Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10:20 /10:58

Po pranešimų apie Rusijos botus „X“ sako esąs pasirengęs bandymams manipuliuoti

Socialinis tinklas „X“ yra budrus ir pasirengęs bet kokiems bandymams manipuliuoti, penktadienį naujienų agentūrai AFP nurodė ši Elonui Muskui (Ilonui Maskui) priklausanti platforma.
NICOLAS TUCAT / AFP
NICOLAS TUCAT / AFP

Pareiškimas gautas po pranešimo, kad šimtai numanomų prorusiškų botų paskyrų platina dezinformaciją apie JAV rinkimus.

Tyrime, su kuriuo anksčiau šią savaitę susipažino AFP, Vašingtone įsikūrusi grupė „American Sunlight Project“ (ASP) sakė nustačiusi beveik 1 200 „X“ paskyrų, stūmusių prokremlišką propagandą, respublikonų kandidatui į JAV prezidentus Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) palankų turinį ir dezinformaciją apie demokratų kandidatę Kamalą Harris (Kamalą Haris).

ASP pavadino šias paskyras „miegančiais agentais“, nes kai kurios jų tinkle iki 15 metų liko neaptiktos ir išvengė moderavimo.

„Mūsų saugumo komandos išlieka budrios ir pasirengusios bet kokiems blogų veikėjų ir tinklų bandymams manipuliuoti šia platforma“, – sakoma „X“ atstovo pareiškime.

„Vykdome energingą politiką, kad užkirstume kelią (...) šlamštui ir manipuliavimui, ir nuolat naikiname taip besielgiančias paskyras“, – sakoma jame.

Tiesiogiai neužsimindamas apie ASP išvadas, atstovas nurodė, kad pirmąjį šių metų pusmetį platforma pagal savo kovos su manipuliavimu ir šlamštu politiką sustabdė daugiau kaip 460 mln. paskyrų.

Viena ASP įkūrėjų Nina Jankowicz (Nina Jankovič), buvusi JAV Krašto saugumo departamento kovos su dezinformacija vadovė, paragino „X“ pašalinti prorusišką tinklą, stumiantį prieš K. Harris nukreiptą „įžeidžiamą ir neteisingą turinį“.

I. Muskas, kuris prieš lapkričio 5-ąją įvyksiančius rinkimus išreiškė savo paramą D. Trumpui, taip pat buvo kritikuojamas už politinių melų skleidimą per savo įtakingą asmeninę „X“ paskyrą, turinčią daugiau kaip 200 mln. sekėjų.

Tarp ASP išanalizuotų paskyrų yra viena 2020 metais įsteigta paskyra, skleidusi melą, kad K. Harris esą pripažino, jog išrinkta prezidente būtų Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio marionetė.

Paskyroje taip pat melagingai skelbta, kad Baltieji rūmai siekia režimo pasikeitimo Libane, pasinaudodami Izraelio pastarojo meto atakomis prieš kovotojų grupuotę „Hezbollah“.

Prieš tai, kai 2022-aisiais įsigijo „X“, E. Muskas žadėjo įveikti šlamšto botus, tačiau atrodo, kad botai ir toliau aktyviai veikia šioje platformoje, sako keli dezinformacijos tyrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas