Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 27 /11:30

Protestai Armėnijoje kaista: gatvėse susirėmimai su policija, pradėti masiniai sulaikymai

Dešimtys tūkstančių armėnų sekmadienį surengė antivyriausybinį protestą, reikalaudami ministro pirmininko Nikolo Pašiniano atsistatydinimo dėl teritorinių nuolaidų aršiam priešui Azerbaidžanui. Nepasitenkinimo banga šioje šalyje kilo po to, kai Jerevanas sutiko perduoti Baku teritoriją, kurią kontroliavo nuo 1990-ųjų. Pirmadienį ryte sostinėje prasidėjo nauji protestai.

Pasak naujienų svetainės „Insider“, pirmadienio rytas Armėnijoje taip pat prasidėjo pilietinio nepaklusnumo akcijomis, kurių metu šalies sostinėje policija sulaikė mažiausiai 226 demonstrantus.

VIDEO: Padėtis Armėnijoje kaista: sulaikyti 226 protestuotojai

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad „226 piliečiai buvo sulaikyti už nepaklusimą teisėtiems policijos reikalavimams“, kai demonstrantai bandė blokuoti gatves ir kelius visoje Armėnijoje.

Teigiama, kad aktyvistai užblokavo kelias gatves Jerevano centre. Tarp jų buvo ir arkivyskupas Bagratas Galstanyanas, paskutiniosiomis savaitėmis pasižymėjęs kaip protesto judėjimo vadovas. Šįkart dvasininkas juodu visureigiu užblokavo Abovyano gatvės ir Sayat-Nova prospekto sankryžą.

Tarp sulaikytųjų taip pat buvo Armėnijos nacionalinės asamblėjos deputatai Arturas Sargsyanas ir Ashotas Simonyanas, kuriems sulaikyti policija panaudojo jėgą. Protesto judėjimo „Tavušas Tėvynės vardu“ atstovai teigia, kad dėl masinių sulaikymų policijai pritrūko vietos areštinėse.

Sekmadienį Jerevano Respublikos aikštėje įvyko daugiatūkstantinis mitingas, kuriame šalies gyventojai reikalavo ministro pirmininko N.Pašiniano atsistatydinimo. Tuo pat metu paaiškėjo, kad opozicija į premjero postą planuoja iškelti B.Galstanyano kandidatūrą. Pats kunigas jau kreipėsi į Katalikų Bažnyčios vadovą Gareginą II su prašymu nutraukti jo tarnystę.

Socialinių tinklų nuotrauka/Protestai Armėnijoje
Socialinių tinklų nuotrauka/Protestai Armėnijoje

Protestai Armėnijos sostinėje negęsta nuo gegužės pradžios. Protestuotojai reiškia griežtą pasipriešinimą susitarimui su Azerbaidžanu dėl sienos delimitacijos Tavušo regione. Pagal jo sąlygas Jerevanas sutiko perduoti Baku kontrolei keturis apleistus pasienio kaimus. Siūlomam delimitacijos planui ypač priešinasi pasienio Kirancų kaimo gyventojai, nes siena, o kartu ir Azerbaidžano kariuomenės pozicijos, priartės prie jų kaimo ir kels grėsmę saugumui.

Tuo tarpu provyriausybiniai šaltiniai kaltina B.Galstanyaną ir jo judėjimą ryšiais su Maskva.

Socialinių tinklų nuotrauka/Protestai Armėnijoje
Socialinių tinklų nuotrauka/Protestai Armėnijoje

Armėnija sutiko grąžinti Azerbaidžanui keturis apleistus pasienio kaimus, kuriuos ji kontroliavo nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios. Tai – pirmasis žingsnis nustatant dviejų Pietų Kaukazo valstybių sieną.

Nuo pat Sovietų Sąjungos žlugimo abi šalys jau tris dešimtmečius nesutaria dėl ginčijamų teritorijų, ypač Kalnų Karabacho.

Azerbaidžanas praėjusių metų rudenį per žaibišką vienos dienos puolimą atgavo Kalnų Karabacho kontrolę. Nuo tada iš Kalnų Karabacho pabėgo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių – beveik visi šio separatistinio regiono etniniai armėnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas