Gruodžio mėn. visuomeninis transliuotojas Ščecino radijas, priklausantis valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) griežtai kontroliuojamai visuomeninės žiniasklaidos sistemai, paskelbė reportažą apie įtariamą „pedofilijos skandalą“ opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ (PO) gretose.

Reportaže buvo atskleistas nukentėjusių nepilnamečių amžius ir tai, kad vienas iš jų yra vietos parlamento narės sūnus. Taip pat buvo nurodyta, kad uždaro teismo proceso 2021 m. metu nuteistas asmuo priklausė „Pilietinės platformos“ partijai, buvo kandidatas rinkimuose bei LGBT aktyvistas.

Praėjus mažiau nei dviem mėnesiams po reportažo transliacijos, identifikuotas paauglys nusižudė. Jo laidotuvės buvo surengtos antradienį.

Ši istorija, kuria plačiai pasidalino ir kita valstybinė žiniasklaida, visų pirma kanalas TVP Info, Lenkijoje sukėlė triukšmą, o opozicijos šalininkai teigė, kad konservatyvioji dešinioji partija PiS ją išviešino siekdama politinės naudos, todėl yra bent iš dalies atsakinga už paauglio mirtį.

Į įsiplieskusį skandalą įsitraukė ir šalies švietimo ministras Przemysławas Czarnekas.

Radijo stoties vyriausiasis redaktorius pabrėžė norėjęs parodyti, kad „ne tik Katalikų bažnyčia slėpė vaikų išnaudojimą“.

„Tie patys žmonės, kurie taip garsiai kalba apie kovą su pedofilija, savo gretose slepia pedofilus“, – sakė jis PiS partijos kontroliuojamam transliuotojui.

Kai kurios PiS palankios „Twitter“ paskyros taip pat užsiminė, esą opozicijos deputatė Magdalena Filiks, kurios sūnus Mikolajus ir tapo auka bei nusižudė, bandė nuslopinti skandalą, kad apsaugotų savo politinę karjerą.

Nuotr. iš M.Filiks „Facebook“ profilio/Magdalena Filiks
Nuotr. iš M.Filiks „Facebook“ profilio/Magdalena Filiks

Lenkijos europarlamentaras ir buvęs užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis leidiniui „The Guardian“ teigė, kad ši byla parodė prokurorų ir PiS valdomos žiniasklaidos bendradarbiavimo mastą, ir pridūrė, kad tokios operacijos buvo „suplanuotos (...) ir įprastai naudojamos siekiant sunaikinti politinius konkurentus“.

Tuo tarpu radijo stoties vyriausiasis redaktorius Tomaszas Duklanowskis laikėsi pakankamai nuošaliai, tik pabrėžė norėjęs parodyti, kad „ne tik Katalikų bažnyčia slėpė vaikų išnaudojimą“.

Pasak Lenkijos žiniasklaidos rinką nušviečiančios naujienų tarnybos „Wirtualne Media“, jis pasiėmė atostogų ir grįžo tik antradienį.

„Zuma press“/„Scanpix“/Lenkijos parlamento sesija
„Zuma press“/„Scanpix“/Lenkijos parlamento sesija

Jolanta Hajdasz, vadovaujanti Spaudos laisvės stebėjimo centrui prie Lenkijos žurnalistų asociacijos – organizacijos, kuri laikoma stipriai palanki vyriausybei, – gynė T.Duklanowskį už tai, kad jis „elgėsi sąžiningai“.

Tačiau T.Duklanovskį peikė nepriklausomos žiniasklaidos organizacijos.

O tokių žiniasklaidos priemonių kaip OKO.press, „Polityka“, Onet, „Gazeta Wyborcza“ inicijavo žurnalistų protestą. Po jų išplatintu raštu kviečiami pasirašyti visi žurnalistai, kurie smerkia tokį kolegų iš minėtų valstybės kontroliuojamų žiniasklaidos priemonių elgesį.

„Tragiška 16-s nesulaukusio paauglio mirtis tapo iššūkių viešajai nuomonei, o ypač mūsų aplinkoje, nes prie tos mirties galėjo prisidėti asmenų, kurie prisistato kaip ir mes – kaip žurnalistai ar žurnalistės, veiksmai. Visuomeninė žiniasklaida – Ščecino radijas ir TVP Info – 2022 m. gruodžio 29 d. pranešdama apie 2021 m. gruodį paskelbtą nuosprendį asmeniui už pedofiliją, padarė tai tokiu būdu, kad buvo lengva identifikuoti, jog auka tapo Piliečių koalicijos parlamentarės iš Ščecino Magdalenos Filiks vaikas.

Kaip žurnalistai ir žurnalistės esame pasipiktinę tokiu akivaizdžiu taisyklių ir atsakomybės už žodį nepaisymu“, – rašoma išplatintame žurnalistų pareiškime.

Opozicija teigia, kad šis atvejis yra pavyzdys, kaip PiS pavertė radiją, televiziją ir daugelį laikraščių, kurie dabar priklauso valstybės kontroliuojamai PKN-Orlen, provyriausybiniais propagandos kanalais, pranešė leidinys „Politico“.

Nuo 2015 m., kai PiS atėjo į valdžią, Lenkijos žiniasklaidos laisvės reitingai nuolat krenta žemyn.

„Nors privati rinka išliko gana pliuralistinė, pasižyminti įtakingomis nepriklausomomis žiniasklaidos priemonėmis, tokiomis kaip TVN, laikraštis „Gazeta Wyborcza“ ar internetinis leidinys Onet.pl, valstybinė žiniasklaida, ypač TVP, buvo paversta vyriausybės propagandos priemonėmis“, – teigiama „Reporterių be sienų“ 2022 m. spaudos laisvės indekso ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas