Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 16 /15:28

Pševoduve – gedulas: žuvo du vietiniai vyrai, kaimynai jiems negaili gerų žodžių

Lenkijos ir Ukrainos pasienyje esančiame Pševoduve – gedulas. Hrubešuvo apskrityje, kur yra Pševoduvas, paskelbtas keturių dienų gedulas. Kaip skelbia Lenkijos žiniasklaida, yra žinoma, kas buvo žuvusieji – tai džiovyklos darbuotojas ir vairuotojas, atvežęs čia grūdus.
Incidento vietoje dirbantys pareigūnai
Incidento vietoje dirbantys pareigūnai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Neoficialiai pranešama, kad vyrai buvo 60-ies ir 62-ejų metų amžiaus. Abu jie dirba džiovykloje, tačiau jų tapatybės neatskleidžiamos.

Vieno iš žuvusiųjų žmona žurnalistams sakė negalintis nė apsakyti, ką šiuo metu jaučia, tačiau stengiasi būti stipri dėl vaikų. Jie lanko vietos mokykla, kur dirba antros aukos našlė.

Wp.pl teigimu, Hrubešuvo seniūnė Aneta Karpiuk sukvietė krizinio štabo posėdį jau antradienio vakarą, kai dar nebuvo daug informacijos apie tai, kas čia iš tikrųjų įvyko.

Trečiadienio rytą skelbiama, kad raketą galėjo iššauti Ukrainos pajėgos, norėdamos numušti į jų teritoriją skridusią rusišką raketą.

Visas naujienas apie įvykius Lenkijoje rasite čia.

Sprogimas Pševoduve buvo išties galingas, jį girdėjo aplinkinių vietovių gyventojai maždaug keliolikos kilometrų spinduliu.

„Galvojau, kad tai įvyko po mano langais, o gyvenu už kelių šimtų metrų nuo sprogimo vietos. Netrukus pradėjo skambėti telefonai, visi norėjo sužinoti, kas įvyko ir kas žuvo“, – wp.pl pasakojo vienas vietos gyventojas, tvirtindamas, kad teritoriją, kurioje įvyko sprogimas, buvo saugoma ir ten dirbo daugybė pareigūnų.

„Žmonės sėdėjo prie televizorių ir laukė kokių nors žinių“, – teigė jis.

Vietos kunigas Bogdanas Wazny pasakojo, kad tai didžiulė tragedija visai bendruomenei: „Pažinojau abi aukas ir jų šeimas. Tai buvo labai malonūs žmonės, kurie dalyvavo bendruomenės gyvenime. Tai visiems didžiulė tragedija, kad karas atėjo čia. Paskelbus žinią, kad tai galėjo būti raketa, vietovė ištuštėjo. Tarkim, niekas neatėjo į pavakario mišias, taip niekada nėra buvę. Mąstau, ką dabar pasakyti žmonėms, kaip juos palaikyti.“

Hrubešuvo seniūnė A.Karpiuk PAP sakė, kad žuvusiųjų šeimoms teikiama psichologinė pagalba.

VIDEO: Raketų sprogimo vieta Lenkijoje: teritorija aptverta ir saugoma kariuomenės

Kaip rašo gazeta.pl, vietos gyventojus baugina mintis apie priartėjusį karą.

„Po to, kas įvyko, verkiau daugiau nei pusvalandį. Vaikai skambino klausdami, ar viskas gerai, ar nieko nenutiko. Tokia situacija parodo, kaip arti mūsų yra karas“, – kalbėjo gyventoja.

„Buvau kieme, kai išgirdau dukart švilpimą. Labai garsų, labai. išsigandau. Kokia pirma mintis? Kad rusai užpuolė Lenkiją, – sakė portalui kitas gyventojas, Stanislawas. – Pažinojau abu vyrus, kurie žuvo per sprogimą. Šaunūs, simpatiški žmonės. Labai jų gaila, baisi tragedija.“

Apylinkių gyventojai gyventojai pasakoja, kad pirmiausia sužinojo, jog sprogo traktorius, sprogimas įvyko džiovykloje. Bet esą tuo niekas nepatikėjo: „Nes kas turėjo įvykti, kad taip sprogtų, jog girdėtųsi už kelių kilometrų? Iki tokio lygio, kad namų sienos sudrebėjo.“

„Bijome. Gyvename labai arti sienos su Ukraina, o ten juk karas. Galvoju, kad juk ta raketa ar raketos galėjo lygiai taip pat nuklysti kelis kilometrus toliau ir nukristi mūsų kaime, – kalba jau gretimo kaimo gyventojas. – Žinoma, kad kaimynai apie tai kalbasi. Kiekvienas turbūt svarsto, kaip pasielgtų. Kaime kiekvienas turime rūsį, bet ar pasislėpus jame tokioje situacijoje išsigelbėtume?“

„Įdomu, kas vyks toliau, ar mūsų valdžia kažką su tuo padarys? Ar bus kažkokia reakcija? Du mūsų bičiuliai žuvo, bet iš tiesų tai galėjo būti bet kuris iš mūsų“, – žurnalistams guodėsi žmonės.

Jau antradienio vakarą pranešta, kad net arti įvykio vietos niekas neprileidžiamas, policija blokuoja kelius už kelių kilometrų nuo sprogimo vietos. Automobiliai nukreipiami aplinkkeliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas