Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie sienos su Lenkija įstrigę migrantai: jiems nėra kur grįžti

Keli tūkstančiai migrantų jau daugiau nei savaitę įstrigę Baltarusijoje prie Lenkijos sienos. Pastarosiomis dienomis krizė smarkiai paaštrėjo, migrantai jau ne kartą bandė jėga veržtis per sieną, tačiau buvo atremti Lenkijos pareigūnų. Prieš kelias dienas tarp migrantų paplito gandas, kad netrukus jie sulauks autobusų, kurie juos nuveš į Vokietiją, kur veržiasi dauguma šių žmonių. Tačiau oficialūs Vokietijos ir Europos sąjungos atstovai tvirtina, kad jie nebus įleisti į Europos Sąjungą. Kas laukia šių žmonių ar jie gali grįžti ten, iš kur atvyko? Lenkijos televizijos „Belsat“ žurnalistai pasikalbėjo su kurdu Koraku Muhammadu, kurio brolis Kovinas su šeima jau aštuonias dienas praleido prie sienos su Lenkija.
Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija
Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija / „Scanpix“/AP nuotr.

Kovinui – 25-eri, jis Irako Kurdistano provincijoje vairavo sunkvežimį ir didelius automobilius. Jaunas vyras iš Irako į Baltarusiją patraukė drauge su žmona ir mažais vaikais. Kovino brolis Korakas nenori pasakoti, kur jis gavo vizą ir kaip atskrido į Minską, bet pabrėžia, kad kito kelio į Europą nebuvo.

Jie pateko į spąstus, jie neturi sprendimo, nes grįžti į Baltarusiją neleidžia, o į Lenkiją neįleidžia. Ir grįžti į Iraką negali, nes neturi kur grįžti – jie pardavė visą turtą, išleido visas santaupas

„Jis nori gerai gyventi Europoje, nes Irake sunki ekonominė situacija, priešiškumas tarp skirtingų religijų atstovų, siautėja ginkluotos grupuotės. Ten nėra nei gyvenimo, nei saugumo. Jūs (Europos Sąjunga, – red. past.) prasiskverbėte į mūsų šalį, pavogėte mūsų naftą, visą mūsų šalies turtą ir neleidžiate mums patekti pas save, kad mes galėtume komfortiškai gyventi be baimės“, – piktinasi Korakas, kalbėdamasis su „Belsat“ žurnalistais.

Jis teigia, kad jo brolis ir kiti migrantai, kurie leidžia dienas ir naktis miške prie Lenkijos sienos, nesuprato, kad Baltarusijos valdžia jais naudojasi.

„Juos apgavo, ir jei jie būtų žinoję tai, tai nebūtų ėję į tokį pavojų. Brolis papasakojo, kad jam matant mirė vaikas. Ar yra žmogus, kuriam patiktų badas ir šaltis, lovos ir sausos vietos stoka? Jie pateko į spąstus, jie neturi sprendimo, nes grįžti į Baltarusiją neleidžia, o į Lenkiją neįleidžia. Ir grįžti į Iraką negali, nes neturi kur grįžti – jie pardavė visą turtą, išleido visas santaupas“, – pasakoja Korakas.

Jis nesiima prognozuoti, ką toliau darys jo brolis, nes jis esą yra apimtas nevilties: „Niekas nežino, kaip susiklostys jų likimas. Žinoma, Baltarusija niekam iš jų nepadės, jei net jie numirs“.

Dabar Korakas laukia, kad Vokietija išpildytų esą duotus pažadus ir parsigabentų jo brolį ir kitus migrantus nuo Lenkijos sienos. Jis netiki, kad informacija apie autobusus, kuri klajoja po migrantų grupes socialiniuose tinkluose, yra klaidinga.

Kurdas stebisi, kad Vokietijai gali būti problema priimti kelis tūkstančius žmonių: „Mums tai normali praktika, nes Irakas priėmė milijonus migrantų iš Sirijos, todėl Vokietijai priimti kelis tūkstančius – ne problema. Mes juokiamės iš to“.

Korakas vis dar nepraranda vilties, kad jo brolis su šeima galės saugiai apsigyventi vienoje iš Europos šalių.

Pora šimtų panoro grįžti namo

Baltarusija kol kas nekalba apie tai, kad migrantams, kurie į šią šalį atskrido legaliai, turėdami vizas, bus suteiktos galimybės grįžti namo.

Tuo tarpu Irakas paskelbė, kad rengia savo šalies piliečių evakuaciją iš Baltarusijos. Irakas pranešė, kad lapkričio 18 d. ketina evakuoti 571 savo šalies pilietį, kurie yra įstrigę Baltarusijoje. Baltarusijos valdžia teigia, kad dauguma į ES siekiančių patekti migrantų nenori grįžti namo. Tačiau Irako atstovybė antradienį pranešė, kad apie 200 Baltarusijoje įstrigusių irakiečių kreipėsi į Irako ambasadą Rusijoje ir išreiškė norą grįžti namo.

Kiek šiuo metu Baltarusijoje yra migrantų, kurie gali siekti patekti į ES, neaišku. Skirtingi šaltiniai skaičiuoja, kad Baltarusijoje gali būti nuo 10 iki 15 tūkstančių migrantų. Europos Sąjunga siekia nutraukti skrydžius į Minską iš tų šalių, iš kurių migrantai skrenda į Baltarusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas