Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R.Sikorskis: JAV informavo Rusiją, kaip reaguos, jei ši Ukrainoje panaudos branduolinį ginklą

Lenkija remia Ukrainos teisę smogti kariniams taikiniams Rusijos teritorijoje naudojant Vakarų ginklus, o Vakarai turi nustoti nuolat brėžti raudonąsias linijas, ko nedarys remdami Ukrainą, interviu britų žiniasklaidos priemonei „The Guardian“ sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.
Radoslavas Sikorskis
Radoslavas Sikorskis / Vida Press nuotr.

Interviu metu R.Sikorskis taip pat išreiškė paramą idėjai, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos balsuojant būtų priimamos paprastąja balsų dauguma, ir sakė remiantis mechanizuotos ES brigados, kurią sudarytų 5 tūkst. karių, kūrimą.

Be to, jis teigė, kad Lenkija paremtų ES lygmeniu vykdomą iniciatyvą, kuri skatintų tarnybos kariuomenėje vengiančius ukrainiečius grįžti į Ukrainą.

R.Sikorskis, kuris neseniai dalyvavo „Veimaro trikampio“ formato susitikime su Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, sakė, jog Veimaro trikampio šalys sutaria, kad reikia užpildyti ES gynybos pajėgumų spragas, atsiradusias po Šaltojo karo pabaigos.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje

Lenkija gynybai skiria 4 proc. savo BVP, R.Sikorskis sakė, kad kitos šalys turi vytis. Jis teigė, kad tam reikia perorientuoti karines pajėgas.

R.Sikorskis pridūrė, kad „taikos dividendų ir karų už Europos ribų laikotarpiu daugiausia dėmesio skyrėme didelės vertės, aukštųjų technologijų platformoms ir ginklams. Tik dabar iš naujo atrandame, kad iš tikrųjų reikia ir milijonų šovinių. Reikia ir didelio kiekio žemų technologijų dalykų“.

Pasak R.Sikorskio, pasibaigus Šaltajam karui Europa leido uždaryti amunicijos gamyklas, nes įtikinti įmones laikyti gamybos linijas rezerve kainuoja ir Europa tiesiog nemokėjo pinigų.

„Žvelgiant atgal tai atrodo kaip klaida. Akivaizdu, kad Europa atsilieka, o ES gynybos, technologinė ir pramoninė bazė kenčia dėl ilgus metus nepakankamai investuotų lėšų“, – interviu „The Guardian“ pažymėjo R.Sikorskis.

Lenkijos užsienio reikalų ministras atkreipė dėmesį, kad Europos ginklų pramonė vis dar nemano, kad naujas ginklavomosi procesas yra nuolatinis.

„Įmonės man sakė: „Mes laikraščiuose skaitome, kad egzistuoja ginkluotės paklausa, bet negauname ilgalaikių sutarčių. Ir jei mes neturime 10 metų trukmės sutarčių, esame atsakingi prieš savo akcininkus. Mes negalime investuoti.“ Taigi, turime garantuoti joms, kad kalbame ne tik apie rytojų, bet apie ilgalaikį ginklavimąsi ir saugumo pokyčius“.

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Kalbėdamas apie europines sankcijas R.Sikorskis sakė, jog Veimaro susitikimo nariai pasisako už tai, kad ES imtųsi platesnio jų koordinavimo vaidmens.

„Turėtume atsisakyti vienbalsiškumo principo sankcijų srityje.

Turėtume atsisakyti vienbalsiškumo principo sankcijų srityje.

Kai kurios iš jų buvo atidėtos dėl to, kad viena valstybė narė jas blokavo. Be to, ES sankcijų pažeidimai turėtų būti laikomi ES lygmens nusikaltimais ir tokius pažeidėjus turi persekioti Europos prokuratūra“, – sakė R.Sikorskis.

R.Sikorskis pabrėžė, kad V.Putinas Europos ir JAV dešiniuosius bando patraukti akcentuodamas savo tradicionalizmą ir jį darydamas ginklu.

„Absurdiška, kad jis yra tarptautinio konservatizmo lyderis. Dėl Kristaus meilės, mes kalbame apie KGB pulkininką. Manau, rusai maždaug prieš 15 metų atliko kokią nors apklausą, o gal tiesiog pastebėjo, kad kai kuriais klausimais, pavyzdžiui, dėl požiūrio į homoseksualumą, lytį, visokias tapatybes, galima įkalti pleištus mūsų visuomenėse. Apie tai, kad, pavyzdžiui, centrinės Europos požiūris yra maždaug 10, 15 metų už Vakarų Europos požiūrio“, – sakė R.Sikorskis.

Lenkijos užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad jei ne „Brexit“, „Veimaro trikampį“ sudarytų keturios šalys. Visgi, pasak jo, Lenkija pasisako už „kuo didesnę Jungtinės Karalystės integraciją į ES saugumo ir gynybos struktūras, jei to pageidausite“.

„Jūs esate sala, bet esate Europos sala. Galbūt turite nesantuokinių reikalų kitur, bet mums esate sutuoktiniai.

Jūs esate sala, bet esate Europos sala. Galbūt turite nesantuokinių reikalų kitur, bet mums esate sutuoktiniai.

ES ir Jungtinės Karalystės bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityje turi būti atgaivintas ir paremtas metodiškesne sistema. Galėčiau įsivaizduoti Didžiąją Britaniją kaip nuolatinį svečią Užsienio reikalų taryboje. Turiu omenyje, kad galiu tai įsivaizduoti. Taip. Kitas klausimas, ar Britanija to norėtų“, – britų žurnalistams sakė R.Sikorskis.

Kalbėdamas apie idėją tarp ES ir Jungtinės Karalystės sudaryti visapusišką bendradarbiavimo užsienio reikaluose ir gynyboje sutartį, jis sakė: „Jūsų vyriausybė turi nuspręsti, ko norite. Manau, kad iniciatyva turi kilti iš jūsų, ir galite tikėtis, kad Lenkija labai palankiai priimtų tokias idėjas.“

Kalbėdamas apie šaukimo į kariuomenę vengiančius ukrainiečius R.Sikorskis sakė: „Ukraina turi mums pasakyti, ką ji nori, kad mes darytume su jos piliečiais. Tikrai nemanau, kad socialinių išmokų gavimas už tai, kad vengia šaukimo į kariuomenę, yra žmogaus teisė. Tie žmonės, kurie kovoja fronte, taip pat turi žmogaus teises“.

Bet jis pabrėžė, kad bet kokia socialinių išmokų ribojimo sistema vengiantiems šaukimo į kariuomenę turi būti taikoma visos Europos mastu.

Taip pat R.Sikorskis teigė, kad Europa turi išmokti geriau žaisti eskalacijos žaidimą ir priversti V.Putiną spėlioti apie jos ketinimus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas

Paklaustas, ar Ukrainai turėtų būti leidžiama smogti kariniams taikiniams Rusijoje, jis atsakė: „Rusai smogia Ukrainos elektros tinklams, grūdų terminalams ir dujų saugykloms, civilinei infrastruktūrai. Rusijos operacija vykdoma iš štabo Rostove prie Dono. Be to, kad nenaudoja branduolinių ginklų, Rusija savęs labai neriboja“.

„Nuolat deklaruodami, kokios yra mūsų pačių raudonosios linijos, tik kviečiame Maskvą pritaikyti savo priešiškus veiksmus prie mūsų nuolat besikeičiančių pačių nusistatomų apribojimų“, – pridūrė jis.

R.Sikorskis skeptiškai vertino Rusijos grasinimus panaudoti branduolinius ginklus.

„Amerikiečiai pasakė rusams, kad jei susprogdinsite atominę bombą, net jei ji nieko nenužudys, mes smogsime į visas jūsų pozicijas Ukrainoje įprastiniais ginklais ir visas jas sunaikinsime. Manau, kad tai patikimas grasinimas. Be to, kinai ir indai irgi perspėjo Rusiją. Jei branduolinių ginklų tabu būtų pažeistas taip pat, kaip ir tabu nekeisti sienų jėga, Kinija žino, kad Japonija ir Korėja taptų branduolinėmis valstybėmis, o jie, galima manyti, to nenori“, – sakė R.Sikorskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi