Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Praėjusiais metais buvo pavogta dalis Ukrainai skirtų Vakarų šalių ginklų

Nusikaltėliai, savanoriai kovotojai ir ginklų prekeiviai Ukrainoje pernai pavogė kai kuriuos Ukrainos kariams skirtus Vakarų pateiktus ginklus ir įrangą. Vėliau jie buvo surasti, teigiama JAV gynybos departamento generalinio inspektoriaus ataskaitoje, kurią gavo CNN.
Ukrainos karys Zaporižios srityje
Ukrainos karys Zaporižios srityje / „Reuters“/„Scanpix“

Ukrainos žvalgybos tarnybos sužlugdė sąmokslus pavogti ginkluotę ir įrangą, o daiktai galiausiai buvo surasti, teigiama ataskaitoje, pavadintoje „Gynybos departamento atskaitomybė už Ukrainai suteiktą įrangą“. CNN ataskaitą gavo gavusi Informacijos laisvės akto prašymą. Apie tai pirmasis pranešė portalas military.com.

Tačiau generalinio inspektoriaus ataskaitoje pažymima, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą praėjusiais metais Gynybos departamento galimybės sekti ir stebėti visą į Ukrainą tiekiamą JAV įrangą, kaip to reikalauja įstatymas pagal Ginklų eksporto kontrolės įstatymą, susidūrė su „sunkumais“ dėl riboto JAV buvimo šalyje.

Ataskaitoje, kurioje nagrinėjamas 2022 m. vasario-rugsėjo mėn. laikotarpis, teigiama, kad Gynybinio bendradarbiavimo biuras Kyjive „nesugebėjo atlikti reikalaujamos (galutinio naudojimo) karinės įrangos, kurią Jungtinės Valstijos pateikė Ukrainai 2022 finansiniais metais, stebėsenos“.

Ataskaitoje priduriama, kad „Gynybos departamento darbuotojų negalėjimas apsilankyti vietovėse, kuriose Ukrainai suteikta įranga buvo naudojama ar saugoma, labai apsunkino Gynybinio bendradarbiavimo biuro Kyjive gebėjimą vykdyti“ stebėseną.

Ataskaita parengta 2022 m. spalio 6 d. Spalio pabaigoje JAV atnaujino Ukrainos ginklų sandėlių patikrinimus vietoje, kad būtų galima geriau stebėti, kur keliauja įranga. Departamentas taip pat aprūpino Ukrainą sekimo sistemomis, įskaitant skenerius ir programinę įrangą, vasario mėn. įstatymų leidėjams sakė buvęs Pentagono gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikai Colinas Kahlas.

Tačiau ataskaitoje pabrėžiama, kaip sunku buvo pirmosiomis karo dienomis JAV sekti milijardus dolerių kainuojančius ginklus ir įrangą, kuriuos jos siuntė Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas