Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje dėl riaušių nuteista kalėti daugiau nei 700 asmenų

Daugiau nei 700 žmonių buvo nuteisti kalėti dėl riaušių, kilusių Prancūzijoje praėjusio mėnesio pabaigoje, trečiadienį pareiškė šalies teisingumo ministras ir pagyrė pagreitintą teismo procesą, kuris sukėlė nerimą kai kuriems advokatams.
Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio
Riaušės Prancūzijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš viso paskelbti 1278 nuosprendžiai, daugiau kaip 95 proc. kaltinamųjų nuteisti pagal įvairius kaltinimus nuo vandalizmo, vagysčių, padegimų iki policijos pareigūnų užpuolimo.

Nors nedidelės laisvės atėmimo bausmės paprastai gali būti pakeistos į bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu, – paprastai į elektroninės apyrankės nešiojimą, – teisingumo ministras Ericas Dupond'as-Moretti teigė, kad maždaug 600 žmonių jau įkalinti.

„Nepaprastai svarbu, kad atsakas būtų tvirtas ir sistemingas, – jis sakė RTL radijui. – Svarbiausia, kad šalyje atkūrėme tvarką.“

Didžiausias nuo 2005 metų smurtas Prancūzijos miestuose kilo birželio 27-ąją, kai kelyje į vakarus nuo Paryžiaus automobilį sustabdęs policijos pareigūnas nušovė alžyrietiškų šaknų turintį 17-metį. Incidentą nufilmavo praeivis.

Riaušės truko keturias naktis, joms malšinti buvo dislokuota maždaug 45 tūkst. saugumo pajėgų narių, įskaitant elitines policijos specialiąsias pajėgas ir šarvuočius.

E.Dupond'as-Moretti ragino teismus skirti griežtas bausmes kaip atgrasymo priemonę, kai kurie teismai dirbo ir savaitgalį, kad išnagrinėtų susikaupusias bylas.

Daugeliui įtariamųjų teko nedelsiant stoti prieš teismą pagal pagreitinto proceso sistemą, dėl to kilo abejonių dėl teisminio proceso sąžiningumo ir didelių bausmių kartais pirmą kartą nusižengusiems asmenims.

Vidutinis daugiau kaip 3 700 sulaikytų asmenų amžius buvo vos 17 metų. Nepilnamečiai buvo teisiami atskiruose teismuose.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas sakė, kad apie 60 proc. sulaikytų asmenų anksčiau nebuvo teisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito