Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po protestų Norvegijos ministras pirmininkas susitiko su samiais

Norvegų ministras pirmininkas Jonas Gahras Store penktadienį susitiko su vietiniais samių šiaurės elnių ganytojais ir pripažino esant žmogaus teisių pažeidimų.
Norvegų ministras pirmininkas Jonas Gahras Store
Norvegų ministras pirmininkas Jonas Gahras Store / „Zuma press“/„Scanpix“

Susitikimas įvyko po ilgiau nei savaitę trukusių protestų prieš vėjo jėgainių parkus, kurie, pasak aktyvistų, kelia pavojų samių gyvenimo būdui.

Tuo pat metu aktyvistai, tarp kurių buvo daug paauglių, pareiškė, kad sustabdys kelių Norvegijos sostinės Oslo ministerijų įėjimų blokadą, nes vyriausybė viešai atsiprašė.

„Mums reikia pauzės. Dabar mes sustojame, – sakė aktyvistė Ella Marie Hætta Isaksen. – Esame pasirengę atnaujinti veiksmus, jei manysime, kad tai būtina.“

Aktyvistai penktadienį paskutinį kartą susirinks prie karališkųjų rūmų Osle, tačiau pabrėžė, kad jie neblokuos patekimo į juos, nes Norvegijos vyriausybė dalyvauja eiliniame susitikime su monarchu.

Po rytinio susitikimo su samių ganytojais J.Gahras Store sakė, kad „nuolat pažeidžiamos žmogaus teisės“.

„Šiaurinių elnių savininkams neleidžiama vykdyti savo kultūros pagal tradicijas“, – sakė jis ir pridūrė, kad rytinio susitikimo tikslas buvo „pakartoti atsiprašymą, kurį pateikėme vakar, ir kartu pažvelgti į ateitį“.

Ginčo centre – 151 turbina didžiausiame Europoje sausumos vėjo jėgainių parke Foseno regione, esančiame maždaug už 450 km į šiaurę nuo Oslo. Aktyvistai teigia, kad perėjimas prie žaliosios energijos neturėtų vykti vietinių gyventojų teisių sąskaita.

Ketvirtadienį Norvegijos naftos ir energetikos ministras vyriausybės vardu atsiprašė už tai, kad nesiėmė jokių veiksmų, nors Norvegijos Aukščiausiasis Teismas 2021 metų spalio mėnesį priėmė sprendimą, kuriame teigiama, kad vėjo turbinų statyba pažeidė samių, kurie šimtmečius naudojo žemę šiauriniams elniams auginti, teises. Vėjo jėgainės vis dar veikia.

Po Aukščiausiojo Teismo sprendimo Norvegijos naftos ir energetikos ministerija paprašė dviejų vėjo jėgainių savininkų išsiaiškinti, ar galima imtis priemonių, kurios užtikrintų šiaurinių elnių ganymą šalia turbinų. Tačiau samiai atsisakė dalyvauti tokiame procese.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas