Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R.Metsola siūlo leisti Ukrainos ir Moldovos politikams dirbti Europos Parlamente dar neįstojus į ES

Įtakingas politikos naujienų portalas „Politico“ skelbia, kad Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola siūlo Ukrainos ir Moldovos įstatymų leidėjams suteikti galimybę prisijungti prie EP stebėtojų statusu, kol jų šalys siekia oficialaus įstojimo į Europos Sąjungą.
Europos Parlamento vadovė Roberta Metsola
Europos Parlamento vadovė Roberta Metsola / „AFP“/„Scanpix“

Tokie stebėtojai būtų paskiriami, nebūtų renkami. Jie taip pat neturėtų balsavimo teisių ir negalėtų pasisakyti plenariniuose EP posėdžiuose, tačiau galėtų tai padaryti komitetų posėdžiuose.

Kaip „Politico“ teigė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio partijos vadovė Jevhenija Kravčuk, stebėtojų paskyrimas gali būti „labai naudingas formatas Ukrainai“. Ji siūlo tai įgyvendinti jau kitoje EP kadencijoje.

Vis dėlto, ekspertų teigimu, stebėtojų paskyrimas nebūtų labai spartus. Jis greičiausiai vyktų tik po kitų privilegijų, tokių kaip „Erasmus“ programa ar prieiga prie vienos rinkos, aktyvavimo.

„Scanpix“ nuotr./Ukrainos parlamentas
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos parlamentas

Ukraina ir Moldova nekantriai laukia oficialių derybų dėl įstojimo į ES pradžios. EP siekia, kad dėl jų inicijavimo būtų apsispręsta dar šiais metais, gruodžio viduryje vyksiančiame ES viršūnių suvažiavime. Jame ES lyderiai įvertins Europos Komisijos ataskaitą, ar Ukraina ir Moldova yra pasirengusios pradėti derybas, ir priims sprendimą.

R.Metsolos siūlymas matomas kaip dalis pastangų paspartinti Ukrainos ir Moldovos integraciją į ES. Ekspertai pastebi, kad nors įsiliejimo į 27 šalių bloką procesas yra ilgas, ši iniciatyva galėtų tapti žingsniu teisinga kryptimi.

R.Juknevičienė: labai remiame šitą idėją

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rasa Juknevičienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rasa Juknevičienė

EP pirmininkės iniciatyvą komentuodama europarlamentarė Rasa Juknevičienė 15min sakė, kad ji, kaip ir visa ELP frakcija, kuriai priklauso tiek R.Metsola, tiek pati R.Juknevičienė, labai palaiko iškeltą idėją.

„Esame iš vienos politinės grupės, tad ji puikiai žino mūsų požiūrį. Aš manau, kad čia yra jos pačios idėja, ir mes ją labai remiame“, – tvirtino europarlamentarė iš Lietuvos.

Pasak jos, jeigu R.Metsolos iniciatyva virstų tikrove, ji realiai prisidėtų prie Ukrainos ir Moldovos integracijos ES bendrijoje paspartinimo.

„Aš pamenu mus pačius 2004 metais, dar prieš tampant nariais, pati dalyvavau. Tai buvo tik dviejų savaičių kursai, kai žinojome, kad tapsime Europos Sąjungos nariais. Na, nieko nežinojome apskritai tuomet, kaip ta Europos Sąjunga veikia. Lygiai taip pat ir dabar ukrainiečiams, ir kitiems. Žmonės tikrai neįsivaizduoja, kaip veikia Europos Sąjunga. O jiems juk reikės priiminėti sprendimus. Galų gale jie išgirstų nuomonių skirtumus ir pamatytų kitą situaciją, negyventų tik savo burbule“, – komentavo R.Juknevičienė.

Šis EP pirmininkės siūlymas yra tik vienas iš daugelio veiksmų, kurių ES gali imtis, siekdama paspartinti Ukrainos ir Moldovos integraciją į ES. Taip pat siekiama reformuoti ne tik politines, bet ir socialines bei ekonomines šių šalių sritis. Tai yra būtina siekiant stiprinti demokratijos procesus ir valdymo kokybę, taip pat didinti energetinį saugumą, aplinkos apsaugą ir spartinti šalių vystymąsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas