Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzų aktyvistai sriuba apipylė stiklu apsaugotą C. Monet paveikslą

Protestuotojai šeštadienį Pietryčių Prancūzijoje esančiame muziejuje apipylė sriuba Claude'o Monet (Klodo Monė) paveikslą.
HANDOUT / AFP
HANDOUT / AFP

Praėjusį mėnesį prancūzų protestuotojai taip pat apipylė sriuba Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) „Moną Lizą“.

Trečiame pagal dydį Prancūzijos mieste esantis dailės muziejus pranešime nurodė, kad išpuolis prieš C. Monet paveikslą „Pavasaris“ įvyko šeštadienį 15 val. 30 min. vietos (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

1872 metais nutapytas paveikslas buvo po stiklu, tačiau vis tiek bus nuodugniai apžiūrėtas ir restauruotas, pranešė muziejus.

Muziejus pranešė, kad pateiks skundą dėl vandalizmo, ir pridūrė, kad buvo sulaikyti du aktyvistai.

Atsakomybę už šią šeštadienį įvykdytą akciją prisiėmė grupė, pasivadinusi „Riposte Alimentaire“ („Maisto kontrataka“). Socialiniame tinkle „X“ atsakomybę prisiėmusi moteris, prisistačiusi 20-mete Ilona, pridūrė, kad „turime veikti dabar, kol dar nevėlu“.

Ta pati grupė, kuri ragina užtikrinti tvarų sveiko maisto tiekimą visiems, taip pat teigė, kad sausį Luvro muziejuje apipylė sriuba neperšaunamą stiklą, saugantį „Moną Lizą“,

Dviem aplinkosaugos aktyvistams, įvykdžiusiems išpuolį prieš kultinį L. da Vinci kūrinį, Paryžiaus teismas skyrė viešųjų darbų labdaros asociacijoje.

„Riposte Alimentaire“ save vadina „Prancūzijos pilietinio pasipriešinimo judėjimu, kurio tikslas – paskatinti radikalius visuomenės pokyčius aplinkos ir visuomenės labui“.

„Mes mylime meną, – sako judėjimo nariai, – bet ateities menininkai neturės ką tapyti degančioje planetoje.“

Liono meras, priklausantis ekologinei partijai, socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pranešime teigė, kad „apgailestauja dėl šio veiksmo“, tačiau sakė, kad „susidūrus su ekstremaliomis klimato problemomis, nerimas yra teisėtas“. Į tai reaguosime ryžtingais veiksmais“.

Tai ne pirmas kartas, kai C. Monet paveikslas tapo aplinkosaugos aktyvistų taikiniu.

2022 metų spalį aktyvistai iš grupės „Paskutinė karta“ (Last Generation), kuri ragina Vokietijos vyriausybę imtis drastiškų veiksmų klimatui apsaugoti ir nustoti naudoti iškastinį kurą, priėjo prie C. Monet paveikslo „Les Meules“ (Šieno kupetos) viename Potsdamo muziejuje ir apliejo paveikslą bulvių koše. 

2023 metų birželį aplinkosaugos aktyvistai raudonais dažais ištepė apsauginį C. Monet (Klodo Monė) paveikslo „Dailininko sodas Živerni mieste“ stiklą ir priklijavo prie jo savo delnus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas