Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PSO perspėja apie prastėjančią situaciją dėl koronaviruso pasaulyje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį pareiškė, kad situacija dėl koronaviruso pandemijos visame pasaulyje prastėja, ir perspėjo, kad negalima pasitenkinti esama padėtimi. Ši Jungtinių Tautų organizacija nurodė užfiksavusi didžiausią per vieną parą užregistruotų užsikrėtimo atvejų skaičių, koronavirusinei infekcijai COVID-19 sparčiai tebeplintant abiejuose Amerikos žemynuose. Be to, Jungtinėse Valstijose ir daugelyje kitų šalių vykstant masiniams protestams prieš rasinę diskriminaciją, PSO perspėjo, kad demonstracijų dalyviai turėtų paisyti saugos taisyklių.
Kaukės iliustracija
Kaukės iliustracija / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Naujasis koronavirusas, pirmiausia aptiktas praeitais metais vidurinėje Kinijoje, iki šiol pasaulyje nusinešė daugiau kaip 403 tūkst. gyvybių, taip pat buvo užregistruota per 7 mln. užsikrėtimo atvejų, rodo naujienų agentūros AFP apibendrinti oficialių šaltinių duomenys.

Virusas pirmiausia išplito Rytų Azijoje, paskui pandemijos epicentras persikėlė į Europą, o šiuo metu blogiausia padėtis yra Pietų ir Šiaurės Amerikoje.

„Nors padėtis Europoje gerėja, pasauliniu mastu ji blogėja“, – virtualioje spaudos konferencijoje Ženevoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Devynias iš 10 pastarųjų dienų būdavo pranešama daugiau kaip apie 100 tūkst. [naujų užsikrėtimo] atvejų. Vakar buvo pranešta daugiau kaip apie 136 tūkst. atvejų – iki šiol daugiausia per vieną dieną“, – pridūrė jis.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad beveik 75 proc. sekmadienį nustatytų atvejų buvo užregistruoti dešimtyje šalių – daugiausia Amerikos regione ir Pietų Azijoje.

„Protestuokite saugiai“

PSO vadovas pažymėjo, kad šalyse, kur epidemiologinė padėtis gerėja, dabar „didžiausia grėsmė per daug nusiraminti“. Jis pridūrė, kad „dauguma žmonių pasaulyje tebėra imlūs infekcijai“.

„Pandemijai tęsiantis ilgiau kaip šešis mėnesius jokiai šaliai dar ne laikas nukelti kojos nuo pedalo“, – perspėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Pasaulyje išplitus protestams, išprovokuotiems afroamerikiečio George'o Floydo žūties Mineapolyje gegužės 25 dieną dėl šiurkščių policijos veiksmų mėginant jį areštuoti, PSO vadovas paragino įdėmiai stebėti padėtį, kad neprasidėtų antroji pandemijos banga, ypač vykstant masiniams sambūriams.

„PSO visiškai palaiko lygybę ir pasaulinį judėjimą prieš rasizmą. Atmetame bet kokių rūšių diskriminaciją, – kalbėjo jis. – Raginame visus protestuojančius pasaulyje daryti tai saugiai.“

„Jeigu dalyvaujat proteste, kiek įmanoma laikykitės mažiausiai vieno metro atstumu nuo kitų, plaukite rankas, prisidenkite kosėdami ir dėvėkite kaukę“, – pabrėžė pareigūnas.

„Jeigu sergate – likit namuose ir susisiekite su gydytoju“, – pridūrė jis.

VIDEO: A. Veryga siūlys atšaukti karantiną, tačiau kai kurie ribojimai išliks

Karantinas protestuotojams?

PSO nuolat pabrėždavo, jog svarbu stebėti asmenis, galėjusius turėti ilgesnį laiką trukusių artimų kontaktų su užsikrėtusiu asmeniu.

Agentūros ekstremaliųjų situacijų direktorius Michaelas Ryanas sakė, kad asmenys, dalyvavę dideliame proteste, nebūtinai priskirtini su užkrato nešiotoju kontaktavusių žmonių kategorijai.

„Svarbiausia – vietinė visuomenės sveikatos būklės analizė ir vietinis rizikos valdymas“, – pažymėjo jis.

„Per masinius susirinkimus gali susiklostyti situacijų, kai vietos visuomenės sveikatos apsaugos tarnybos dėl visa pikta gali patarti žmonėms karantinuotis arba išsitirti“, – sakė M.Ryanas.

„Galėtume viltis, kad žmonės jau turėtų per keturis ar penkis mėnesius būti gerai įsisąmoninę, jog dabar nesveikuojantis asmuo turėtų likti namuose, o ne dalyvauti kokioje nors viešoje veikloje, kokiame masiniame susirinkime“, – pabrėžė pareigūnas.

„Tačiau visuomet paliktume nacionalinėms ir subnacionalinėms tarnyboms spręsti, ar jos nori ir turi imtis visuomenės sveikatos apsaugai būtinų veiksmų, pagrįstų rizikos vertinimu pagal mokslinius duomenis“, – tęsė M.Ryanas.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas savo ruožtu sakė, kad PSO iki šiol nugabeno daugiau kaip 5 mln. asmeninės apsaugos priemonių (AAP) į 110 šalių.

PSO tebeplanuoja išsiųsti daugiau kaip 129 mln. AAP į 126 valstybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas