Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzija didina karinę paramą Ukrainai bei pildo savo ginkluotės atsargas

Prancūzija sekmadienį pažadėjo oro gynybos sistemų, skirtų apsaugoti Ukrainos miestus nuo dronų atakų, taip pat išplėsti ukrainiečių karių mokymų programą.
Emanuelis Macronas
Emanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalis siekia paneigti nuomonę, kad Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė nepakankamai remia Ukrainos kariuomenę kovoje su Rusijos invazija.

Iki 2 000 Ukrainos karių Prancūzijoje bus prijungti prie karinių dalinių ir jie kelias savaites rotuodami dalyvaus koviniuose mokymuose, labiau specializuotose logistikos ir kitų poreikių pratybose, taip pat bus apmokyti naudotis Prancūzijos tiekiama įranga, „Le Parisien“ duotame interviu sakė gynybos ministras Sebastienas Lecornu

„Pažymime faktą, kad karas, deja, tęsis, – laikraštis citavo ministrą. – Nauja karių karta taip pat turi būti apmokyta, kad atlaikytų iki galo.“

Prancūzija anksčiau apmokė Ukrainos artilerijos karius naudoti jos tiekiamas savaeiges haubicas „Caesar“.

Išplėstiniai mokymai, kuriuos dabar siūlo Paryžius, pasak ministro, yra labai svarbus žingsnis.

„Mes keičiame apimtis“, – pabrėžė S.Lecornu.

Jis pridūrė, kad oro gynybos raketų baterijos „Crotale“, kurias Prancūzija ruošiasi siųsti į Ukrainą, „bus ypač naudingos kovojant su bepiločiais orlaiviais ir bombardavimu iš oro“.

S. Lecornu teigimu, Prancūzija turi 12 baterijų. Jis nepatikslino, kiek jų bus siunčiama į Ukrainą, bet teigė, jog „bus svarbu suteikti jiems pajėgumų apginti savo dangų“.

Siekiama, kad Kyjivas galėtų raketas dislokuoti per du mėnesius – į šį laikotarpį įskaitant ukrainiečių karių parengimą.

Prancūzija jau yra išsiuntusi 18 „Caesar“ vienetų ir svarsto dėl dar šešių.

Šalis taip pat įsteigė 100 mln. eurų fondą, „kuriuo ukrainiečiai gali pasinaudoti pirkdami tai, ko nori, su sąlyga, kad tiekėjo šalis yra Prancūzija“, pasakojo S.Lecornu.

Pasak jo, tarp pirmųjų Ukrainos užsakymų naudojantis fondu gavėjų yra prancūzų įmonė, tieksianti pontoninius tiltus.

Europos Sąjungos narė Prancūzija, siekdama aprūpinti Ukrainą ginkluotės atsargomis, taip pat atkreipė dėmesį į pačios šalies gynybos poreikius.

S.Lecornu sakė, kad „Crotale“ baterijos, skirtos Ukrainai, keičiamos modernesne „Mamba“ oro gynybos sistema, kuri, kaip tikimasi, sudarys saugumo skydo dalį 2024 metais, kai Paryžius rengia olimpines žaidynes.

Šalis taip pat įsakė papildyti savo „Caesar“ pabūklų atsargas, siekiant pakeisti siunčiamus į Ukrainą, teigė ministras.

Prancūzijos gynybos biudžetas 2023 metams pakils iki aukščiausio lygio nuo pat Antrojo pasaulinio karo – sieks 44 mlrd. eurų, sakė jis. Palyginimui, 2017 metais, E. Macronui laimėjus pirmąją kadenciją, biudžetą sudarė 32,3 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas