Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 29 /13:55

Prancūzijoje vėl vyko smurtiniai protestai dėl nušauto paauglio

Prancūzijoje trečiadienį, antrą vakarą iš eilės, vyko neramumai, protestuotojai su balaklavomis degino šiukšliadėžes, leido pirotechnikos priemones ir susirėmė su saugumo pajėgomis.
Protestuotojų sukeltas gaisras
Protestuotojų sukeltas gaisras / „AFP“/„Scanpix“

Smurtines demonstracijas išprovokavo incidentas, kai policija sustabdžiusi vieną automobilį nušovė jį vairavusį paauglį.

17-metis Naelis M. antradienį ryte buvo nušautas į krūtinę. Incidentas vėl pakurstė debatus Prancūzijoje apie policijos taktiką, seniai kritikuojamą dėl elgesio su žmonėmis skurdesniuose priemiesčiuose, ypač su etninių mažumų atstovais.

Paauglio motina ketvirtadienį kviečia į demonstraciją jos vieninteliam vaikui pagerbti.

Trečiadienį sutemus susirėmimai išplito iš Paryžiaus priemiesčių į kitus Prancūzijos miestus, įskaitant Tulūzą, Dižoną ir Lioną.

Paryžiuje ir jo priemiesčiuose buvo dislokuota apie 2 tūkst. policininkų; iki 2 val. (3 val. Lietuvos laiku) policija sulaikė 77 asmenis.

Paryžiaus vakariniame Aukštutinės Senos regione, kur buvo nušautas Naelis M., kaukėti demonstrantai antrą naktį iš eilės susirėmė su policija. Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė keliolika padegtų automobilių ir šiukšliadėžių, barikadas gatvėse.

E.Macronas šaukia pasitarimą dėl krizės

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį šaukia pasitarimą su kai kuriais savo ministrais dėl krizės, kilusios policijai nušovus paauglį ir tuo išprovokavus smurtinius protestus, paskelbė prezidentūra.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas kiek anksčiau pranešė, kad praėjusią naktį šalyje per, jo žodžiais, netoleruotinus protestus buvo sulaikyta 150 žmonių ir kad buvo padegti ar užpulti keli valstybiniai pastatai.

18-ajame ir 19-ajame rajonuose Paryžiaus šiaurės rytuose policija protestuotojus vaikė guminėmis kulkomis, bet minia nesiskirstė ir apmėtė pareigūnus buteliais.

Ginklo panaudojimas prieš paauglį teisiškai nepateisinamas

Prancūzijoje policininkui šią savaitę nušovus paauglį, vietos prokuroras ketvirtadienį paskelbė, kad šis šaunamojo ginklo panaudojimo atvejis neatitinka teisinių sąlygų, kuriomis galima panaudoti tokią jėgą.

Nantero, kuriame sustabdžius vieną automobilį buvo nušautas jo 17-metis vairuotojas, prokuroras Pascalis Prache'as taip pat sakė, kad paauglį nušovęs policininkas ketvirtadienį stos prieš magistrato teismo teisėją ir turi būti apkaltintas nužudymu.

Prokuroras pridūrė, kad reikalauja suimti šį policijos pareigūną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas