Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 07 /17:31

Praėjus dienai po užtvankos sunaikinimo Pietų Ukrainoje toliau kyla vanduo

Pietų Ukrainoje trečiadienį toliau kyla potvynio vandens lygis, pareigūnams perspėjus, kad dėl Dnipro upės užtvankos sunaikinimo iš milžiniško rezervuaro toliau plūsta vanduo.
Chersono gyventoja
Chersono gyventoja / „Reuters“/„Scanpix“

Kai kurie ukrainiečiai užlietose vietovėse naktį praleido ant stogų.

Aidint artilerijos šūviams, žmonės skubėjo pasitraukti iš pavojingos zonos, lipo į karinius sunkvežimius ar plaustus.

Gyventojų namuose vandens buvo iki kelių. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip gelbėtojai neša žmones į saugią vietą ir kaip upe plaukia nuplėštas pastato stogas.

Ukrainos kontroliuojamose teritorijose vakarinėje Dnipro pusėje Chersono regioninės karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas teigė, kad vandens lygis turėtų pakilti dar vienu metru.

Ukrainos gelbėjimo tarnybos pranešė, kad Ukrainos kontroliuojamoje pusėje išgelbėta daugiau kaip 1 450 žmonių, o rusų kontroliuojamame krante pareigūnai sakė, kad čia evakuoti 1 274 žmonės.

Ukraina apkaltino Rusijos pajėgas susprogdinus Kachovkos užtvanką ir hidroelektrinę, esančias teritorijoje, kurią Maskva kontroliuoja jau daugiau nei metus. Rusijos pareigūnai kaltino ukrainiečius vykdžius bombardavimą šioje teritorijoje, kur Kyjivo ir rusų kontroliuojamas Ukrainos dalis skiria upė.

Praėjus dienai po užtvankos griūties iki galo vis dar neaišku, kas ją sukėlė. Kai kurie ekspertai net teigė, kad griūtis galėjo būti nelaimingas atsitikimas dėl karo metu padarytos žalos ir nepriežiūros, bet kiti sakė, kad tai mažai tikėtina, ir tvirtino, kad Rusija galėjo turėti taktinių karinių priežasčių sugriauti užtvanką.

Jungtinėse Valstijose įsikūręs analitinis centras „Institute for the Study of War“ (ISW) naujausioje apžvalgoje teigė, kad Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimas yra labiau naudingas Rusijai nei Ukrainai.

Anot ISW, rusai yra labiau suinteresuoti užtvindyti Dnipro žemupį, nepaisant žalos jų pačių įrengtoms gynybinėms pozicijoms ir pajėgoms, kad apsunkintų Ukrainos kontrpuolimą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį apkaltino Maskvą sąmoningai sunaikinus užtvanką.

„Šimtai tūkstančių žmonių liko be normalios prieigos prie geriamojo vandens“, – rašė jis platformoje „Telegram“.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija, kuri reguliariai skelbia naujausią informaciją apie karą, teigė, kad Kachovkos rezervuaro vandens lygis prieš pažeidimą buvo rekordiškai aukštas, todėl žemupyje esančią teritoriją užliejo ypač didelis vandens kiekis. Nors užtvanka nebuvo visiškai nuplauta, ji per kelias ateinančias dienas gali dar labiau apgriūti, o tai sukeltų dar didesnį potvynį, įspėjo ministerija.

Kartu su elektrine užtvanka padėjo tiekti elektrą ir geriamąjį vandenį didelei Pietų Ukrainos daliai, įskaitant 2014 metais Rusijos neteisėtai aneksuotą Krymo pusiasalį, taip pat drėkinti laukus.

Vyriausybės ir Jungtinių Tautų pareigūnai įspėjo, kad įvyko žmogiškoji ir ekologinė katastrofa, kurios pasekmes bus galima įvertinti per kelias dienas, o atsigauti prireiks kur kas daugiau laiko.

Pasaulines karo pasekmes akcentuoja tai, kad kviečių kainos po užtvankos griūties šoktelėjo 3 procentais. Ukraina ir Rusija yra pagrindinės kviečių, miežių, saulėgrąžų aliejaus ir kitų maisto produktų tiekėjos Afrikai, Artimiesiems Rytams ir daliai Azijos šalių.

Abi šalys perspėjo, kad gresia ekologinė katastrofa dėl vandens taršos, kurią iš dalies lemia iš užtvankos mechanizmų ištekantys naftos produktai. Nusekus Kachovkos rezervuarui vėliau žemės ūkio naudmenos gali likti be drėkinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas