Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologas: JAV susiklostė pirma tokia situacija per šimtą metų

JAV Atstovų Rūmai (AR) atsidūrė politinėje aklavietėje po to, kai per tris dienas ir po 11 balsavimo etapų taip ir neišrinko rūmų pirmininko. Be pirmininko AR ir kitų JAV institucijų darbas yra paralyžiuojamas, todėl tiek JAV prezidentas Joe Bidenas, tiek buvęs prezidentas Donaldas Trumpas skatino rūmų atstovus pasiekti konsensusą. Politologas Linas Kojala stebėjosi, kad didžiausia politinė jėga „užstrigo jau ties pirmuoju darbu“. Jo nuomone, kuo greičiau turi būti priimtas koks nors sprendimas, nes kitu atveju „valstybė tampa situacijos įkaite“.
Dar neišrinktas JAV Atstovų Rūmų pirmininkas
Dar neišrinktas JAV Atstovų Rūmų pirmininkas / „Zuma press“/„Scanpix“

Atstovų rūmų darbas negali vykti be pirmininko, o tai reiškia, kad išrinktieji įstatymų leidėjai turi tęsti balsavimą, kol kas nors laimės daugumą.

Jie taip pat gali apsvarstyti galimybes pakeisti taisykles, pagal kurias laimėtų daugiausiai balsų, o ne absoliučią daugumą surinkęs kandidatas, bet tai yra rizikinga strategija, atsižvelgiant į tai, kad demokratų lyderis iki šiol laimėjo visus turus, o respublikonų balsai pasiskirstė tarp kelių kandidatų.

Kol nepaaiškės nugalėtojas, rūmai negalės prisaikdinti naujų narių, steigti komitetų, priimti teisės aktų ir pradėti tyrimų, kuriuos respublikonai žadėjo atlikti dėl prezidento J.Bideno.

Politologas Linas Kojala / Gretos Skaraitienės nuotr.
Politologas Linas Kojala / Gretos Skaraitienės nuotr.

Trys respublikonų įstatymų leidėjai, turintys vadovauti nacionalinio saugumo komitetams, ketvirtadienį atvirame laiške taip pat įspėjo, kad šiuo metu AR negali vykdyti Pentagono ar žvalgybos bendruomenės priežiūros.

„Visa valstybė tampa situacijos įkaite“

Politologas, Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala pastebėjo, jog „pirmą kartą per šimtmetį susidurta su situacija, kuomet didžiausia politinė jėga užstringa jau ties pirmuoju darbu“.

Ekspertas portalui 15min teigė, jog „istorijoje esama atvejo, rodos, XIX a., kai šis procesas užtruko net kelis mėnesius. Dabar niekas to neprognozuoja“.

„Panašu, kad Atstovų Rūmai šiuo metu ne kažin ką gali atstovauti“, – ironiškai situaciją vertino politologas.

Pasak L.Kojalos, Atstovų rūmai negali funkcionuoti be pirmininko. Net ir elementarūs darbai nuo elektroninio pašto adresų pasidalinimo iki komitetų sudėčių formavimo negali vykti, kol nėra žmogaus, kuris užima pirmininko pareigas, todėl įstrigusiam procesui paspartinti naudojamas spaudimas prieštaraujantiems politikams – vienaip ar kitaip jie privalės nusileisti.

„Tokiu atveju visa valstybė tampa situacijos įkaite“, – sakė politologas.

L.Kojala: Atstovų Rūmai negali funkcionuoti be pirmininko.

L.Kojala taip pat įvertino oponuojančios pusės motyvaciją: „Atrodo, kad yra žaidžiamas politinis žaidimas, kuriuo norima pasiųsti signalą iš prieštaraujančių politikų pusės – jie įtakingi, į jų nuomonę bus privaloma atsižvelgti bei jie ketina ir, ko gero, išsireikalaus nuolaidų. Jie suinteresuoti daug kuo: nuo AR pirmininko atstatydinimo procedūros supaprastinimo iki įtakingų pozicijų komitetuose ir bendrai įstatymų svarstymo procesuose AR. Tikėtina, kad jų politinė galia taps neproporcingai didelė.

Galiausiai, toks elgesys yra ir signalas rinkėjams, rodantis tai, kas yra nuolat jų kartojama: kol yra keliamas pernelyg „sisteminis“ partijos kandidatas į pirmininko poziciją, tol jie jaus pareigą jam priešintis. Prieštaraujančių politikų nuomone, rimtiems pokyčiams įgyvendinti reikia kitokio žmogaus negu K.McCarthy“.

„AP“/„Scanpix“/Respublikonų partijos lyderis Kevinas McCarthy
„AP“/„Scanpix“/Respublikonų partijos lyderis Kevinas McCarthy

Eksperto nuomone, K.McCarthy yra pakankamai didelį ir gerą įdirbį Kongrese turintis politikas, palaikomas didesnė partijos narių dalies. Nors politologas nebūtų linkęs jo sieti su labai aiškia ir principinga politine pozicija, L.Kojala teigia, kad dažnai jis laikomas balansuojančiu: tai remiančiu Donaldą Trumpą, tai jį kritikuojančiu, tai vėl remiančiu.

„To lankstumo ir aiškaus pozicijos nekomunikavimo iš jo galbūt ir būta, tačiau iš dalies tai yra tai, ko galima tikėtis iš politiko, kuris siekia atstovauti politinę jėgą, kurioje šiuo metu yra tiek daug vidinio susiskaldymo. Respublikonų partija tikrai nėra vienalytė: ji sudaryta iš labai skirtingų grupių ir tos grupės, be abejo, žaidžia savo žaidimą, net jei visos ir vadina save Respublikonų partija“, – teigė L.Kojala.

Politologas atkreipė dėmesį, kad K.McCarthy pasiekti pergalės nepadeda ir D.Trumpo parama – trečiadienį buvęs prezidentas paskelbė remiąs K.McCarthy ir norįs, kad Respublikonų partija pagaliau išspręstų šį klausimą.

Būtent Kongreso iniciatyva paramos Ukrainai paketas buvo padidintas nuo J.Bideno prašytų 37,7 mlrd. JAV dolerių iki beveik 45 mlrd.

„Kiek paradoksalu, mat būtent šio flango atstovų neįspūdingi rezultatai atskirose valstijose svariai prisidėjo prie to, kad respublikonai turi labai trapią daugumą prieš demokratus (222-212) AR, o Senate apskritai yra mažumoje. Bet dabar šie keliolika politikų gali laikyti visus rūmus paralyžiuotus ir reikalauti nuolaidų.

K.McCarthy jau išreiškė sutikimą, kad rūmų pirmininko atstatydinimo iniciatyvos pradžiai pakaktų vieno AR nario. Tai – nebūtų istoriškai beprecedentis atvejis, bet padarytų pirmininką itin politiškai pažeidžiamu“, – teigė L.Kojala.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame įraše L.Kojala atkreipė dėmesį, jog, nors AR pirmininko pareigybė ne itin dažnai patraukia dėmesį užsienyje ir retai tampa tramplinu į prezidento postą, visgi XIX a. vienintelis tokiu karjeros keliu žengė Jamesas K.Polkas.

„Ši pozicija yra reikšminga. Ją užimantis asmuo yra antras eilėje į prezidento postą, jei iškiltų būtinybė (po viceprezidentės). AR pirmininkas taip pat formuoja rūmų darbotvarkę – didelės partijų poliarizacijos amžiuje ši funkcija ypač svarbi.

Be AR pritarimo (lygiaverčio Senatui) negali būti priimami įstatymai, įskaitant ir biudžetą. Sakykime, metų pabaigoje būtent Kongreso iniciatyva paramos Ukrainai paketas buvo padidintas nuo prezidento Joe Bideno prašytų 37,7 mlrd. JAV dolerių iki beveik 45 mlrd.

„SIPA“/„Scanpix“/JAV Kongresas
„SIPA“/„Scanpix“/JAV Kongresas

Anksčiau ne kartą būtent Kongrese gimdavo iniciatyvos padidinti finansinę paramą saugumo tikslais Baltijos šalims ar pristabdyti prezidentų ekscesus – Donaldo Trumpo prezidentavimo metu Kongresas priėmė atitinkamus teisės aktus, apribojančius galimybes šalies vadovui vienašališkai išstoti iš NATO“, – įžvalgomis dalinosi politologas.

L.Kojalos teigimu, niekas nestabdo AR pirmininkų nuo aktyvių veiksmų tarptautinėje politikoje ir pateikia Nancy Pelosi pavyzdį, kuriai praėjusiais metais apsilankius Taivane, paaštrėjo JAV ir Kinijos santykiai.

„Prezidentas J.Bidenas buvo atvirai skeptiškas dėl tokios bendrapartietės N.Pelosi iniciatyvos, tačiau įstatymų leidžiamoji ir vykdomoji valdžios yra atskirtos,“ – rašė RESC direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas