Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Poznanėje prasidėjo teismas dėl plakato „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“

Keturi Lenkijos Poznanės futbolo klubo „Lech“ sirgaliai stojo prieš teismą. Kaip rašo gazeta.pl, prokurorai juos kaltina per futbolo rungtynes iškėlus lietuvius įžeidžiantį plakatą. Apie 50 metrų plakate švietė iškalbingas užrašas „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“ („Litewski chamie klęknij przed polskim panem“).
Lenkijos sirgalių plakatas
Lenkijos sirgalių plakatas / zalgiris-vilnius.lt nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Incidentas užfiksuotas 2013 metų rugpjūčio 8 dieną per atsakomąsias rungtynes tarp Vilniaus „Žalgirio“ ir Poznanės „Lech“ komandų. Tai sukėlė tarptautinį skandalą.

Keturi įtariamieji, tarp kurių yra ir viena mergina, savo kaltės nepripažįsta. Jie kaltinami viešu Lietuvos Respublikos piliečių įžeidimu dėl tautybės. Įtarimai dėl šio plakato iškėlimo buvo pareikšti keliolikai asmenų, bet tyrimai nutraukti, kadangi tie žmonės tvirtino nežinoję, kokio turinio plakatą iškėlė.

Parodymų kaltinamieji kol kas nėra davę, jie pasinaudojo teise tylėti. Trumpai pasisakė tik Patrykas B., reklamos agentūros, kuri prokurorų teigimu ir buvo atsakinga už antilietuviško plakato gamybą, savininkas. Būtent jis pagal sirgalių klubo „Wiara Lecha“ užsakymą ir ruošė tai, ko reikėjo rungtynėms, taip pat ir plakatus.

Reklamos agentūra prieš rungtynes su Lietuvos komanda turėjo išnuomoti salę „Arena“, kur kartu su sirgaliais buvo piešiamas skandalą sukėlęs plakatas. Sąskaitą už nuomą vėliau apmokėjo „Wiara Lecha“.

Tačiau Patrykas B. tvirtina tą dieną dirbęs Ščecine, tad negalėjęs būti Poznanėje, jo alibi paliudyti turėtų vienos kavinės savininkas. Prokurorai ketina jį apklausti.

Kitas teismo posėdis numatytas gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?