Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Protų nutekėjimas iš Rusijos: išvykstantieji perka bilietus į vieną pusę ir ieško būdų, kaip pradėti naują gyvenimą

Keli šimtai tūkstančių rusų po šios šalies pradėto karo Ukrainoje pradžios jau paliko savo šalį, jie ieško būdų, kaip pradėti savo verslą užsienyje, susirasti būstą, ir sako, kad vertina tai kaip vienintelį būdą priešintis valdančiam režimui, skelbia BBC.
Į Sakartvelą atvyksta Rusijos ir Baltarusijos piliečiai
Į Sakartvelą atvyksta Rusijos ir Baltarusijos piliečiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po karo pradžios vien į Gruziją atvyko apie 25 000 rusų. „Rusams sunkiai pavyksta rasti įperkamą būstą visuose didžiuosiuose miestuose. Daugelį jų galima pamatyti klaidžiojančius po sostinę Tbilisį su lagaminais ir dažnai net su savo augintiniais“, – rašoma BBC publikacijoje.

Rusams sunkiai pavyksta rasti įperkamą būstą visuose didžiuosiuose miestuose.

Vienas tokių atvykėlių – 23 metų politikos mokslus baigęs Jevgenijus Liaminas. Prie Jevgenijaus palto atlapo prisegta mėlynai geltona juostelė – Ukrainos vėliavos spalvos. Būtent dėl šių juostelių jis buvo suimtas per antikarinį protestą Rusijoje, praėjus dienai po to, kai ji pradėjo karą prieš Ukrainą. „Supratau, kad geriausias būdas veikti prieš Putino režimą būtų mano emigracija iš Rusijos, – sako jaunuolis. – Mano pareiga padaryti viską, ką galiu, kad padėčiau ukrainiečiams“.

Europos Sąjungai, JAV, Didžiajai Britanijai, Kanadai uždarius oro erdvę Rusijos lėktuvams, rusai keliauja į šalis, kur jie vis dar laukiami ir kur gali keliauti be vizų – pavyzdžiui, Turkiją, Vidurinę Aziją ir Pietų Kaukazą. Daug jų pabėgo į Armėniją. Skaičiuojama, kad nuo karo pradžios Rusiją paliko apie 200 000 šios šalies piliečių. Taip pat nemažai žmonių bėga ir iš Baltarusijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Į Sakartvelą atvyksta Rusijos ir Baltarusijos piliečiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Į Sakartvelą atvyksta Rusijos ir Baltarusijos piliečiai

Dėl to išaugo paskutinės minutės skrydžių ir nuomojamo būsto kainos pagrindiniuose miestuose, į kuriuos atvyksta rusai, pavyzdžiui, Stambule ar Armėnijos sostinėje Jerevane. „Skrydis į Stambulą į vieną pusę man ir mano vyrui kainavo daugiau nei mūsų bendros mėnesio pajamos“, – sakė Ania.

„Uždarytų sienų, politinių represijų ir priverstinės karinės tarnybos baimė yra mūsų DNR. Prisimenu, kaip močiutė man pasakojo istorijas apie baimės būseną, kurioje jie gyveno Stalino laikais, ir dabar mes tai patiriame“, – sakė ji.

Prisimenu, kaip močiutė man pasakojo istorijas apie baimės būseną, kurioje jie gyveno Stalino laikais, ir dabar mes tai patiriame.

Daugelis naujųjų emigrantų yra technologijų srities specialistai, galintys dirbti nuotoliniu būdu. Tbilisio kavinėje sutiktas vaizdo žaidimų kūrėjas pasakojo, kad jis ir dauguma jo pažįstamų nepritaria Rusijos politikai ir žino, kad bet koks protestas bus žiauriai numalšintas. „Vienintelis būdas protestuoti – išvykti iš šalies, pasiimti su savimi savo įgūdžius ir pinigus. Beveik visi mūsų aplinkoje priėmė panašų sprendimą“, – sakė Igoris (ne tikrasis jo vardas). Jis planuoja išvykti iš Gruzijos sostinės, nes nesijaučia čia laukiamas.

Buvo gauta nemažai pranešimų apie „Airbnb“ šeimininkus, atsisakančius išnuomoti savo turtą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

„Aš nepriimu Rusijos ir Baltarusijos žmonių, – sakė vienas šeimininkas baltarusių porai, kuri pasidalijo savo įspūdžiais su BBC. – Jūs neturite laiko atostogoms – sukilkite prieš savo korumpuotas vyriausybes“.

„Jie mano, kad mes bėgame iš Rusijos, nes ten nebeveikia „Apple Pay“, – skundėsi Igoris. – Mes bėgame ne dėl komforto, mes ten viską praradome, iš esmės esame pabėgėliai. Putino geopolitika sugriovė mūsų gyvenimus“.

Tbilisyje naujieji atvykėliai registruoja įmones, teikia prašymus dėl gyvenamosios vietos.

Kristina ir Nikita, IT specialistai iš Baltarusijos sostinės Minsko, užsiregistravo kaip individualūs verslininkai. Tai leis jiems atidaryti sąskaitas Gruzijos bankuose.

„Mes nepalaikome savo valdžios, tai akivaizdu, nes pabėgome. Norime čia būti saugūs, – sakė Kristina. – Tačiau iš mūsų tyčiojamasi vien dėl mūsų tautybės, man reikia slėpti savo kilmės šalį, nejaukiai jaučiuosi, kai žmonės klausia, iš kur esu.“

Nuo karo pradžios Tbilisyje vyko vieni didžiausių mitingų Ukrainai paremti. Neseniai atlikta apklausa parodė, kad 87 proc. gruzinų karą Ukrainoje vertina kaip savo pačių karą su Rusija. Daug gruzinų nerimauja dėl dramatiško rusų antplūdžio į jų šalį, – nuo Rusijos įsiveržimo į Gruziją praėjo mažiau nei 14 metų. Kai kurie baiminasi, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali pareikšti, kad užsienyje gyvenantiems Rusijos piliečiams reikia apsaugos, tai buvo pretekstas, siunčiant karius į Gruzijos Pietų Osetijos regioną 2008 m. Iki šiol apie 20 proc. Gruzijos teritorijos yra okupuota Rusijos.

Tačiau technologijų verslininkas Levas Kalašnikovas mano, kad Gruzijai bus naudinga tai, kas, jo teigimu, yra didžiausias protų nutekėjimas šiuolaikinėje Rusijos istorijoje. Jis „Telegram“ programėlėje sukūrė grupę emigrantams. Šiuo metu joje 4000 narių. Ten jie diskutuoja, kur rasti būstą, kaip atsidaryti banko sąskaitas ir ar saugu viešai kalbėti rusiškai.

Jevgenijus Liaminas jau mokosi gruzinų kalbos. „Aš esu prieš Putiną, aš esu prieš karą. Vis dar negaliu išsiimti pinigų iš savo rusiškos banko sąskaitos, bet tai niekis, palyginus su problemomis, su kuriomis susiduria ukrainiečiai“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius