Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Politologas Mindaugas Jurkynas: kažin, ar D.Cameronui pavyks susitarti su ES dėl reformų

Kažin, ar Didžiosios Britanijos premjerui Davidui Cameronui pavyks susitarti su Europos Sąjunga (ES) dėl jo pateiktų valstybės narystės Bendrijoje sąlygų, abejoja politologas Mindaugas Jurkynas.
Mindaugas Jurkynas
Mindaugas Jurkynas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Sunku bus Cameronui. Aš lažybų kontoroje tikrai nesilažinčiau ir neduočiau jiems daug šansų susitarti“, – BNS antradienį sakė Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius.

Nepaisant to, jog D.Cameronas teigia, kad siūlomos reformos bus naudingos visai Europai, M.Jurkynas teigė pasiūlymuose daugiausiai naudos matantis pačiai Didžiajai Britanijai.

Jis teigė, kad pastaruoju metu Britanija dalyvavo tik tuose Europos integracijos procesuose, kuriuose matė sau tiesioginę naudą. Be to, ES politikoje ši valstybė nėra aktyvi, ji mažai prisideda prie tarptautinių problemų, pavyzdžiui, migracijos krizės sprendimų, sakė M.Jurkynas.

Būtent dėl to, jo teigimu, ES nėra suinteresuota joje žūtbūt išlaikyti Didžiąją Britaniją.

Be kitų dalykų, antradienį D.Cameronas paskelbė siūlantis, kad per pirmus ketverius gyvenimo Didžiojoje Britanijoje metus atvykėliams iš ES valstybių nebūtų mokamos išmokos už vaikus ir nebūtų taikomos jokios mokestinės lengvatos.

Britanijos premjeras taip pat pasiūlė suteikti galimybę nacionalinių parlamentų koalicijoms blokuoti ES direktyvas, nors ir nenurodė, kokio dydžio šios koalicijos turėtų būti.

M.Jurkynas sakė, kad toks siūlymas prisidėtų prie demokratijos Bendrijoje stiprinimo, tačiau tokioje iniciatyvoje matė ir trūkumų.

„Klausimas, kaip užkurti visą šitą parlamentinę sistemą... Tai būtų labai gremėzdiška struktūra ir labai gremėzdiškas procesas“, – nurodė politologas.

D.Cameronas taip pat ragina ES suteikti Britanijai galimybę nebedalyvauti eurointegracijos procese.

„Man sunku apskritai įsivaizduoti tolesnę jų eurointegraciją, kai jie nėra euro zonos nariai, nėra Šengeno erdvės nariai, geografiškai jie net nėra kontinento dalis“, – teigė VDU profesorius.

„Pavojus, kad juos įtrauks eurointegracinis sūkurys, yra išpūstas burbulas“, – pridūrė jis.

D.Cameronas pristatydamas savo tikslus derybose dėl tolesnės Britanijos narystės ES sąlygų sakė, kad tai yra „vienintelė Jungtinės Karalystės proga tai sutvarkyti“ prieš numatytą referendumą dėl galimo šalies pasitraukimo iš ES, kurį ketinama surengti iki 2017 metų galo.

Pasak Didžiosios Britanijos premjero, jei euro zonai nepriklausančios valstybės „bus nustumiamos į šalį ir sprendimai joms primetami, tuomet tai nebebus mums tinkamas klubas“. Londono reikalavimai apima ir didesnį konkurencingumą.

D.Cameronas sakė norįs, kad būtų griežčiau kontroliuojamas laisvas asmenų judėjimas 28-ias nares turinčioje Bendrijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas