Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie neoficialaus J.Prigožino memorialo Rusijoje – liūdesys, įtarinėjimai ir spekuliacijos

Tarp daugybės raudonų gvazdikų, padėtų prie „Wagner“ būstinės Sankt Peterburge, kyšo Rusijos privačios karinės grupės vadovo Jevgenijaus Prigožino nuotrauka.
Memorialas J.Prigožinui prie „Wagner“ būstinės Sankt Peterburge
Memorialas J.Prigožinui prie „Wagner“ būstinės Sankt Peterburge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ant jos rusų kalba išspausdinti žodžiai „šiame pragare jis buvo geriausias“. J.Prigožino mirtis vis dar oficialiai nepatvirtinta, tačiau jau dabar visi apie jį kalba būtuoju laiku, rašo CNN.

Visoje Rusijoje prie improvizuotų paminklų, skirtų J.Prigožinui, kurie atsirado po to, kai trečiadienį buvo pranešta, kad jis žuvo per lėktuvo katastrofą kartu su keliais aukščiausio rango padėjėjais, nuolat plūdo „Wagner“ kovotojai ir jų rėmėjai, atėję atiduoti pagarbos.

Vadovaujant Jevgenijui Prigožinui, „Wagner“ garsėjo savo žiauriais metodais visame pasaulyje ir pergalėmis Ukrainos kare. Vienas gedintysis, vardu Arkadijus, sakė, kad numanoma jo mirtis yra „didžiulė nesėkmė ne tik miestui, bet ir visai šaliai bei jos perspektyvoms kare“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Memorialas J.Prigožinui prie „Wagner“ būstinės Sankt Peterburge
AFP/„Scanpix“ nuotr./Memorialas J.Prigožinui prie „Wagner“ būstinės Sankt Peterburge

„Jis buvo ne tik didis patriotas, bet ir geriausias karo vadas. Visi matėme jo sėkmę (Rytų Ukrainos) Bachmute. Kaip karas tęsis be jo – didelis klausimas“, – pridūrė Arkadijus.

Vyras, prisistatęs tik Dmitrijumi, CNN sakė, kad „Wagner“ bosas tūkstančiams žmonių Sankt Peterburge davė darbą, kuris buvo gerai apmokamas ir suteikė jiems gyvenimo misiją. Jis sakė, kad dabar tai baigėsi.

Tarp gėlių prie paminklo buvo padėtas kūjis. Tai stiprus ekstremalaus smurto, kuriam atstovavo grupė, simbolis: praėjusiais metais J.Prigožinas džiaugėsi vaizdo įrašu, kuriame dezertyravęs buvęs „Wagner“ narys buvo žiauriai nužudytas kūju.

Kai kurie susirinkusieji prie paminklo spėliojo, kokios priežastys lėmė J.Prigožino lėktuvo katastrofą. Viena moteris dėl to kaltino Ukrainą – šį teiginį paneigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Memorialas J.Prigožinui prie „Wagner“ būstinės Sankt Peterburge
AFP/„Scanpix“ nuotr./Memorialas J.Prigožinui prie „Wagner“ būstinės Sankt Peterburge

Kiti sakė manantys, kad J.Prigožinas gali būti dar gyvas. Mieste gyvenanti pora Zlata ir Vitia sakė manančios, kad samdinių vado mirtis buvo suorganizuota, kad „Wagner“ bosas galėtų būti siunčiamas į kitas Rusijai naudingas misijas.

CNN pranešė, kad nors JAV žvalgybos bendruomenė vis dar aiškinasi, kas įvyko, ji mano, kad nelaimingas atsitikimas buvo tyčinis, o tikslas buvo nužudyti Jevgenijų Prigožiną.

VIDEO: Ką iki šiol žinome apie galimą J.Prigožino žūtį?

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį pareiškė, kad bet kokie teiginiai, jog Rusijos vyriausybė kaip nors susijusi su šia katastrofa, yra „absoliutus melas“.

Prie Sankt Peterburgo memorialo ėjusi moteris CNN sakė, kad jo mirtis simbolizuoja „vieną mafijozą“, tapusį „kito, didesnio mafijozo auka – kuris tapo... didesnis ir stipresnis, prarijęs (Kremliaus) virėją“, sakė ji turėdama omenyje J.Prigožino pravardę.

Ji pridūrė: „Čia nėra jokių ašarų. Jūs pjaunate tik tai, ką pasėjate.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas