Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 29

Politologai: Turkijos poziciją dėl Švedijos narystės NATO galėtų pakeisti JAV

Turkijos prezidento rinkimus laimėjus ligšioliniam šalies lyderiui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui), politologai nesutaria, ar tai atvers Švedijos galimybes tapti NATO nare dar iki viršūnių susitikimo Vilniuje, tačiau sutinka, kad Ankaros poziciją šiuo klausimu gali paveikti Jungtinės Valstijos (JAV).
Nato
Nato / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala kalbėjo manantis, kad tikimybė, jog Švedijos stojimas į NATO bus ratifikuotas iki liepos yra reali.

„Tikrai galimybių langas dabar po rinkimų atsivers plačiau negu buvo iki rinkiminiame laikotarpyje. (...) Viena vertus, akivaizdu, kad Švedija yra beveik NATO narė, kita vertus, neturinti NATO teikiamų garantijų. Tad motyvacijos, kad artimiausias mėnuo, šiek tiek daugiau, būtų tikrai produktyvus, nestigs nei vienoje iš pusių. Klausimas, ar tą pavyks realizuoti politiškai“, – BNS sakė politologas.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Egdūno Račiaus nuomone, Švedijos narystės iki Aljanso susitikimo Turkija neratifikuos, nes šalis turi didelius lūkesčius Švedijai, NATO ir JAV.

„Labai didelė tikimybė, kad taip ir praeis tas Vilniaus summitas, tada galbūt trys savaitės po jo Turkija susimils ir ratifikuos, bet, aišku, mes dar liekam ties Vengrija, tai čia dar vienas momentas“, – BNS sakė E.Račius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas