Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prokremliški tinklaraštininkai įsitikinę, kad „Facebook“ ir Ukrainą vienija nacistinė propaganda

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamas įrašas, kurio autoriui pasirodė, neva kompanija „Meta“, kartu su Ukraina propaguoja nacizmą. Vietoje įrodymo pateikiamos vieno drabužių prekės ženklo gamintojo nuotraukos, kur ant marškinėlių vaizduojamas simbolis, primenantis nacistinės Vokietijos herbą. Tačiau įžvelgtas panašumas negali būti pagrindu tokiems rimtiems kaltinimams.
Socialiniuose tinkluose parduodami marškinėliai su ukrainietiška simbolika
Socialiniuose tinkluose parduodami marškinėliai su ukrainietiška simbolika / „Facebook“ nuotr.

Apkaltino socialinį tinklą

Įrašą sudaro ekrano nuotrauka, tariamai padaryta socialiniame tinkle „Facebook“.

Joje matomos kelios vyro, dėvinčio marškinėlius, reklaminės nuotraukos.

Ant rūbo pavaizduotas stilizuotas erelio atvaizdas. Pridėtame komentare teigiama: „FB, kaip ir Ukrainoje po Maidano, jau atvirai reklamuoja ir propaguoja nacizmą“.

Erelis be svastikos

Iš tiesų šis atvaizdas panašus į „imperatoriškąjį erelį“ (Reichsadler) – nacių laikų Vokietijos nacionalinį herbą.

Tačiau yra ir vienas skirtumas, labai svarbus teisiniu požiūriu: originale erelis spaudė vainiką, kurio viduje buvo svastika.

Čia laurų vainike vaizduojamas Ukrainos mažasis herbas – Tridantis (ukr. тризуб).

Pažymėtina, kad šiuolaikinės Vokietijos Federacinės Respublikos herbo atvaizdas – „imperatoriškasis erelis“ be svastikos – nelaikomas nacistiniu simboliu.

To priežastys yra akivaizdžios: erelio atvaizdas nuo pat vokiečių tautos Šventosios Romos imperijos laikų buvo Vokietijos valstybingumo simbolis ir toks išliko iki šių dienų.

Porą tūkstančių metų skaičiuojantis simbolis

Be to, erelis anaiptol nėra tik Vokietijos tradicija.

Erelis, arba imperatoriškasis erelis, yra vienas garsiausių ir labiausiai atpažįstamų senovės Romos valstybės simbolių – tiek respublikos, tiek imperijos laikotarpiu.

Labai tipiškas tokios simbolikos pavyzdys yra imperatoriškojo erelio atvaizdas II a. Iš pradžių jis esą buvo patalpintas Trajano forume Romoje, o vėliau perkeltas į Romos Šventųjų apaštalų bažnyčią.

Flicrkr nuotr./Imperatoriškasis erelis (II a. po Kr.) Romos Šventųjų apaštalų bažnyčia
Flicrkr nuotr./Imperatoriškasis erelis (II a. po Kr.) Romos Šventųjų apaštalų bažnyčia

Matome, kad toks herbo erelio atvaizdo išdėstymas nėra išskirtinis nacių ženklas – Šventųjų apaštalų bažnyčios bareljefas buvo sukurtas ne tik gerokai prieš atsirandant fašizmui ar nacizmui, bet ir gerokai prieš susikuriant daugeliui šiuolaikinių Europos valstybių.

Kartu ekspertai atkreipia dėmesį, kad iš tiesų nacių laikų herbą „imperatoriškąjį erelį“, tačiau be svastikos, dažnai naudoja įvairios ekstremistinės grupuotės.

Tačiau teisine prasme tai negali būti laikoma draudžiama simbolika ar pritarimo nacionalsocializmo idėjoms demonstravimu.

Kartu pažymėtina, kad Ukrainoje galioja įstatymas „Dėl komunistinio ir nacionalsocialistinio (nacistinio) totalitarinių režimų Ukrainoje pasmerkimo ir jų simbolių propagandos draudimo“.

Jame nurodoma, kad Nacionalsocialistinis (nacistinis) totalitarinis režimas Ukrainoje pripažįstamas nusikalstamu ir vykdžiusiu valstybinio teroro politiką.

15min verdiktas: melas. Pateikti vaizdai negali būti laikomi nacizmo propaganda. Erelis be svastikos nėra laikomas nacistinės heraldikos dalimi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas