Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzijoje nuo COVID-19 pradedami skiepyti visi norintys suaugusieji

Europai skubant išvengti dar vienos, naujų koronaviruso atmainų nulemtos pandemijos bangos, Prancūzija pirmadienį – savaite anksčiau nei Vokietija – pradėjo skiepyti visus to pageidaujančius suaugusiuosius.
Vakcinacija nuo koronaviruso Prancūzijoje
Vakcinacija nuo koronaviruso Prancūzijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmąją vakcinos nuo COVID-19 dozę Prancūzijoje jau yra gavę 25,4 mln. žmonių – maždaug 38 proc. gyventojų arba beveik pusė visų suaugusiųjų.

Iki šiol prioritetas buvo teikiamas vyresniems nei 50 metų žmonėms, darbuotojams, savo darbe susiduriantiems su didele koronaviruso rizika, ir gretutinių ligų turintiems jaunesniems suaugusiesiems.

Šaliai tik pradedant atsigauti po didelės trečios pandemijos bangos, prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė labai nori greitai paskiepyti kuo daugiau žmonių, kad sulėtėtų viruso atmainų, galinčių reikšti naują didžiulę problemą, plitimas.

Prancūzija ir Vokietija per pastarąją savaitę įvedė naujų suvaržymų kelionėms iš Jungtinės Karalystės, kad neplistų „indiškoji“ koronaviruso atmaina, kaltinama dėl užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimo kai kuriose JK dalyse.

JK ir kitų Europos Sąjungai nepriklausančių šalių piliečiai, keliaujantys iš JK į Prancūziją, nuo pirmadienio turi nurodyti „įtikinamą priežastį“, kodėl jiems reikia patekti į šalies teritoriją. Tai labai skaudus smūgis Prancūzijos turizmo sektoriui.

Tuo metu Vokietija įvedė dviejų savaičių karantino reikalavimą iš JK atvykstantiems keliautojams.

Neryžtingumas tirpsta

Prancūzai jau gali mėgautis tam tikra laisve, nes prieš dvi savaites šalyje buvo vėl atidaryti restoranai, kavinės ir muziejai. Nors iš pradžių daug žmonių nesiryžo skiepytis, dabar šis neryžtingumas pradeda tirpti.

Gegužės pradžioje Prancūzijos politikos studijų instituto „Cevipof“ atlikta apklausa rodo, kad dabar 65 proc. suaugusiųjų planuoja skiepytis. Vasarį skiepytis ketino 48 proc. suaugusiųjų.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad... skiepysis daug žmonių“, – pirmadienį sakė vyriausybės patariamajai tarybai vakcinavimo klausimais vadovaujantis profesorius, imunologas Alainas Fischeris.

Vyriausybė tikisi, kad 76,7 mln. vakcinų dozių, kurių laukiama birželį, padės patenkinti paklausą.

Tačiau vienai dienai skiepui gali užsiregistruoti tik maždaug 500 tūkst. žmonių, be to, daug žmonių yra priversti pageidaujamo „Pfizer“ ar „Moderna“ skiepo vykti į kitus miestus ar net regionus.

Mažiau populiariomis „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“ vakcinomis gali skiepytis tik 55 metų ir vyresni žmonės, nes jaunesnių žmonių grupėje būta itin retų pavojingų ar net mirtimi pasibaigusių kraujo krešulių susidarymo atvejų.

„Rami vasara“?

Sausį pradėta imunizacijos kampanija įsivažiavo sunkiai, ir Prancūzija sulaukė kritikos kaip viena iš atsiliekančių Europos šalių. Tačiau dabar ji siekia prisivyti kaimynes.

Europos vakcinavimo lenktynėse pirmavusi Jungtinė Karalystė bent viena skiepo doze jau yra paskiepijusi kone 35 mln. žmonių.

Vokietija, kuri kaip ir Prancūzija startavo lėtai, pastarosiomis savaitėmis gerai įsivažiavo. Pirmąją skiepo dozę daugiausiai gyventojų turinčioje Europos šalyje jau gavo per 49 mln. žmonių – maždaug 42 proc. populiacijos.

Šis skaičius turėtų sparčiai augti, kai vakcinos nuo birželio 7-osios taps prieinamos visiems 16 metų ir vyresniems vokiečiams.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel taip pat sakė, kad šalyje skiepai nuo COVID-19 bus pasiūlyti ir vyresniems nei 12 metų vaikams.

Prancūzijoje trečias mėnesio trukmės karantinas, pasibaigęs balandį, padėjo nuslopinti pavasarį kilusią trečią pandemijos bangą, kurią iš dalies nulėmė „britiškosios“ koronaviruso atmainos plitimas.

Intensyviosios slaugos palatose gydomų COVID-19 pacientų skaičius savaitgalį sumažėjo ir nebesiekia 3 tūkstančių. Tai mažiausias skaičius nuo sausio.

Tokia padėtis paskatino vyriausybę gegužės 19 dieną leisti atidaryti septynis mėnesius nedirbusių kavinių ir restoranų terasas lauke, muziejus, kino teatrus, teatrus ir nebūtinų prekių parduotuves.

Kitas suvaržymų švelninimo etapas planuojamas birželio 9 dieną, kai kavinėms ir restoranams bus leista aptarnauti klientus patalpose, o komendanto valanda šalyje prasidės nebe 21 val., o 23 valandą.

„Jei nuo dabar iki birželio 9-osios smukimas tęsis,.. mūsų vasara bus rami“, – savaitraščiui „Journal du Dimanche“ sakė Paryžiuje veikiančio Pasteuro instituto epidemiologas Arnaud Fontanet..

Nuo pandemijos pradžios Prancūzijoje mirė 109 431 COVID-19 sirgęs žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas