Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradėtas tyrimas dėl opozicijos lyderio nužudymo separatistiniame Moldovos regione

Moldovos nacionalinės policijos pajėgos pradėjo žmogžudystės tyrimą po to, kai Rusijos remiamo separatistinio Uždniestrės regiono opozicijos lyderis buvo rastas nušautas savo namuose, pirmadienį pranešė pareigūnai.
Padniestrė
Uždniestrė / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Policijos pajėgos pranešė, kad pradėjo tirti Uždniestrės komunistų partijos lyderio 47 metų Olego Choržano smurtinės mirties priežastis.

Moldovos pareigūnai nenurodė, kada jis buvo nužudytas, ir nepateikė išsamios informacijos apie galimus įkalčius, rastus O.Choržano namuose netoli Uždniestrės regiono sostinės Tiraspolio.

Moldovos reintegracijos politikos biuras pirmadienį atskirame pareiškime nurodė, kad jis pasiūlė pradėti atskirą nepriklausomą tyrimą, kurį globotų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos misija šioje šalyje, besiribojančioje su Ukraina ir Rumunija.

Biuras griežtai pasmerkė „nusikalstamus veiksmus, keliančius grėsmę žmonių gyvybėms“, ir pareiškė užuojautą O.Choržano šeimai bei artimiesiems.

2018 metais O.Choržanas buvo sulaikytas, o vėliau nuteistas 4,5 metų laisvės atėmimo bausme už tariamą teisėsaugos pareigūno užpuolimą Tiraspolyje, praėjus kelioms dienoms po to, kai ten surengė viešą protestą.

Jo partija įtarimus dėl užpuolimo pavadino absurdišku kaltinimu ir apkaltino Tiraspolio pareigūnus politiniu persekiojimu.

Uždniestrė, kurioje gyvena apie 470 000 gyventojų, yra siauras teritorijos ruožas tarp rytinio Dniestro upės kranto ir Moldovos sienos su Ukraina.

XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje įvykęs trumpas pilietinis karas paskatino prorusiškas regiono pajėgas paskelbti regioną separatistine valstybe, tačiau dauguma šalių nepripažįsta jo nepriklausomybės. Iki šiol Rusija regione dislokuoja apie 1 500 karių kaip vadinamuosius taikdarius.

Kovą Uždniestrės pareigūnai pareiškė, kad užkirto kelią pasikėsinimui į regiono prezidentą Vadimą Krasnoselskį. Jie apkaltino Ukrainos nacionalinio saugumo tarnybą (SBU) organizavus sąmokslą nužudyti V.Krasnoselskį. SBU paneigė šį kaltinimą ir pavadino jį Kremliaus surengta provokacija.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Moldovos lyderiai ne kartą kaltino Maskvą vykdant kampanijas, kuriomis siekiama destabilizuoti padėtį šalyje, kuri iki 1991 metais buvo sovietinė respublika, o pernai tapo kandidate į Europos Sąjungą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas