Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 22 /20:24

R. Sunakas: JK visuotiniai rinkimai vyks liepos 4 dieną

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) trečiadienį paskelbė, kad visuotiniai rinkimai vyks liepos 4 dieną.
HENRY NICHOLLS / AFP
HENRY NICHOLLS / AFP

Jau anksčiau sklandė gandai, kad britų premjeras ruošiasi skelbti rinkimus. Prognozuojama, kad per šiuos rinkimus jo valdančioji partija pralaimės. 

R. Sunakas pirmą kartą dalyvaus visuotiniuose rinkimuose kaip Konservatorių pirmininkas, kuriuo jis buvo paskirtas 2022 metų spalį.

Po 2016-ųjų „Brexito“ referendumo gyventojai bus kviečiami balsuoti trečią kartą. R. Sunakas tikisi pasinaudoti geresniais ekonominiais rodikliais, kad pelnytų rinkėjų, nukentėjusių nuo pragyvenimo išlaidų didėjimo, palankumą.

Vienas iš penkių pagrindinių buvusio finansininko pažadų – per metus perpus sumažinti infliaciją, kuri 2022 metų pabaigoje buvo didesnė nei 11 proc.

Trečiadienį palūkanų normos sumažėjo iki žemiausio lygio per beveik trejus metus – 2,3 proc. kovą, todėl finansų ministras Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) pareiškė: „Tai įrodymas, kad planas veikia“. 

R. Sunakas Dauningo gatvės pareiškime nurodė, kad kalbėjosi su valstybės vadovu karaliumi Charlesu III (Karoliu III) ir paprašė paleisti parlamentą.

„Šiandien kalbėjau su Jo Didenybe karaliumi ir paprašiau paleisti parlamentą. Karalius patenkino šį prašymą ir liepos 4-ąją surengsime visuotinius rinkimus“, – sakė jis.

„Dabar atėjo metas Britanijai pasirinkti savo ateitį“, – pridūrė jis. 

Politikos apžvalgininkai vis dažniau užsimena, kad R. Sunakas, kuris apklausose smarkiai atsilieka nuo pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos, gali bandyti atsigriebti.

Tačiau kritikai pabrėžia, kad tai labiau susiję su pasaulio ekonomikos pokyčiais, o ne su vyriausybės politika.

R. Sunakas anksčiau vengė skelbti rinkimų datą, sakydamas, kad tikisi, jog visuotiniai rinkimai bus surengti antrąjį šių metų pusmetį.

R. Sunakui ir jo aukščiausio rango pareigūnams trečiadienį atsisakius paneigti kalbas, kad jis ketina skelbti rinkimus, spėlionių dar padaugėjo. 

Daugybė gandų pasklido, iš kelionės į Albaniją atšaukus užsienio reikalų sekretorių Davidą Cameroną (Deividą Kameroną) ir atidėjus gynybos sekretoriaus Granto Shappso (Granto Šapso) kelionę į Rytų Europą dėl dalyvavimo vyriausybės posėdyje. 

Be to, J. Huntas atšaukė trečiadienio vakarą numatytą interviu televizijai, sakė ITV politikos redaktorius, į Dauningo gatvę suplūdus žurnalistams, fotografams ir filmavimo grupėms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas