Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pragaras Žemėje: svilinantis karštis Europoje pareikalavo aukų ir ištirpdė asfaltą

Sinoptikai sako, kad Portugalija ir Ispanija šį savaitgalį virtusios „pragaru Žemėje“. Nepakeliamas karštis šią savaitę jau nusinešė tris gyvybes. Kitur Europoje svilinantis karštis tirpdė asfaltą, o pareigūnų tarnybiniai šunys buvo „apauti“ batais.
Karščiai Ispanijoje ir Portugalijoje
Karščiai Ispanijoje ir Portugalijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia naujienų agentūra AFP, Vienoje šunys buvo apauti specialiais nedideliais batais, kad galėtų su pareigūnais patruliuoti paplūdimyje vykstančiame tinklinio turnyre ir ant įkaitusio smėlio nenusviltų letenų.

Esą net jei temperatūra nebūtų labai aukšta ir siektų 34 laipsnius, šunims vis dėlto teks ilgai vaikščioti įkaitusiu smėliu, kurį saulė akimirksniu gali įkaitinti ir iki 50 laipsnių karščio.

Nyderlanduose pareigūnams teko uždaryti magistralių dalis, nes kai kur ištirpo asfaltas. Šalies Zvolės regione imta genėti šakas. Esą esant tokiai kaitrai kyla pavojus, jog medžių šakos luš – kyla pavojus praeiviams ir vairuotojams.

Tuo metu Prancūzijoje dėl alinančių karščių uždaryti keturi branduoliniai reaktoriai.

Ispaniją ir Portugaliją šeštadienį toliau alino karštis. Panašu, kad šeštadienis gali būti rekordiškai karšta diena kontinentinėje Europoje.

Santareme, vidurio Portugalijoje, sinoptikai prognozavo 47 laipsnius karščio, tai beveik Europos karščio rekordas, kuris siekė 48 laipsnius ir buvo užfiksuotas Atėnuose 1977-aisiais. Vis dėlto Portugalijoje termometrų stulpeliai šeštadienį siekė 46 laipsnius karščio.

Ankstesnis rekordas tiek Ispanijai, tiek Portugalijai buvo 47 laipsniai karščio.

Šeštadienį Portugalijoje buvo atidarytos prieglaudos, kad benamiai galėtų apsisaugoti nuo alinančio karščio.

„Pragaras yra Žemėje. Tai – Pirėnų pusiasalis, įkaisiantis iki galimai 50 laipsnių karščio“, – anksčiau šią savaitę buvo įspėjęs BBC sinoptikas Johnas Hammondas.

Jo kolega Richardas Milesas teigė, kad 48 laipsniai karščio yra labiausiai tikėtina maksimali temperatūra Ispanijoje ir Portugalijoje, tačiau prognozavo, kad yra galimybė, jog bus karščiau. Jis perspėjo, kad atostogaujantys šiuose kraštuose turi būti ypač atsargūs.

Ispanijoje nuo karščio šią savaitę jau mirė trys žmonės: vienas jų – Barselonos benamis, gavęs šilumos smūgį, kiti du – kelininkas ir pensininkas, dirbęs savo darže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito