Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„Pobedobesije“: kaip ir kada „Pergalės diena“ Rusijoje tapo politinių manipuliacijų ir keistų eisenų paradu

„Nemirtingojo pulko“ eisenos, vaikai, aprengti karinėmis uniformomis, paradai ir savo galios demonstravimas – taip jau daug metų atrodo Rusijoje švenčiama vadinamoji Pergalės diena. Tačiau, kaip paaiškino iš Rusijos seniai emigravęs istorikas Dmitrijus Savinas, gegužės 9-oji Rusijoje ne tik kasmetinė šventė. Tai – kulto, ant kurio pastatytas šiandienos Rusijos režimas, esmė.
Parado repeticija Maskvoje
Parado repeticija Maskvoje / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Dar iki Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos 2014 m., Maskvos Raudonojoje aikštėje gegužės 9-ąją buvo galima išvysti ne vieną užsienio lyderį, tarp jų ir Lietuvos.

Tačiau dėl agresyvios ir grobuoniškos Maskvos politikos užsienio svečių, norinčių būti šią dieną centrinėje Maskvos aikštėje, gretos apretėjo iki minimumo. Šiemet į Rusijos sostinę geriausiu atveju atvyks vos kelių šalių atstovai, tarp jų – Kazachstano ir Tadžikijos lyderiai.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas aiškino, kad „kitų ir nekvietė, nes data ne jubiliejinė“. Tačiau kitiems tapo akivaizdu – Rusija tampa vis labiau izoliuota valstybe.

Tačiau patiems rusams, panašu, tai netrukdo. Nors „dėl saugumo sumetimų“ masinės eisenos daugybėje miestų šiemet atšauktos, „Pergalės diena“ jau seniai jiems tapo sakralinė ir proga pasakyti pasauliui, kad jie „nugalėjo fašizmą“ ir yra „tauta nugalėtoja“.

Ši retorika įgyja ne tik verbalinę prasmę, nes remdamasi „tautos nugalėtojos“ ir „didžiosios sovietinės praeities“ lozungais, Rusija vykdo savo agresyvią politiką, o šalies gyventojai remia tokius Kremliaus veiksmus, kaip žiaurus karas Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius