Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš ŠBO susitikimą Indijos diplomatijos vadovas kalbėsis su kinų ir rusų kolegomis

Planuojama, kad Indijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį surengs dvišales derybas su kolegomis iš Kinijos ir Rusijos prieš Vidurio Azijos saugumo forumo susitikimą.
Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras ir ŠBO generalinis sekretorius Zhang Mingas
Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras ir ŠBO generalinis sekretorius Zhang Mingas / „AFP“/„Scanpix“

Šanchajaus bendradarbiavimo tarybos (ŠBO) užsienio reikalų ministrai penktadienį atvyks į turistų pamėgtą Goa valstiją, kur jie turėtų aptarti ekonominio ir saugumo bendradarbiavimo stiprinimą regione.

Planuojamas Indijos užsienio reikalų ministro Subrahmanyamo Jaishankaro ir jo kolegos iš Kinijos Qin Gango susitikimas įvyks tęsiantis intensyviai priešpriešai, kurioje dalyvauja tūkstančiai karių, dislokuotų palei ginčijamą sieną rytiniame Ladako regione.

Praėjusią savaitę vykusiame gynybos ministrų susitikime Indija apkaltino kaimyninę šalį, kad ši, pažeisdama dvišalius susitarimus, silpnina ryšius, o Kinija pareiškė, kad pasienio sąlygos apskritai yra stabilios.

Prieš trejus metus Ladake įvykusių susirėmimų metu žuvo 20 Indijos karių ir keturi kinai.

Skirtingas pareiškimų tonas atspindi Indijos norą atkreipti dėmesį į, jos teigimu, didelio skaičiaus Kinijos karių dislokavimą, jų agresyvų elgesį ir bandymus vienašališkai pakeisti faktinę padėtį dėl šalių sienos.

Kinija, savo ruožtu, bando sumenkinti veiksmus, kuriais siekiama sustiprinti savo buvimą pasienyje, ir dažnai vaizduoja nesutarimus kaip sąmoningus Jungtinių Valstijų bandymus pasėti nesantaiką tarp dviejų branduolinių ginklų turinčių Azijos milžinių.

Analitikai teigia, kad Indija taip pat gali būti susirūpinusi dėl didėjančios Rusijos priklausomybės nuo Kinijos, tęsiantis jos invazijai į Ukrainą.

Naujojo Delio santykiai su Maskva, Šaltojo karo sąjungininke, išliko tvirti. Tačiau Pekino įtaka Maskvai ilgainiui Indijai gali apkarsti. Nors S. Jaishankaras greičiausiai nekels šio klausimo ŠBO užsienio reikalų ministrų susitikime, jis galbūt apie tai apie kalbės su kolega iš Rusijos Sergejumi Lavrovu susitikimo kuluaruose.

Indija taip pat priims Pakistano užsienio reikalų ministrą Bilawalą Bhutto Zardari, kuris atvyks vėliau ketvirtadienį, ir tai bus pirmas aukšto rango pareigūno iš Indijos varžovės vizitas per beveik dešimtmetį. B.B.Zardari atvykimas sukėlė spėlionių apie įtemptų dviejų Pietų Azijos šalių santykių atšilimą, nors abu lyderiai atmetė pranešimus apie dvišalį pokalbį.

„Per savo vizitą, kuris skirtas tik ŠBO, tikiuosi konstruktyvių diskusijų su kolegomis iš draugiškų šalių“, – prieš išvykdamas į Indiją tviteryje parašė B.B.Zardari.

Abiejų šalių santykiai yra pašliję, daugiausia dėl ginčytino Himalajų regiono Kašmyro, kuris buvo padalytas abiem šalims, bet abi šalys norėtų jo viso. Nuo 1947 metų, kai Indija ir Pakistanas tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos kolonijinio valdymo, dėl Kašmyro vyko du karai.

Anksčiau ketvirtadienį S.Jaishankaras kalbėjosi su ŠBO generaliniu sekretoriumi Zhang Mingu ir taip pat turėtų pasikalbėti su Uzbekistano užsienio reikalų ministru.

2001 metais Rusija ir Kinija įkūrė ŠBO kaip atsvarą JAV aljansams nuo Rytų Azijos iki Indijos vandenyno. Grupei priklauso keturios Centrinės Azijos valstybės – Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikistanas ir Uzbekistanas. 2017 metais naujomis narėmis tapo Indija ir Pakistanas, o Iranas turėtų prisijungti vėliau šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas