Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos vadovas prieš ES lyderių derybas susitiks su Ispanijos premjeru

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį susitiks su Ispanijos vyriausybės vadovu Pedro Sanchezu.
Emmanuelis Macronas ir Pedro Sanchezas
Emmanuelis Macronas ir Pedro Sanchezas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šiomis derybomis E.Macronas pradės susitikimų su Europos šalių lyderiais maratoną prieš neformalų Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, rengiamą po rinkimų į Europos Parlamentą.

ES lyderiai antradienį susitiks Briuselyje pradėti derybų dėl kandidatų užimti aukščiausius postus Bendrijoje po įvykusių rinkimų į Europos Parlamentą, kuriuose daugelis tradicinių ideologijų partijų nusileido kraštutinės dešinės politinėms jėgoms.

Visgi Ispanijoje sekmadienį vykusiuose rinkimuose į EP daugiausiai balsų gavo P.Sanchezo Socialistų partija.

Tuo metu E. Macrono centristinė partija „Respublika, pirmyn!“ (Le Republique En Marche, LREM) liko antra, nusileidusi Marine Le Pen (Marin Le Pen) vadovaujamam ultradešiniųjų „Nacionaliniam sambūriui“.

Po pirmadienį numatytos darbo vakarienės su P. Sanchezu antradienį E. Macronas susitiks su vadinamosios Višegrado grupės – Slovakijos, Čekijos, Lenkijos ir Vengrijos – ministrais pirmininkais.

Prezidentas taip pat surengs derybas su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir kadenciją baigiančiu Europos Vadovų Tarybos pirmininku iš Lenkijos Donaldu Tusku.

E.Macronas ir A.Merkel sekmadienį vakare, pasibaigus rinkimams į Europos Parlamentą, kalbėjosi telefonu. Be to, pastarosiomis dienomis Prancūzijos vadovas buvo susitikęs su Nyderlandų ministru pirmininku Marku Rutte ir Portugalijos premjeru Antonio Costa, informavo prezidentūra.

Dėl sėkmingo populistinių ir euroskeptiškų partijų pasirodymo rinkimuose dvi pagrindinės centro dešiniųjų ir centro kairiųjų frakcijos kartu neturės daugumos ES asamblėjoje.

Tikėtina, jog tai smarkiai apsunkins derybas dėl kandidatų užimti aukščiausius postus Europos Komisijoje, jau nekalbant apie būsimą jos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio iš Liuksemburgo įpėdinį.

Nepaisant nesėkmės namuose E.Macronas viliasi aplink savo partiją „Respublika, pirmyn!“ suburti plačią centristinės pakraipos koaliciją, kurios nariai galėtų prisijungti prie EP Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas