Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po susitarimo dėl rinkimų JAV sušvelnins sankcijas Venesuelai dėl naftos ir dujų

Jungtinės Valstijos sušvelnins kai kurias Venesuelos naftai ir dujoms taikomas sankcijas po to, kai šios Pietų Amerikos šalies vyriausybė ir opozicija susitarė kitų metų pabaigoje surengti rinkimus.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Reaguodamas į šiuos, kaip teigiama, demokratinius pokyčius, JAV Iždo departamentas išdavė bendrąsias licencijas, leidžiančias vykdyti sandorius, susijusius su Venesuelos naftos ir dujų bei aukso sektoriumi, ir panaikina skolos vertybinių popierių prekybos antrinėje rinkoje draudimą, teigiama trečiadienį paskelbtame iždo sekretoriaus pavaduotojo terorizmo klausimais Briano Nelsono (Brajano Nelsono) pareiškime.

Tačiau jame taip pat teigiama, kad šie leidimai gali būti bet kada pakeisti arba atšaukti, jei rinkimų sandoris žlugs.

„Atverskime naują puslapį, atkurkime pagarbos ir bendradarbiavimo santykius (...) tai mano žinia valdantiesiems ir Jungtinių Valstijų vyriausybei“, – sakė Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) ir paragino galutinai nutraukti sankcijas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) teigė, jog Jungtinės Valstijos savo ruožtu įspėjo Venesuelą, kad iki lapkričio pabaigos ji privalo nustatyti konkretų terminą ir pagreitintą visų kandidatų grąžinimo į rinkiminę kovą procesą.

„Visiems, kurie nori kandidatuoti į prezidento postą, turėtų būti suteikta tokia galimybė“, – sakoma jo pareiškime.

Vašingtonas ir Karakasas susitarė praėjus vos dienai po to, kai Venesuelos vyriausybė ir opozicija Barbadose, tarpininkaujant Norvegijai, pasiekė susitarimą surengti rinkimus 2024-ųjų pabaigoje.

Tačiau pagal Venesuelos įstatymus šis susitarimas leidžia uždrausti dalyvauti tam tikriems kandidatams, tarp kurių būtų ir opozicijos lyderė Maria Corina Machado (Marija Korina Mačado).

Visgi trečiadienio vakarą su anonimiškumo sąlyga kalbėję JAV pareigūnai teigė manantys, kad Karakasas galiausiai planuoja leisti tokiems kandidatams dalyvauti rinkimuose. A. Blinkeno teigimu, šio susitarimo sąlygų nesilaikymas priverstų Jungtines Valstijas atšaukti savo veiksmus.

Vėliau tą pačią dieną buvo paleisti penki įkalinti opozicijos veikėjai, socialiniame tinkle pranešė opozicijai derybose su vyriausybe atstovaujantis Gerardo Blyde (Cherardas Blidė).

Tarp jų buvo žurnalistas Rolandas Carreno (Rolandas Karenas) ir buvęs įstatymų leidėjas Juanas Requesensas (Chuanas Rekesensas), įkalintas 2018 metais, po išpuolio prieš N. Maduro.

JAV ir Venesuelos pastangos įtraukė ir kitas tarpvalstybines priemones: trečiadienį į Simono Bolivaro tarptautinį oro uostą Karakase iš Teksaso atskrido užsakomasis reisas su maždaug 130 venesueliečių migrantų. Tai pirmas toks deportacijos reisas po šio mėnesio pradžioje sudaryto abiejų šalių susitarimo.

Susitarime numatyta tvarkingai, saugiai ir teisėtai repatrijuoti dokumentų neturinčius Venesuelos migrantus, kurie iki šiol buvo deportuojami nedideliais kiekiais komerciniais skrydžiais kartu su įprastais keleiviais.

Nafta, dujos, auksas

Konkrečiai sankcijų sušvelninimas reiškia, kad JAV vyriausybė vėl suteikia leidimą pusmečiui pirkti Venesuelos naftą ir dujas. Kaip teigiama, leidimas gali būti pratęstas tik tuo atveju, jei Venesuela įvykdys savo įsipareigojimus pagal rinkimų planą ir kitus įsipareigojimus dėl neteisėtai sulaikytų asmenų.

Kalbant apie aukso sektorių, terminas nenustatytas, o Iždo departamentas pareiškė siekiantis sumažinti prekybą juodojoje rinkoje.

Vašingtonas taip pat leidžia atnaujinti prekybą Venesuelos skolos vertybiniais popieriais antrinėje rinkoje, nors draudimas pirminėje rinkoje – šalies vyriausybės naujai išleistais skolos vertybiniais popieriais – lieka galioti.

Rinkos nekantriai laukė sankcijų Venesuelos naftai sušvelninimo, todėl, nepaisant Izraelio ir „Hamas“ karo bei eskalacijos pavojaus Artimuosiuose Rytuose, barelio kaina sumažėjo.

Pagal susitarimo tekstą tikslią rinkimų datą nustatys šalies Nacionalinė rinkimų taryba.

Po beveik metų pertraukos abi pusės atnaujino derybas siekdamos užbaigti Venesuelos politinę ir ekonominę krizę.

Opozicija, remiama kelių šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, nepripažino N. Maduro perrinkimo 2018 metais per balsavimą, kuris buvo plačiai pripažintas nesąžiningu.

Kitais metais Vašingtonas sugriežtino sankcijas Karakasui, kurios pirmą kartą buvo įvestos 2015 metais dėl žiauraus susidorojimo su antivyriausybinių protestų dalyviais.

Tačiau dėl energetikos krizės, kurią sukėlė Rusijos karas Ukrainoje, atsinaujino pasaulinės pastangos išspręsti krizę Venesueloje, turinčioje didžiausias pasaulyje naftos atsargas.

Praėjusiais metais JAV delegatai vyko į Karakasą susitikti su N. Maduro, nors Vašingtonas jo nepripažįsta teisėtu lyderiu.

Po pradinių derybų tarp vyriausybės ir opozicijos Vašingtonas JAV energetikos milžinei „Chevron“ suteikė šešių mėnesių licenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas