Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 06 /20:25

Prancūzijos URM ragina Iraną nutraukti destabilizuojančius veiksmus

Prancūzijos užsienio reikalų ministrė savo kolegai iš Irano šeštadienį pareiškė, kad Iranas ir su juo susijusios šalys turi nutraukti destabilizuojančius veiksmus, galinčius sukelti platesnio masto konfliktą Artimuosiuose Rytuose, tebevykstant karui Gazos Ruože.
IMAGO / IMAGO/PanoramiC
IMAGO / IMAGO/PanoramiC

Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Ketrin Kolona), kuri telefonu kalbėjosi su Irano užsienio reikalų ministru Hosseinu Amiru Abdollahianu (Hoseinu Amiru Abdolahianu), „labai aiškiai pasakė, kad regioninio karo pavojus dar niekada nebuvo toks didelis, todėl Iranas ir su juo susijusios šalys turi nedelsiant nutraukti savo destabilizuojančius veiksmus“, sakoma socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pareiškime.

„Iš eskalavimo niekas nelaimės“, – priduriama jame.

Šis raginimas nuskambėjo po to, kai Irano remiama „Hezbollah“ grupuotė Libane pareiškė, kad nukreipė 62 raketas į Izraelio bazę kaip, anot jos, pirminį atsaką į „Hamas“ lyderio pavaduotojo nužudymą Beirute.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Atsakydamas į tai, Izraelis pažadėjo sunaikinti grupuotę ir pradėjo nesiliaujantį bombardavimą bei sausumos invaziją, dėl kurių didelė Gazos Ruožo dalis virto griuvėsiais, o, teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 22 722 žmonės.

Irano valstybinė žiniasklaida šeštadienį taip pat pranešė, kad per du sprogimus, kurie nugriaudėjo trečiadienį, kai minia žmonių susirinko prie prieš ketverius metus žuvusio Revoliucinės gvardijos generolo Qasemo Soleimani (Kasemo Soleimanio) kapo pagerbti jo atminimo, žuvo 91 žmogus. Anksčiau buvo paskelbtas mažesnis žuvusiųjų skaičius.

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už šiuos Irane įvykusius sprogimus ir taip dar labiau pakurstė nuogąstavimus dėl platesnio masto konflikto regione.

Anksčiau šeštadienį C. Colonna sakė, kad taip pat kalbėjo su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry (Samehu Šukriu),

„Egiptas ir Prancūzija yra pirmose gretose, kad humanitarinė pagalba patektų į Gazos Ruožą ir būtų evakuoti sunkiausiai sužeistieji“, – sakė ji socialiniame tinkle „X“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito