Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R.T.Erdoganas: JAV ir kitos NATO narės nenori, kad Ukraina prisijungtų prie Aljanso

Ukrainos noras prisijungti prie NATO nėra skubotas klausimas. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tai sakė interviu televizijai „NBC News“.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas JT Generalinės Asamblėjos Niujorke kuluaruose, R.T.Erdoganas tvirtino, kad JAV ir kitos Vakarų aljanso narės „nenori, kad Ukraina būtų aljanso narė“.

„JAV nenori matyti Ukrainos kaip NATO narės. Ir daugelis NATO šalių nenori, kad Ukraina taptų nare“, – pastebėjo Turkijos prezidentas.

„Šių klausimų nereikėtų skubinti. Kai diskutuojame, kai priimame sprendimą, visada atsižvelgiame į kitų NATO valstybių narių poziciją, aptariame šiuos galimus klausimus prie stalo ir atitinkamai priimame galutinį sprendimą“, – kalbėjo Turkijos vadovas.

Šalis apsvarstys kitų Aljanso narių poziciją, sakė jis.

„Ketiname sekti įvykius, diskusijas ir atitinkamai priimti galutinį sprendimą. Šio sprendimo nereikėtų skubinti“, – tvirtino R.T.Erdoganas.

Tikėtina, kad tokie komentarai nuvils jo kolegą iš Ukrainos Volodymyrą Zelenskį, kuris šią savaitę Baltiesiems rūmams turi pristatyti savo pergalės planą.

Nors V.Zelenskio pasiūlymo konkretūs duomenys yra griežtai saugomi, kol jis bus pristatytas JAV prezidentui Joe Bidenui, pasak V.Zelenskio štabo vadovo Andrijaus Jermako, paaiškėjo kai kurios pagrindinės detalės, įskaitant būtinybę imtis skubių veiksmų ir, svarbiausia, suteikti saugumo garantiją dėl narystės NATO.

Priminsime, kad netrukus po to, kai Rusija pradėjo invaziją į Ukrainą, R.T.Erdoganas šokiravo nares grasindamas vetuoti Švedijos ir Suomijos paraiškas. Šios šalys atsisakė ilgai turėto neprisijungusios šalies statuso ir pateikė prašymus įstoti į NATO. Turkijos grasinimai veto teise erzino kitas NATO sąjungininkes, kurios spaudė dėl greito šių dviejų šalių priėmimo į Aljansą.

Kai kurie sluoksniai taip pat kritikavo R.T.Erdoganą už tai, kad jis priėmė kvietimą dalyvauti kitą mėnesį Rusijoje vyksiančioje BRICS konferencijoje, taip parodydamas savo atvirumą besivystančių šalių blokui, kuriam vadovauja Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika.

„Mūsų santykiai su Rusija yra daugialypiai, susiję su politika, ekonomika, kultūra, gynybos pramone. Yra daug dimensijų, ir mūsų solidarumas, mūsų sąveika tęsiasi, ir ekonomiškai kiekvieną dieną šie santykiai plečiasi“, – sakė Turkijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas