Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos prezidentas atvyko į Indiją, kur bus pagrindinis Respublikos dienos svečias

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį atvyko į Indiją, kur susitiks su ministru pirmininku Narendra Modi (Narendra Modžiu) ir bus pagrindinis šios šalies nacionalinės šventės – Respublikos dienos – iškilmių svečias.
LUDOVIC MARIN / AFP
LUDOVIC MARIN / AFP

Vizitą E. Macronas pradėjo įžymybių apžiūrinėjimu turistų pamėgtame vakariniame Džaipuro mieste, kur aplankė XVII amžiaus fortą ir XVIII amžiaus observatoriją.

Vėliau ketvirtadienį Prancūzijos lyderis Džaipure susitiko su N. Modi, o paskui nuskris į Naująjį Delį.

Abu lyderiai turi aptarti svarbius pasaulinius iššūkius ekonomikos, gynybos, kosmoso ir kibernetinio saugumo srityse, Prancūzijos vaidmenį Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

Prancūzija siekia stiprinti bendradarbiavimą su Indija įvairiose srityse, nuo klimato iki karinių kontraktų, nepasydama trinties dėl požiūrio į Rusijos karą Ukrainoje.

Lyderiai turėtų pratęsti diskusijas dėl Indijos planų įsigyti savo kariniam laivynui 26 prancūziškus naikintuvus „Rafale“. Pernai šiems planams pritarusi Indijos gynybos įsigijimų taryba taip pat patvirtino planą nupirkti tris povandeninius laivus „Scorpene“, drauge sukurtus Prancūzijos ir Ispanijos.

Prancūzija jau pristatė 36 naikintuvus „Rafale“, užsakytus Indijos oro pajėgų.

Paryžius yra pakartojęs savo įsipareigojimą palaikyti santykius su Indija gynybos srityje, įskaitant dalijimąsi technologijomis. Abi šalys šioje srityje vykdo bendrus kūrimo ir gamybos projektus, nurodė Indijos užsienio reikalų ministerija.

„Macronas yra įsipareigojęs siekti artimesnio dialogo su Indija, svarbia žaidėja tarptautinėje scenoje demografijos, taip pat ekonominiu, moksliniu ir diplomatiniu požiūriais“, – sakoma jo biuro pareiškime.

Su prezidentu keliauja trys ministrai: gynybos ministras Sebastienas Lecornu (Sebastjenas Lekorniu), diplomatijos vadovas Stephane'as Sejourne (Stefanas Sežurnė) ir Kultūros ministerijai vadovaujanti Rachida Dati (Rašida Dati).

Penktadienį E. Macronas bus garbės svečias per Indijos Respublikos dienos paradą Naujajame Delyje. Ši nacionalinė šventė yra skirta šalies konstitucijos priėmimui 1950-aisiais – praėjus beveik trejiems metams po nepriklausomybės paskelbimo – paminėti.

N. Modi buvo garbės svečias per Bastilijos paėmimo dienos paradą Paryžiuje pernai liepą. Tuomet E. Macronas pavadino Indiją svarbia ateities veikėja.

Lapkritį E. Macronas Indijoje dalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių viršūnių susitikime.

Indijos eksportas į Prancūziją pernai sudarė 3,06 mlrd. dolerių (2,8 mlrd. eurų), o importas iš Prancūzijos – 2,36 mlrd. dolerių (2,16 mlrd. eurų), nurodo Indijos užsienio reikalų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito