Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos finansų ministras: būsimas mokesčių didinimas turtingiesiems bus laikinas

Prancūzijos finansų ministras trečiadienį pažadėjo, kad mokesčių didinimas, kuris, kaip teigia vyriausybė, reikalingas, kad šalies finansų sistema vėl pradėtų funkcionuoti, bus nukreiptas į dideles pajamas gaunančias grupes ir galios ribotą laiką.
Prancūzijos finansų ministras: būsimas mokesčių didinimas turtingiesiems bus laikinas / Jacques Witt/SIPA / Jacques Witt/SIPA
Prancūzijos finansų ministras: būsimas mokesčių didinimas turtingiesiems bus laikinas / Jacques Witt/SIPA / Jacques Witt/SIPA

Kitą dieną po to, kai premjeras Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pažadėjo spręsti, jo teigimu, milžiniškos Prancūzijos skolos problemą mažindamas išlaidas ir nustatydamas naujus mokesčius, Antoine'as Armand'as (Antuanas Armanas) transliuotojui RTL teigė, kad mažas ir vidutines pajamas gaunantys asmenys bus apsaugoti nuo papildomos mokestinės naštos.

Prancūzija siekia pagerinti savo finansinę padėtį maždaug 40 mlrd. eurų, kitais metais tikėdamasi sumažinti viešojo sektoriaus deficitą iki 5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), kai šiemet jis turėtų sudaryti daugiau nei 6 procentus.

Du trečdaliai šios sumos turėtų susidaryti dėl išlaidų mažinimo, o likusi dalis – dėl naujų mokesčių.

„Kai mums pavyks gerokai sumažinti išlaidas, iš itin dideles pajamas gaunančių žmonių reikės išskirtinių ir laikinų pastangų“, – sakė A. Armand'as.

Jis žada, kad „tiems, kurie kasdien eina į darbą“, pajamų mokesčio rėmai nesikeis.

„Didelės ir labai didelės įmonės“ taip pat turės mokėti didesnius mokesčius, sakė A. Armand'as, tačiau atmetė galimybę, kad tokia papildoma našta „užsiliks kelerius metus“.

Antradienį sakydamas pirmąją svarbią politinę kalbą parlamente, M. Barnier teigė, kad vyriausybė siekia 2029-aisiais, tai yra dvejais metais vėliau, nei buvo planuota anksčiau, pasiekti Europos Sąjungos nustatytą trijų procentų BVP deficito ribą.

Daugiau nei 3,2 trln. eurų – daugiau nei 110 proc. BVP – siekiančią Prancūzijos skolą jis pavadino „tikru Damoklo kardu (...), kabančiu virš Prancūzijos ir kiekvieno prancūzo galvos“.

Kitą savaitę vyriausybė parlamentui pateiks 2025 metų biudžeto planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas