Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R.Sunako konservatorių laukia pirmasis svarbus išbandymas rinkimais

Jungtinės Karalystės premjero Rishi Sunako konservatoriai ketvirtadienį ruošiasi pirmajam svarbiam išbandymui rinkimais nuo tada, kai jis praėjusiais metais tapo trečiuoju šalies vadovu per kelias chaotiškas savaites.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas / „AP“/„Scanpix“

Didžiausios per pastaruosius dešimtmečius pragyvenimo išlaidų krizės akivaizdoje Anglijoje vykstantys vietos tarybų rinkimai padės išsiaiškinti pagrindinių partijų pozicijas prieš kitais metais vyksiančius visuotinius rinkimus visoje JK.

Išvakarėse opozicijoje esančių leiboristų lyderis Keiras Starmeris toliau spaudė torius po to, kai praėjusiais metais partijos lyderio – ir JK premjero – kėdėje greitai neliko Boriso Johnsono ir Liz Truss.

Beveik du milijonai britų galiausiai mokės daugiau už būsto paskolas, „nes jo partija naudojo jų pinigus kaip kazino žetoną“, sakė K.Starmeris R.Sunakui, turėdamas omenyje L.Truss darbą premjero poste, kai finansų rinkos patyrė nuosmukį.

Nacionalinės apklausos rodo leiboristus įgijus dviženklę persvarą prieš konservatorius, ir savivaldybių rinkimus leiboristai laiko referendumu dėl torių valdymo.

R.Sunakas bandė pakeisti rinkimų, kuriuose 230 Anglijos apygardų bus renkami daugiau kaip 8 000 tarybų narių, pobūdį ir grįžti prie vietos klausimų.

Priešingai nei, R.Sunako teigimu, pažadų neįvykdę leiboristai, „mes įgyvendiname tai, ką žadame: mažiname tarybos mokesčius, nusikalstamumą ir mažiname duobių skaičių“ keliuose, tvirtino torių lyderis.

Jis taip pat gynė savo vyriausybės šiems rinkimams įvestą pakeitimą, pagal kurį pirmą kartą reikalaujama, kad rinkėjai parodytų asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą su nuotrauka, o leiboristai šį žingsnį pasmerkė kaip bandymą slopinti rinkėjus.

Rinkimų apylinkės atsidarė 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku.

Nepalankios prognozės

Apklausos rodo, kad rinkėjams didelį nerimą kelia dviženklė infliacija ir Britanijos nacionalinę sveikatos tarnybą apėmusi krizė, gydytojams ir slaugytojams streikuojant dėl geresnio darbo užmokesčio.

Leiboristai daro pažangą siekdami susigrąžinti savo buvusias tvirtoves šiaurės Anglijoje, kurią B.Johnsonas per 2019 metų visuotinius rinkimus patraukė savo pusėn, pažadėjęs „įvykdyti „Brexitą“.

Šį kartą londoniečiai nebalsuoja, tačiau centristai liberalai demokratai taikosi į konservatorių apygardas aplink sostinę.

Jei išsipildys nepalankiausias toriams apklausų rengėjų pateikiamas scenarijus, konservatoriai gali prarasti iš viso 1 000 vietų tarybose ketvirtadienį balsuojančiuose Anglijos rajonuose.

R.Sunako partija teigia, kad bet koks rezultatas, kas būtų mažiau nei 1 000 prarastų vietų, reikštų pergalę, o leiboristai ir liberalai demokratai taip pat neslepia lūkesčių dėl savo galimos sėkmės.

Trečiadienį ministras pirmininkas perspėjo parlamento narius, kad jo partijos laukia sunki naktis, tačiau pridūrė tikįs, jog toriai daro didelę pažangą, rašo „Daily Telegraph“.

Per vietos rinkimus Britanijoje paprastai būna mažas rinkėjų aktyvumas, o nežinomybė dėl naujojo reikalavimo pateikti asmens dokumentą gali jį dar labiau sumažinti.

Rezultatai paaiškės tik per penktadienį ir vėlesnes dienas, o šalis šeštadienį minės karaliaus Karolio III karūnavimo iškilmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas