Sportas gyvai

Po taikos susitarimo Tigrėjuje dislokuota Etiopijos federalinė policija

Etiopijos federalinė policija ketvirtadienį pirmą kartą per 18 mėnesių pradėjo dislokuoti savo pajėgas karo draskomos Tigrėjaus provincijos sostinėje, pranešė policija, taip žengdama naujausią žingsnį, įgyvendinant beveik du mėnesius trukusį taikos susitarimą.
Nacionalinės Etiopijos gynybos pajėgos
Nacionalinės Etiopijos gynybos pajėgos / „AP“/„Scanpix“
Temos: 1 Etiopija

Federalinė policija, „remdamasi įgaliojimais, suteiktais... Etiopijos Federacinės Demokratinės Respublikos konstitucijos, saugoti ir ginti federalines institucijas“, atvyko į Mekelę „ir pradėjo darbą“, sakoma jos agentūros pareiškime socialiniame tinkle „Facebook“.

„Tai užtikrins federalinės vyriausybės administruojamų institucijų, įskaitant oro uostus, elektros energiją, telekomunikacijų paslaugas, bankininkystę ir kitas viešąsias paslaugas teikiančias institucijas, saugumą“, – priduriama pareiškime.

Karas tarp federalinės vyriausybės ir Tigrėjaus prasidėjo 2020 metų lapkritį.

Ministras pirmininkas Abiy Ahmedas (Abijus Ahmedas) pasiuntė karius į šiaurinį regioną po to, kai jo valdančioji partija – Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontas (TPLF) – buvo apkaltinta kariuomenės bazių užpuolimu.

Aukų skaičiavimai labai skiriasi, bet Jungtinės Valstijos teigia, kad žuvo iki pusės milijono žmonių.

Konfliktas taip pat sukėlė vieną didžiausių pastarojo meto humanitarinių katastrofų pasaulyje – daugiau kaip du milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus ir šimtai tūkstančių atsidūrė ant bado slenksčio.

Lapkričio 2 dieną Pietų Afrikos sostinėje Pretorijoje pasirašytame susitarime numatyta nuginkluoti sukilėlių pajėgas, atkurti federacinę valdžią Tigrėjuje ir atnaujinti susisiekimą su regionu.

Gruodžio 22 dieną, kai abi šalys susitarė įsteigti bendrą stebėsenos ir atitikties užtikrinimo mechanizmą, procesas paspartėjo.

Mekelėje pirmadienį pirmą kartą po taikos susitarimo pasirašymo apsilankė federalinė delegacija, į kurią atvyko didžiųjų korporacijų vadovai.

Nacionalinės oro linijos „Ethiopian Airlines“ trečiadienį atnaujino komercinius skrydžius tarp Adis Abebos ir Mekelės po 18 mėnesių pertraukos.

Į nukentėjusį regioną pradeda plūsti pagalba ir atkuriamos kai kurios svarbiausios paslaugos.

Gruodžio 6 dieną Mekelė vėl buvo prijungta prie nacionalinio elektros tinklo, o gruodžio 19 dieną didžiausias šalies bankas „Commercial Bank of Ethiopia“ paskelbė, kad kai kuriuose miestuose atnaujintos finansinės operacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius