Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Politico“: Ukraina rado idealų tarpininką taikos derybose su Rusija

Ukraina rado idealų tarpininką, kuriuo ji remsis taikos derybose dėl karo su Rusija užbaigimo. Tai Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi, pranešė leidinys „Politico“.
Narendra Modi ir Vladimiras Putinas
Narendra Modi ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas leidiniui patvirtino, kad Indija yra didžioji Kyjivo viltis sudaryti taikos sutartį.

Pasak pareigūno, vasarą vykusiose diskusijose su Kyjivu N.Modi aiškiai pasakė, kad, nors Ukrainai neišvengiamai reikės eiti į kompromisą dėl kai kurių dalykų, kad būtų nutrauktas Maskvos puolimas, bet jokie pasiūlymai nutraukti karą neturėtų apimti teritorijos atidavimo Rusijai.

Straipsnyje pažymima, kad nors Indija nuosekliai susilaiko nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pasmerkimo, ji pasisako už pagarbą suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat už karo nutraukimą. Ir, atrodo, išlieka vienintelė reali tarpininko galimybė tarp kitų galimų kandidatų.

Kaip rašo „Politico“, Šveicarija ir Austrija pritarė ES dėl sankcijų Rusijai įvedimo. JAV ir Maskvos santykiai yra įšaldyti. Saudo Arabijos bandymai atlikti taikdario vaidmenį žlugo, Kinija kaltinama aktyviai padedanti Maskvai kariauti, o Volodymyras Zelenskis šį mėnesį kritikavo Brazilijos vyriausybę už tai, kad ji „stojo Rusijos pusėn“.

„Indija gali būti vienintelė pasaulinė veikėja, galinti atlikti šį vaidmenį, arba bent jau vienintelė, galinti įtikinamai pateikti save kaip neutralią šalį Maskvos ir Kyjivo atžvilgiu“, – rašoma tekste.

Anksčiau Indijos užsienio reikalų ministras Subramanyamas Jaishankaras nepasakė, ar Indija planuoja pateikti savo taikos pasiūlymą. Tačiau Kyjivas labai tikisi, kad Naujasis Delis ateityje žengs žingsnį jo link.

„Galiu pasakyti, kad Indija yra patikima Ukrainos partnerė ir pasaulinė jėga, galinti daryti įtaką pasaulio įvykių dinamikai ir eigai, – „Politico“ teigė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Heorhijus Tychyjus. – Ir mes norime, kad Indija dalyvautų taikos formulės procese, nes Indija gali kažką pakeisti.“

Indijos užsienio reikalų ministras Subramanyamas Jaishankaras sakė, kad Indija dar neturi taikos plano Ukrainai, tačiau nuolat keičiasi informacija tarp Rusijos ir Ukrainos, tikėdamasi, kad taika bus įtvirtinta.

Ministras teigė, kad Indijos vyriausybė atskleidžia pokalbius abiem šalims ir „abi šalys tai vertina“. Jis taip pat pridūrė, kad nėra daug šalių ir vadovų, kurie turėtų noro ar gebėjimų bendrauti su abiem pusėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas