Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po žinios apie Rusijos karių išvedimą iš Chersono – V.Zelenskio reakcija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sureagavo į trečiadienį Rusijos praneštą žinią apie karių atitraukimą iš Chersono miesto.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Ukrainos lyderis trečiadienio kreipimesi pasakojo, kad šalies ginkluotosios pajėgos pamažu juda į pietus, kontratakuoti siekiama patiriant kuo mažesnius nuostolius, nes Rusijos pajėgos neketina užleisti užimtų pozicijų be kovos.

„Dabar didžiausia konfrontacija vyksta Donecko srityje... Mes stovime, mes nieko neatsisakome... Pietuose pamažu judame, žingsnis po žingsnio stipriname savo pozicijas“, – kalbėjo jis.

„Tikrai neatskleisiu priešui visų mūsų operacijų detalių. Ar pietuose, ar rytuose, ar bet kur kitur – kai bus mūsų rezultatas, visi jį pamatys. Jie tai tikrai pamatys“, – teigė Ukrainos lyderis.

Reaguodamas į žinią apie Rusijos karių atitraukimą iš Chersono V.Zelenskis paragino laikytis santūriai:

„<...> Turite suprasti: niekas tiesiog niekur neina, jei nesijaučia stiprus. Priešas nedovanoja mums dovanų, nedaro “geros valios gestų„. Mes kovojame už viską.“

Jis taip pat pabrėžė, kad kiekviena Ukrainos pergalė paskatina Rusijos pasipriešinimą, dėl ko žūsta kariai, todėl ginkluotosios pajėgos į priekį žengia „labai atsargiai, be emocijų, be nereikalingos rizikos“, kad su mažiausiais nuostoliais išlaisvintų visą Ukrainos žemę.

Kalbėdamas apie situaciją Chersone jis taip pat pabrėžė, kad jeigu Rusija susprogdintų Naujosios Kachovkos hidroelektrinę, tai prilygtų karo visam pasauliui paskelbimui.

„Noriu perspėti visus, kurie Maskvoje priima atitinkamus sprendimus: bet koks bandymas susprogdinti Kachovkos HES, užtvindyti mūsų teritoriją ir dehidratuoti Zaporižios AE reikš jūsų karo paskelbimą visam pasauliui. Pagalvokite, kas jums tada nutiks“, – kalbėjo jis.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu lapkričio 9 dieną davė įsakymą Rusijos kariams palikti Chersoną. Jis tai pasakė Rusijos televizijos eteryje.

VIDEO: S.Šoigu paskelbė, kad Rusijos kariuomenė palieka vakarinę Dnipro pakrantę Chersono srityje

„Tęskite karių išvedimą ir imkitės visų priemonių, kad užtikrintumėte saugų personalo, ginkluotės ir įrangos perkėlimą per Dnipro upę“, – jis pavedė Sergejui Surovikinui, Rusijos jungtinės pajėgų grupės vadui regione.

Ukraina rusų pasitraukimą iš Chersono vertina atsargiai

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas sakė, kad „Ukraina nekreipia dėmesio į Rusijos pareiškimus [dėl pasitraukimo iš Chersono]“.

„Žodžiai ir veiksmai skiriasi, mūsų ginkluotosios pajėgos dirba pagal savo planą – žvalgyba, rizikos įvertinimas, veiksminga kontrataka. Kol virš Chersono miesto neplevėsuoja Ukrainos vėliava, nėra prasmės kalbėti apie Rusijos atsitraukimą“, – „Reuters“ citavo pareigūną.

M.Podoliakas ragina Ukrainos piliečius ir draugus per anksti nesidžiaugti Rusijos pasitraukimu iš Chersono.

„Ukraina nemato jokių ženklų, kad Rusija paliks Chersoną be kovos. Didelė Rusijos grupuotės dalis tebėra mieste, o į regioną pritraukiami papildomi rezervai. Ukraina laisvina teritorijas remdamasi žvalgybos duomenimis, o ne surežisuotais televizijos pareiškimais“, – rašo M.Podoliakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas