Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš J.Bideno ir V.Putino pokalbį: kas bus pasakyta ir viešai, ir tarp eilučių?

Antradienio vakarą Maskvos laiku ir rytą Vašingtono laiku JAV prezidentas Joe Bidenas pasisveikins su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu vaizdo ryšiu – taip prasidės, kaip tikimasi, gana ilgos derybos, vyksiančios išaugus įtampai dėl Ukrainos. 15min paklausė užsienio politikos ekspertų, kokį turinį į šį nuotolinį susitikimą atsineša rusai ir kokį – amerikiečiai.
Vladimiras Putinas ir Joe Bidenas Ženevoje
Vladimiras Putinas ir Joe Bidenas Ženevoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV ir Rusijos lyderių pokalbis organizuojamas pastarosiomis savaitėmis smarkiai išaugus įtampai dėl Ukrainos.

Amerikiečių žvalgyba rusų pajėgų telkimą prie Ukrainos sienų vertina kaip potencialios invazijos ženklą ir, konfidencialiais duomenimis, kaip skelbia „Financial Times“, jau įtikino sąjungininkus Europoje, kad grėsmė rimta. Kremlius tai neigia ir kaltina Vakarus kurstant įtampą.

Tiesa, V.Putinas atvirai kalba apie esą peržengiamas Rusijos nustatytas „raudonąsias linijas“ – Kremlius primygtinai reikalauja JAV garantijų, kad Ukraina nebus priimta į NATO. Vašingtonas atsako kone gūžčiodamas pečiais: ukrainiečių reikalas, ko jie nori, o Aljansas dėl plėtros irgi sprendžia pats.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karo technika prie sienos su Ukraina
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karo technika prie sienos su Ukraina

15min kalbintų analitikų manymu, koks nors proveržis po antradienio derybų sunkiai tikėtinas – bent jau viešuose pareiškimuose, kurių turinys keistis neturėtų. Tiesa, kas kita – neviešintinas pokalbio turinys.

Esą galbūt J.Bidenas, kuris, anot Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologo Lauryno Jonavičiaus, turėtų būti „labiau besiklausanti pusė“, gali iš tiesų duoti Kremliui kokį nors saldainį, pavyzdžiui, dėl vidutinio nuotolio raketų Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito