Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prezidentas, popiežius ir sportas: ar Joe Bidenas pavadino Pranciškų beisbolininku?

Internete paskelbtas vaizdo įrašas, kaip JAV vadovas Joe Bidenas tariamai supainiojo popiežių Pranciškų su afroamerikiečiu beisbolo žaidėju, pasirodė esantis netikras. Prezidentas tokią frazę pasakė, bet ji buvo iškirpta iš ilgesnio pokalbio apie garsų sportininką ir pateikta kitame kontekste.
Joe Bidenas ir popiežius Pranciškus
Joe Bidenas ir popiežius Pranciškus / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Patikėjo tūkstančiai

Vienas socialinio tinklo „Instagram“ vartotojas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matomi besikalbantys J.Bidenas ir pontifikas. Pasak jo, prezidentas popiežių pavadino „žymiu afroamerikiečiu beisbolo žaidėju Amerikoje“ (angl. „famous African-American baseball player in America“).

Tiesa, pats pirmas ištartas žodis girdimas neaiškiai, tad sunku įvertinti, ar tikrai J.Bidenas taip pavadino būtent Katalikų Bažnyčios vadovą (ar pasakė „you are“ – „jūs esate“), kaip teigia internautai.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašai, esą JAV prezidentas Joe Bidenas pavadinęs popiežių Pranciškų juodaodžiu beisbolo žaidėju, bet jis iš tiesų kalbėjo apie sportininką
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašai, esą JAV prezidentas Joe Bidenas pavadinęs popiežių Pranciškų juodaodžiu beisbolo žaidėju, bet jis iš tiesų kalbėjo apie sportininką

Toliau matoma, kaip popiežius į šią frazę atsako „Žinau“ (angl. „I know“), o pokalbyje dalyvaujanti moteris popiežiui išverčia, kad kalbama apie afroamerikietį.

Iš vaizdo įraše matomo vandens ženklo galima suprasti, kad prieš tai jis buvo paskelbtas kitur – socialiniame tinkle „TikTok“. Šios paskyros nebėra, tačiau pokalbio ten vis dar galima paklausyti – juo pasidalijo ir kiti vartotojai (čia, čia, čia). Kai kurių paskyrose įrašas sulaukė ir 21 tūkst. peržiūrų.

Šiuo įrašu internete dalijamasi (čia, čia, čia) jau ne pirmus metus. Kadangi jį internete vis dar galima rasti įkeltą daugelio skirtingų vartotojų, sunku pasakyti, kuris tai padarė pirmasis ir kurioje platformoje.

Kalbėjo apie beisbolininką

Tokia J.Bideno ir popiežiaus pokalbio interpretacija yra klaidinanti. Interneto paieškos laukelyje suvedus žodžius „Biden pope baseball player“ (angl. „Bidenas popiežius beisbolas žaidėjas“) galima sužinoti, kad pokalbio fragmentas buvo paimtas iš jų susitikimo, įvykusio Vatikane užpernai spalio 29 d.

„Scanpix“/ZUMAPRESS/AP nuotr./Popiežius Pranciškus, Joe Bidenas
„Scanpix“/ZUMAPRESS/AP nuotr./Popiežius Pranciškus, Joe Bidenas

Pokalbis buvo tikslingai apkarpytas, dėl to atrodo, kad JAV prezidentas popiežių pavadino žinomu afroamerikiečiu beisbolo žaidėju.

Iš tiesų aukštas svečias pontifikui kalbėjo apie amerikiečių beisbolo žaidėją Satchelą Paige’ą, kuris savo karjeros viršūnę pasiekė gana vėlai – jau įžengęs į penktą dešimtį.

Prezidentas pasakojo, kad juodaodis sportininkas dėl savo odos spalvos iki 45 metų negalėjo žaisti aukščiausioje beisbolo lygoje. Jis buvo pičeris (metikas) – beisbole taip vadinamas žaidėjas, kuris meta kamuoliuką varžovų atmušėjui.

Nuotr. iš encyclopediaofalabama.org/Satchelas Paige’as
Nuotr. iš encyclopediaofalabama.org/Satchelas Paige’as

„Paprastai metikai „rankos netenka“ 35-erių. Jis pergalingą metimą atliko per savo 47-ąjį gimtadienį. Į rūbinę užėjo žurnalistai ir pasakė <…>: „Satch, niekas niekada nėra laimėjęs 47 metų amžiaus. Kaip jautiesi laimėjęs per savo gimtadienį?“ Jis pažvelgė į juos ir pasakė: „Vaikinai, aš ne taip žiūriu į amžių. Aš žiūriu taip: „Kiek jums būtų metų, jei nežinotumėte, kiek jums metų? Jums – 64-eri, man – 60!“

J.Bidenas šią istoriją pasakojo norėdamas pabrėžti, kad amžius nėra toks svarbus, ir atkreipdamas dėmesį į savo bei popiežiaus amžių.

Viso pokalbio vaizdo įrašu savo paskyroje „Twitter“ yra pasidalijusi CNN laidų rengėja Joanna Preston. Jį galima rasti ir JAV televizijos tinklo C-SPAN puslapyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas