Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Propagandos kūrėjai nerimsta: Ukrainoje vėl aptiko Vakarų „samdinių“

Pastaruoju metu vėl padaugėjo publikacijų, kuriose Ukrainos ginkluotosiose pajėgose kovojantys užsienio savanoriai vadinami „samdiniais“. Tačiau „samdinys“ yra sąvoka, gana tiksliai apibrėžta šiuolaikinėje tarptautinėje teisėje ir ji gerokai skiriasi nuo savanorystės karo fronte.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje skelbiama apie Ukrainos karo fronte žuvusį užsienietį.

„Kyjive nežinomomis aplinkybėmis mirė švedų samdinys Danielis Nyströmas.

Kovotojas, atvykęs į Ukrainą 2022 m. kovą, kovojo nacionalinio bataliono „Karpatų Sič“ sudėtyje. Švedijos žiniasklaida pranešė, kad samdinys ruošėsi grįžti į Švediją. Tačiau išvyko susitikti su Bandera“, – tvirtinama įraše.

Tikėtina, kad žinutės autoriai „samdiniais“ vadina užsieniečius, prisijungusius prie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ar Nacionalinės gvardijos, tačiau toks apibūdinimas nėra tikslus.

Kosto Kalinausko pulko nuotr./Kosto Kalinausko pulko kariai
Kosto Kalinausko pulko nuotr./Kosto Kalinausko pulko kariai

Savanoriai nelygu samdiniams

Iki šiol autoritetingiausias šį klausimą aiškinantis tarptautinės teisės dokumentas yra Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 72-oje sesijoje 1989 m. gruodžio 4 d. rezoliucija 44/34 priimta Konvencija prieš samdinių verbavimą, naudojimą, finansavimą ir apmokymą (angl. International Convention against the Recruitment, Use, Financing and Training of Mercenaries).

Joje aiškinama taip: „Sąvoka „samdinys“ reiškia bet kurį asmenį, kuris:

(a) yra specialiai verbuojamas vietoje arba užsienyje kovoti ginkluotame konflikte;

(b) dalyvaudamas karo veiksmuose yra motyvuotas iš esmės asmeninės naudos siekio ir iš tikrųjų konflikto šalies arba jos vardu jam buvo pažadėtas materialinis atlygis, gerokai viršijantis tą, kuris buvo pažadėtas arba mokamas to paties rango ir pareigų kovotojams, priklausantiems tos šalies ginkluotosioms pajėgoms;

(c) nėra nei konflikto šalies pilietis, nei nuolatinis konflikto šalies kontroliuojamos teritorijos gyventojas;

(d) nėra konflikto šalies ginkluotųjų pajėgų narys;

(e) nėra atsiųstas valstybės, kuri nėra konflikto šalis, atlikti oficialių pareigų kaip jos ginkluotųjų pajėgų narys.“

Kitaip tariant, pagrindinis samdinio motyvas turėtų būti materialinė nauda. Tokią motyvaciją nurodo tai, kad samdinys gauna gerokai didesnį atlyginimą nei jo vietiniai kolegos kariškiai, priklauso specialioms karinėms formuotėms, kurios nėra nacionalinių ginkluotųjų pajėgų dalis, ir neturi jokių teisinių ryšių su valstybe, už kurią kovoja.

Kas žinoma apie velionį?

Kaip skelbia naujienų portalas norran.se, D.Nyströmas išvyko kariauti į Ukrainą 2022 lapkritį.

Tuo metu kartu su D.Nyströmu kartu išvyko nuo 400 iki 600 švedų savanorių karių, kurie kovojo Tarptautinio legiono ir Ukrainos kariuomenės pusėje.

D.Nyströmas prie karo veiksmų prisijungė balandžio pabaigoje. Jį įkvėpė trys draugai ukrainiečiai, kurie važinėjo į darbą Šelefteo mieste, kur jis gyveno prieš išvykdamas į Ukrainą. Visą šį laikotarpį jo motina Nell Nyström palaikė nuolatinį ryšį su sūnumi.

D.Nyströmas buvo aptiktas negyvas savo lovoje bute Kyjive. Mirties priežastis kol kas nenustatyta.

Užsieniečiams – atskiras legionas

Prisidėti prie Ukrainos kovos karo lauke panorę užsienio piliečiai kviečiami jungtis prie teritorinės gynybos ir Tarptautinio legiono.

Šiame legione kariaujantys užsieniečiai savanoriai gauna tokį patį atlygį kaip ir jų kolegos ukrainiečiai.

Pagal Europos Sąjungos standartus tai nėra labai didelės sumos – savanoriams apie tai sakoma atvirai:

„Jūs gausite standartinį Ukrainos kario atlyginimą, kuris priklauso nuo tarnybos sąlygų. Jums bus mokama UAH valiuta į vietinio banko sąskaitą.

Apytikslė suma JAV doleriais yra tokia: 600 USD per mėnesį už fronto linijos, 1200 USD per mėnesį už tarnybą pavojingoje zonoje ir 3300 USD per mėnesį už kovinę užduotį.

Atkreipkite dėmesį, kad šie skaičiai yra tik apytiksliai, nes valiutų kursai gali keistis, be to, kai kurioms pareigoms ir daliniams skiriamos papildomos priemokos“, – rašoma legiono puslapyje.

Palyginimui – verbuojant „Wagner“ samdinius, jiems reklamuojamas maždaug 2800 eurų mėnesinis darbo užmokestis su privilegijomis, įskaitant sveikatos priežiūrą.

Plačiau skaitykite: Rusijos „Wagner“ grupė naudoja „Twitter“ ir „Facebook“ naujokų medžioklei: siūlo 2800 eurų atlygį

15min verdiktas: iš dalies melas. Nors D.Nyströmas tikrai kovojo Ukrainoje ir ten mirė, tačiau jis negavo jokio nenumatyto piniginio atlygio, didesnio nei eiliniai Ukrainos kariai, taip pat turėjo leidimą gyventi šalyje. Todėl 1989 m. JTO Konvencijos požiūriu jis negali būti laikomas samdiniu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas