Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po UNESCO Palestina beldžiasi ir į Pasaulinės sveikatos organizacijos duris

Įkvėpta sėkmės UNESCO, Palestinos savivalda nusprendė siekti narystės dar vienoje specializuotoje Jungtinių Tautų (JT) įstaigoje – Pasaulinėje sveikatos organizacijoje (PSO).
Palestiniečiai reikalauja, kad JT pripažintų jų valstybę
Palestina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Palestinos savivaldos prezidento Mahmoudo Abbaso pavedimu mes jau apsvarstėme klausimą dėl Palestinos narystės PSO su šios organizacijos vadovybe“, – pareiškė Palestinos savivaldos sveikatos apsaugos ministras Fathi Abu Mogli, kurio žodžius cituoja antradienį laikraštis „Jerusalem Post“.

Pirmadienį UNESCO generalinė konferencija balsų dauguma nusprendė priimti į organizacijos gretas Palestinos savivaldą. Už Palestinos narystę balsavo 107 šalys, tarp jų Rusija, Kinija ir Prancūzija. 14 valstybių balsavo „prieš“. Tarp jų – JAV, Vokietija, Izraelis, Kanada, Lietuva.

JAV po tokio balsavimo jau paskelbė, kad atsisako skirti šiais metais 60 mln, dolerių į UNESCO biudžetą, o Izraelis pagrasino nutraukti santykius su Palestinos savivalda ir peržiūrėti bendradarbiavimą su UNESCO.

Rusija apgailestauja, kad JAV atsisakė finansuoti UNESCO

Rusija apgailestauja, kad JAV nusprendė nutraukti UNESCO finansavimą, kai Palestina buvo priimta į šios organizacijos gretas, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Labai gaila, kad JAV nusprendė nebeįnešti savo dalies į UNESCO finansavimą“, – pareiškė S.Lavrovas spaudos konferencijoje antradienį, pasibaigus Abu Dabyje surengtam Rusijos ir Arabų valstybių bendradarbiavimo Persijos įlankoje tarybos strateginiam dialogui.

Pasak Rusijos URM vadovo, JAV sprendimas neprisidės prie pastangų sukurti palankią atmosferą palestiniečių ir Izraelio deryboms atnaujinti.

„Aš tikiuosi, kad JAV sprendimas bus peržiūrėtas“, – pabrėžė S.Lavrovas.

Aš tikiuosi, kad JAV sprendimas bus peržiūrėtas, – pabrėžė Sergejus Lavrovas.

Jis taip pat akcentavo, kad Palestinai UNESCO narystė buvo suteikta teisėtai.

„Aš manau, kad UNESCO narystė Palestinai buvo teisėtas prašymas iš Ramalos, ir UNESCO taryboje buvo teisėtas balsavimas dėl to“, – S.Lavrovas.

„Aš manau, klaidinga žiūrėti į tai susipriešinimo aspektu. Nėra jokių abejonių, kad Palestinos narystės UNESCO ar kitose specializuotose JT organizacijose, kaip ir pačiose JT, Palestinos valdžia nelaiko alternatyva deryboms su Izraeliu“, – pabrėžė Rusijos ministras.

Pasak Rusijos URM vadovo, palestiniečiai itin suinteresuoti, kad būtų atnaujintos taikos derybos su Izraeliu. „Jie pasiryžę sėstis ir atnaujinti derybas su Izraeliu be išankstinių sąlygų, remiantis esamais tarptautiniais, JT ir kitais dokumentais. Tai ta pozicija, kurią „ketvertas“ – Rusija, JT, JAV ir Europos Sąjunga – suderino rugsėjo 23 dieną“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas