Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 13 /18:41

A.Dulkys: artimiausiu metu reikės galvoti apie mažiausiai 500 papildomų lovų ligoninėse

Pirmajame Vyriausybės posėdyje nutarta griežtinti karantino priemones: nuo trečiadienio draudžiami daugiau nei vienos šeimos ar namų ūkio artimi kontaktai, nebūtinų prekių parduotuvių veikla, ribojamas judėjimas tarp savivaldybių. Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, situacija ligoninėse prasta visose savivaldybėse, artimiausiu metu reikės galvoti apie mažiausiai 500 papildomų lovų.

Premjerė Ingrida Šimonytė po posėdžio sakė, kad būtų galima svarstyti panaikinti dalį ribojimų ir anksčiau nei po šešių savaičių, jei bus pasiektas proveržis ir pandemija vėl bus valdoma.

Karantinas iki sausio pabaigos: nuo trečiadienio bendravimas – tik vienoje šeimoje, ribojamos išvykos, uždaromos parduotuvės, paslaugos

Premjerės teigimu, judėjimas tarp savivaldybių bus ribojamas tokiomis priemonėmis kaip per Velykas – bus pasitelkta policija, šauliai.

„Algoritmas veikė, manau, kad veiks ir šį kartą“, – sakė ji.

I.Šimonytės teigimu, Vyriausybė neturi teisės įvesti komendanto valandos, nes ji yra nepaprastosios padėties elementas. Dėl nepaprastosios padėties įvedimo sprendžia Seimas.

Sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys sakė, kad pandemija bus valdoma tuomet, kai užsikrėtimo atvejų skaičius per parą neviršys 200, teigiamų testų nebus daugiau nei 5 proc., 100 žmonių neužkrės daugiau nei 100 kitų žmonių.

A.Dulkys tikino su ekspertais nusprendęs, kad neužteks dviejų ar trijų savaičių karantino.

„Nes virusas myli gruodį, žiema apskritai yra ligoms (palankus) metas. Po trijų ar keturių savaičių galėsime pasimatuoti situaciją, kurioje esame, pasižiūrėti, ką pasiekėme, ir tuomet spręsti“, – po Vyriausybės posėdžio kalbėjo ministras.

„Vyriausybė supranta, kad bus sunku ir psichikos sveikatai, verslui, bet Vyriausybė yra pasirengusi svarstyti visus šiuos klausimus ir ateityje numatyti tam tikras priemones. Tačiau šiandien turime solidarizuotis“, – sakė A.Dulkys.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, šiuo metu nė vienoje savivaldybėje situacija ligoninėse nebėra gera.

„Artimiausiu metu pagal tai, kaip dėliojasi dinamika, mums reikės galvoti apie mažiausiai 500 papildomų lovų. Bet, žinote, lovos gerai skamba, o už jų stovi mūsų medikų bendruomenė, specialistai, ir čia yra didysis klausimas.

Ruošiamės peržiūrėti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro veiklą ir pakeisti tam tikrą paradigmą, kai kuriuos darbo principus, kurie padėtų greičiau identifikuoti ir izoliuoti, kad sustabdytumėme tą grandinę“, – kalbėjo A.Dulkys.

Ministras teigė, kad bus siekiama išvengti NVSC „beprasmio darbo“ – kai pradedama kontaktus atsekti praėjus 3-5 dienoms nuo patvirtinto užsikrėtimo. Anot A.Dulkio, institucija turi būti proaktyvi pirmąsias 36-48 valandas.

VIDEO: Jauniausia COVID-19 auka Lietuvoje – 27 metų vaikinas, sportavęs, neturėjęs sveikatos problemų

Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovas profesorius Vytautas Kasiulevičius tikino, kad lovų trūkumas ligoninėse darosi chroniškas.

„Nes 2 000 lovų, kurias užėmė COVID-19 pacientai, reikalauja milžiniškų resursų ir milžiniškos apsaugos, kad nebūtų užkrėsti kiti pacientai. Ir tie 500 lovų, kurias minėjo ministras, gali būti nepakankamos suvaldyti situaciją“, – po Vyriausybės posėdžio sakė V.Kasiulevičius.

Anot profesoriaus, per 3-4 savaites reikia pasiekti, kad naujų užsikrėtimo atvejų skaičius pradėtų mažėti.

„Ir reikia žiūrėti iš kitos perspektyvos: kad sveikatos priežiūros paslaugų teikimas būtų maksimalus visiems pacientams, ne tik COVID-19“, – pridūrė jis.

Vilniaus universiteto Psichologijos instituto docentas Paulius Skruibis tikino, kad karantinas ženklų neigiamą poveikį turi šioms grupėms: jauniems žmonėms, moterims, tėvams, turintiems mažų vaikų, žmonėms, susiduriantiems su finansiniais sunkumais, ir tiems, kurie ir prieš karantiną turėjo psichologinių sunkumų.

„Girdime daug susipriešinimo, pagrįstų priekaištavimų dėl neatsakingo elgesio, bet bandau akcentuoti: labai svarbu apeliuoti į sąmoningąją dalį visuomenės, nes tai yra dauguma. Labai svarbu su tais žmonėmis kalbėti su empatija, supratimu, pagarbiai. Labai trūksta aiškių žinučių: ne tik kas negerai, bet ir kokio elgesio tikimės“, – sakė P.Skruibis.

Kas nutarta?

Kaip numato Vyriausybės nutarimas, nuo gruodžio 15 dienos vidurnakčio bus ribojimas asmenų išvykimas už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos.

Išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimųjų mirties ar atlikti darbo, taip pat dėl būtinosios pagalbos.

Draudžiama daugiau nei vienos šeimos ar vieno namų ūkio artimi kontaktai. Taip pat – rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei jose dalyvauja daugiau nei viena šeima.

Draudžiama judėti gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijoje ar už jos ribų dėl nebūtinų priežasčių.

VIDEO: Jauniausia COVID-19 auka Lietuvoje – 27 metų vaikinas, sportavęs, neturėjęs sveikatos problemų

„Draudžiama judėti gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijoje ar už jos ribų dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą, išskyrus kai vykstama į darbą, prekybos vietą, į nekilnojamojo turto objektą, valdomą nuosavybės teise, laidotuves, dėl sveikatos priežiūros ir kitų būtinųjų paslaugų, kai ne daugiau kaip vienos šeimos ir vieno namų ūkio nariai vyksta pasivaikščioti atvirose erdvėse, taip pat kai vyksta prižiūrėti sergančių ar negalinčių savimi pasirūpinti asmenų“, – sakoma Vyriausybės sprendime.

„Draudžiama parduotuvių, įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose, turgaviečių ir kitų viešųjų prekybos vietų veikla“, – nurodoma Vyriausybės nutarimo projekte.

Parduotuvėse, įskaitant parduotuves prekybos arba pramogų centruose, turgavietėse, kurių veikla nedraudžiama, turi būti užtikrinamas 10 kv. m prekybos plotas vienam lankytojui.

Draudžiama teikti kontaktinio pobūdžio paslaugas, išskyrus tas, kurių teikimas nėra draudžiamas nutarimu. Tai reikštų, kad duris turės užverti kirpyklos, grožio salonai.

Apgyvendinimo paslaugoms teikti patalpos gali būti naudojamos tik asmenų izoliacijai. Tai reiškia, kad negalės veikti viešbučiai, nebus galima nuomoti apartamentų ar sodybų.

Ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas vykdomas tik nuotoliniu būdu.

Karantiną pratęsiamas iki 2021-ųjų sausio sausio 31 dienos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vyriausybė griežtins karantiną: ar grįšime prie to, kas buvo uždrausta pavasarį?

Pastarosiomis dienomis naujų susirgimų skaičius per parą siekia apie 3 tūkst., mirčių skaičius svyruoja apie 30. Kadenciją baigusi Sauliaus Skvernelio Vyriausybė nuo šios savaitės vidurio sugriežtino ribojimus, tačiau naujoji valdžia ir prezidentas Gitanas Nausėda ragino juos sugriežtinti.

Savaitgalį Vyriausybei su ekspertais tariantis dėl karantino griežtinimo, 15min fotografas užfiksavo žmonių susibūrimus prekybos vietose ir prie Vilniaus kalėdinių eglių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas