Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Fico: Rusijos karas prieš Ukrainą netrukus baigsis

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico prieš išvykdamas į Europos Vadovų Tarybos susitikimą pareiškė, kad karas Ukrainoje baigsis artimiausiu metu, trečiadienį pranešė Slovakijos dienraštis TASR, kurį cituoja leidinys „New Voice“.
Robertas Fico ir Vladimiras Putinas
Robertas Fico ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tikimybė, kad karas Ukrainoje baigsis per trumpą laiką, yra labai didelė“, – sakė politikas. Jis taip pat pažymėjo, kad tikisi – per Europos Vadovų Tarybos susitikimą paaiškės, kada gali baigtis Rusijos ir Ukrainos karas.

„Kadangi netikėtai iškelta Ukrainos pakvietimo į NATO tema“, – sakė R.Fico, tačiau pridūrė esąs įsitikinęs, kad toks pakvietimas nebus „nemokamas“.

Argumentų nepateikė

Slovakijos premjeras savo kalbų apie greitą karo pabaigą neparėmė rimtais argumentais. Jo šnekėjimas iš dalies primena respublikonų kandidato į JAV prezidento postą Donaldo Trumpo kalbas apie greitą karo pabaigą, jei jį išrinktų prezidentu.

R.Fico teigia, kad jo vadovaujama Slovakijos vyriausybė remia Ukrainos teritorinį vientisumą ir kad jis palaikys „bet kokį taikos planą, pasiūlytą konfliktui išspręsti“.

Be to, Slovakijos ministras pirmininkas sakė, kad taikos derybų aptarimas įtrauktas į jo būsimo vizito į Kiniją darbotvarkę.

Ankstesni skandalingi R.Fico pareiškimai

Slovakijos premjeras Robertas Fico vasario 24 d., minint antrąsias plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą metines, pareiškė, kad Rusijos karas prieš Ukrainą prasidėjo 2014 m. nuo „siautėjančių Ukrainos neonacių“.

R.Fico ne kartą yra pareiškęs, kad Slovakija nutrauks karinę pagalbą Ukrainai ir sutelks dėmesį tik į humanitarinę paramą. R.Fico taip pat tvirtina, kad „Ukrainai ir Rusijai geriau ateinančius dešimt metų derėtis, nei žudyti vienai kitą“.

Jis taip pat ne kartą transliavo melagingus Rusijos pasakojimus, teigdamas, kad neva „karas prasidėjo 2014 m., kai Ukrainos naciai ir fašistai pradėjo žudyti Rusijos piliečius Donbase ir Luhanske“.

Slovakijos premjeras taip pat sakė, kad Ukraina „turi atiduoti“ dalį savo teritorijos Rusijai, kad būtų užbaigtas karas.

Balandžio 17 d. jis sakė, kad Rusija „niekada neatiduos“ Ukrainai okupuotų Krymo, Donecko ir Luhansko sričių.

Spalio 3 d. Slovakijos ministras pirmininkas pareiškė, kad jei karas Ukrainoje baigsis jo vyriausybės kadencijos metu“ (iki 2027 m.), jis padarys „viską, kad atkurtų ekonominius ir normalius santykius su Rusija“.

Spalio 6 d. R.Fico pareiškė, kad blokuos Ukrainos stojimą į NATO tol, kol bus valdžioje.

Spalio 7 d. Slovakijos premjeras pareiškė, kad 2025 m. norėtų apsilankyti Maskvoje Antrojo pasaulinio karo pabaigos 80-ųjų metinių proga – jis sakė norįs padėkoti „išvaduotojams Maskvoje“, nes, jo nuomone, „laisvė į Slovakiją atėjo iš rytų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito