Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po UNIFIL pajėgų apšaudymų pirmoji Libane lankosi Italijos premjerė

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) penktadienį lankosi Libane, pranešė jos biuras.
Po UNIFIL pajėgų apšaudymų pirmoji Libane lankosi Italijos premjerė / ANWAR AMRO / AFP
Po UNIFIL pajėgų apšaudymų pirmoji Libane lankosi Italijos premjerė / ANWAR AMRO / AFP

Tai yra pirmasis bet kurios valstybės ar vyriausybės vadovo vizitas pastarosiomis savaitėmis paaštrėjus Izraelio ir grupuotės „Hezbollah“ santykiams.

Beiruto tarptautiniame oro uoste premjerę pasitiko Libano ministras pirmininkas Najibas Mikati (Nadžibas Mikatis), su kuriuo italų lyderė suplanavusi susitikimą. Vėliau jie turi paskelbti bendrą pareiškimą spaudai.

Italija turi apie 1 tūkst. karių, kurie dalyvauja Jungtinių Tautų (JT) taikos palaikymo pajėgose Libane (UNIFIL), pastarosiomis dienomis ne kartą apšaudytose Izraelio ir „Hezbollah“ karo metu.

Praėjusią savaitę per kelis incidentus buvo sužeisti penki taikos palaikymo pajėgų nariai, o per vėliausią incidentą JT pajėgos apkaltino Izraelio karius prasiveržus pro vartus ir patekus į vieną iš jų pozicijų.

G. Meloni pasmerkė šiuos incidentus kaip nepriimtinus.

UNIFIL buvo įsteigtos 1978 metais, kad prižiūrėtų Izraelio pajėgų pasitraukimą po to, kai jos įsiveržė į Libaną, ir padėtų libaniečių vyriausybei atkurti pasienio regiono valdžią.

Beirute G. Meloni taip pat susitiks su Italijos dvišalės misijos Libane MBIL mokymo programos vadovu, teigė italų šaltiniai.

Premjerė, kurios šalis šiais metais rotacijos tvarka pirmininkauja Didžiajam septynetui (G-7), anksčiau penktadienį Akaboje susitiko su Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II).

Anot Romos, jie aptarė eskaluojamą konfliktą regione ir bendras pastangas nutraukti ugnį Gazos Ruože bei išlaisvinti Izraelio įkaitus.

G. Meloni ketvirtadienį teigė, kad islamistų grupuotės „Hamas“ lyderio Yahyos Sinwaro (Jahjos Sinvaro) nužudymas atvėrė kelią „naujam etapui“ kare Gazos Ruože, kurį išprovokavo 2023 metų spalio 7 dieną įvykdytas mirtinas kovotojų išpuolis prieš Izraelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito