Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Popiežius Pranciškus pradėjo keturių dienų kelionę į Liuksemburgą ir Belgiją

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį su retu vizitu lankosi Liuksemburge, o vėliau keliaus į Briuselį.
ALBERTO PIZZOLI / AFP
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Tai bus keturių dienų kelionė „į Europos širdį“, sakė Vatikano atstovas spaudai Matteo Bruni (Matėjas Brunis).

Po varginančios kelionės į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną 87 metų pontifikas, pasveikęs nuo lengvo gripo, Liuksemburgo oro uoste nusileido 10 val. ryto vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

Pontifikas nesilaikė tradicijos atskirai pasisveikinti su žurnalistais, skridusiais su juo, ir pasakė: „Nesijaučiu galįs.“

Jį pasveikino didysis kunigaikštis Henri (Anri), jo žmona didžioji kunigaikštienė Maria Teresa (Marija Tereza), ministras pirmininkas Lucas Friedenas (Liukas Fridenas) ir kardinolas Jeanas Claude'as Hollerichas (Žanas Klodas Holerichas), artimas Pranciškaus draugas.

Liuksemburge ir Belgijoje yra įsikūrusios kelios svarbios Europos institucijos, todėl šios šalys yra pasaulio dalis, į kurią žvelgia kiti, teigė Vatikano spaudos tarnybos direktorius M. Bruni.

Jisi pažymėjo, kad Liuksemburgas ir Belgija yra didelį politinį svorį Europoje turinčios valstybės, todėl yra svarbi pasaulio dalis.

Pranciškus, perduodamas savo žinią „Europos širdžiai“ didėjančios tarptautinės įtampos fone, primins vaidmenį, kurį žemynas „artimiausioje ateityje nori atlikti pasaulyje“, siekdamas taikos ir solidarumo, spaudos konferencijoje sakė M. Bruni.

Ketvirtadienį ryte Katalikų Bažnyčios vadovas kreipsis į Liuksemburgo valdžios atstovus, o popiet susitiks su keliais šimtais tikinčiųjų Dievo Motinos katedroje.

Pranciškus taip pat pasisveikins su sostinės gatvėse susirinkusiais žmonėmis per griežtai saugomą kelionę popiežiaus automobiliu.

Netikėtas vizitas

Tai bus pirmas popiežių vizitas šalyje per beveik 40 metų.

Kunigas Jeanas Ehret (Žanas Erė), Liuksemburgo religijos ir visuomenės mokyklos direktorius, šį vizitą pavadino istoriniu ir netikėtu, sakydamas, kad šios nedidelės kunigaikštystės paprastai nebūna pontifiko kelionių sąrašo viršuje.

1985-aisiais Jonas Paulius II vadovavo didžiausioms mišioms Liuksemburgo istorijoje. Jose dalyvavo apie 60 tūkst. tikinčiųjų.

Nuo to laiko šios mažos šalies gyventojų skaičius beveik padvigubėjo iki 654 tūkst., ypač dėl jos patrauklumo kaip finansų centro.

Tarp Belgijos, Vokietijos ir Prancūzijos įsiterpusiame Liuksemburge, neturinčiame išėjimo į jūrą, be kitų Europos institucijų, įsikūręs Europos investicijų bankas ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismas, o bendrųjų vidaus pajamų vienam gyventojui rodiklis yra vienas didžiausių pasaulyje.

Anot Vatikano, apie 41 proc. liuksemburgiečių yra katalikai.

„Popiežius Pranciškus lankosi visai kitokioje visuomenėje nei ta, kurią matė Jonas Paulius II“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas Philippe'as Poirier (Filipas Puarjė). – 1985-aisiais 79 proc. liuksemburgiečių teigė išpažįstantys kokią nors religiją, iš jų 90 proc. buvo katalikai.“

„Nuo 2023-ųjų dauguma Liuksemburgo gyventojų nėra religingi“, – sakė jis.

„Naujas tikėjimo postūmis“

Jau ketvirtadienio vakarą Pranciškus išvyks į Belgiją, kur per tris dienas susitikins su dvasininkų vykdyto seksualinio išnaudojimo aukomis ir vadovaus mišioms po atviru dangumi.

Trečiadienį per kassavaitinę bendrąją audienciją Pranciškus išreiškė viltį, kad jo vizitas šiose dviejose šalyse taps „proga naujam tikėjimo postūmiui“.

Nuo pat išrinkimo 2013 metais Pranciškus pabrėžia, kad mieliau keliauja į vadinamąsias Bažnyčios periferijas – Azijos, Afrikos ar Pietų pusrutulio šalis, į kurias anksčiau nebuvo kreipiamas dėmesys – nei į dideles, turtingas, istoriškai katalikiškas Europos valstybes.

Argentinietis popiežius, kuris nuo 2022-ųjų dėl kelio skausmų ir išialgijos naudojasi neįgaliojo vežimėliu, pastaraisiais metais patiria vis daugiau sveikatos problemų.

Nepaisant to, šį mėnesį jis baigė ilgiausią pagal trukmę ir atstumą kelionę nuo tada, kai tapo beveik 1,4 mlrd. pasaulio katalikų vadovu, ir per 12 dienų aplankė keturias Pietryčių Azijos ir Okeanijos šalis.

Nors klausydamasis vėlai vakare skaitomų liturginių skaitinių pontifikas kartais sunkiai atmerkdavo akis, jis atrodė geros nuotaikos ir kupinas energijos.

Visgi pirmadienį Pranciškus atšaukė audiencijas dėl lengvo gripo, o Vatikanas teigė, kad jam reikia poilsio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas