Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 27 /12:59

Prasidėjo balsavimas Gruzijos prezidento rinkimuose

Gruzinai sekmadienį pradėjo balsuoti prezidento rinkimuose, kurių laimėtojas pakeis charizmatiškąjį dabartinį lyderį Michailą Saakašvilį ir kuriuose favoritas yra jo priešininko, premjero milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio sąjungininkas.
Gruzinai renka naują prezidentą.
Gruzinai renka naują prezidentą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Georgijus Margvelašvilis iš B.Ivanišvilio koalicijos „Gruzijos svajonė“ turėtų rinkimuose įveikti buvusį parlamento pirmininką Davidą Bakradzę iš M.Saakašvilio Jungtinio nacionalinio judėjimo (JNJ).

Agresyvus kovingos buvusios parlamento pirmininkės Nino Burdžanadzės iššūkis ir faktas, kad maždaug 20 proc. rinkėjų yra dar neapsisprendę, gali lemti antrą rinkimų ratą, jeigu nė vienas kandidatas pirmajame rate nesugebės surinkti daugiau kaip 50 proc. balsų.

JAV sąjungininkas M.Saakašvilis, kuris šioje 4,5 mln. gyventojų turinčioje buvusioje sovietinėje Kaukazo valstybėje dominavo pastarąjį dešimtmetį, turi pasitraukti, nes baigiasi antroji teisiškai galima jo kadencija.

Rinkimai, kurie, pasak Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), vyksta tvyrant „pastebimai ramesnei“ atmosferai negu ankstesni, inicijuos ir konstitucijos pataisas, pagal kurias naujasis prezidentas neteks daugelio svarbių įgaliojimų Gruzijai pereinant prie labiau parlamentinės sistemos.

Agresyvus kovingos buvusios parlamento pirmininkės Nino Burdžanadzės iššūkis ir faktas, kad maždaug 20 proc. rinkėjų yra dar neapsisprendę, gali lemti antrą rinkimų ratą, jeigu nė vienas kandidatas pirmajame rate nesugebės surinkti daugiau kaip 50 proc. balsų.

B.Ivanišvilis, kuris per praėjusių metų parlamento rinkimus – pirmą sklandų valdžios perdavimą Gruzijoje – paveržė valdžią iš M.Saakašvilio partijos, taip pat yra pažadėjęs netrukus po prezidento rinkimų paskirti savo politinį įpėdinį ir atsistatydinti.

Rinkimų apylinkės dirbs iki 16 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku, o preliminarūs rezultatai turėtų paaiškėti naktį.

44 metų G.Margvelašvilis yra sakęs, jog taip tiki pergale pirmajame rate, kuriai reikia daugiau kaip 50 proc. balsų, kad atsiimtų savo kandidatūrą, jeigu prireiktų antrojo rinkimų rato. Pirmajame rate dalyvauja iš viso 23 kandidatai.

Vadovaujant M.Saakašviliui, Gruzija paskelbė sieksianti įstoti į NATO ir Europos Sąjungą (ES), o kai kurie rinkėjai sako tikintys G.Margvelašvilio pažadu tęsti šį kursą.

Vienoje rinkimų apylinkėje Tbilisyje tik maža grupelė rinkėjų pasirodė iškart po to, kai ji buvo atidaryta.

„Remiu „Gruzijos svajonę“ ir jos kandidatą. Mums reikia įtvirtinti savo, kaip sėkmės lydimos šalies, vietą Europoje. (G.Margvelašvilis) mus priartins prie šio tikslo“, – sakė 67 metų pensininkas Eduardas Sarkisianas.

G.Margvelašvilis taip pat žadėjo bandyti gerinti santykius su Maskva, kuriuos sugriovė trumpas 2008 metų Gruzijos ir Rusijos karas. Po jo Gruzija praktiškai prarado du atsiskyrusius regionus, kuriuose Rusija dabar yra dislokavusi tūkstančius savo karių.

Gruzinų politikai vis dar yra labai susiskaldę ir kai kas nenori, kad viena kuri partija turėtų ir prezidento postą, ir daugumą parlamente.

„Balsavau už Davidą Bakradzę – nuosaikų ir patyrusį politiką, nes nenoriu vienos partijos valdymo Gruzijoje“, – sakė 50 metų žurnalistas Ketevanas Kurdovanidzė.

B.Ivanišvilio koalicija ir toliau kontroliuos vyriausybę, kad ir kokie būtų šio sekmadienio balsavimo rezultatai.

Pats B.Ivanišvilis, atėjęs balsuoti su savo žmona ir dviem sūnumis, sakė žurnalistams, jog šie rinkimai „yra visiškai kitokie negu anksčiau – pirmą kartą valdžia nesinaudoja savo galiomis, kad palaikytų kurį nors iš kandidatų“.

„Buvau informuotas, kad rinkėjų aktyvumas gana didelis, ir esu tikras, kad iki vakaro visi rinkėjai priims savo sprendimą dėl Gruzijos ateities“, – pridūrė jis, sakydamas, kad balsavo už G.Margvelašvilį.

Nors rinkimų kampanija vyko ramiai, sąjungininkai Vakaruose reiškė susirūpinimą dėl įsivaizduojamo selektyvaus teisingumo, kai M.Saakašvilio partijai netekus valdžios buvo areštuota virtinė artimų prezidento sąjungininkų.

45 metų M.Saakašvilis yra sakęs, jog nori ir toliau aktyviai dalyvauti politikoje, bet B.Ivanišvilis, kuris neigia buvus politinę raganų medžioklę, pavadino jį politiniu lavonu ir perspėjo, kad jo gali laukti baudžiamasis persekiojimas, kai tik baigsis jo teisinė neliečiamybė palikus savo postą.

Daugiau kaip 3,5 mln. žmonių gali balsuoti šiuose rinkimuose, kuriuos stebi tarptautiniai stebėtojai iš ESBO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas